Erre figyelj, ha 4. generációs Audi A6-ost vásárolsz!

Épp 10 éve, 2011-ben mutatta be az Audi a felső-középkategóriába tartozó modellje, az A6-os negyedik generációját. A köznyelvben C7-es szériának nevezik (gyári kódja 4G), mivel az első Audi 100-as megjelenése óta ez már a hetedik sorozat. Az alábbi videóban egy 2015-ös évjáratú, kombi karosszériás, kézi váltós és 2.0 TDI Ultra motorral szerelt, elsőkerékhajtású változatot láthattok. Megismerhetitek belőle az autót magát és persze arra is fény derül, milyen problémákra kell odafigyelni egy használt példány vásárlásánál:

Míg az elődnél a gömbölyded formák domináltak, ennél a generációnál sokkal inkább a szögletes, éles vonalak és lemezek jellemzőek, szinte az autó minden részén. A lépcsőshátú szépen ívelt tetővonala azért megmaradt, az arányok is jók, bárhonnan is nézzük, egyértelműen nagyautós, sportosan elegáns látványt nyújt. Itt érdemes megemlíteni az Allroad kivitelt, amely egyfajta terepkombi, még a SUV mánia előtti időszakból. Tulajdonképpen egy megemelt, alapból légrugós futóművel és műanyag védőbetétekkel ellátott változat, mely műszakilag teljesen azonos a sima kombikkal. Az A6-os szép részletei közé tartoznak a lámpák, jellegzetesek a menetfények, és még futófényes irányjelzőnk is lehet. Először xenon, később ledes fényszórókkal szerelték alapáron, felárért mátrix rendszer is rendelhető volt, amivel élmény az éjszakai vezetés. Számtalan könnyűfém felniből választhatott a korabeli vevő. Kérhette akár 20 colos méretben, ami nagyon látványos, ám rontja a rugózási komfortot és ebben az esetben egy gumicsere is magasabb összegbe kerül.

Közel 5 méteres hosszával és majdnem 3 méteres tengelytávolságával az A6-os sokkal inkább hosszú távú utazásokra való, mint szűk városi utcákon araszolgatásra. Ilyen külső méretekkel nem is kérdés a tágas és kényelmes utastér, valóban kiválóan elférünk az autóban, elöl és hátul egyaránt. Kivétel az ötödik utas, aki az ülés és a kardánalagút kialakítása miatt hosszabb távra biztosan nem tart velünk. A csomagoknak is jut bőven hely, a szedán változat 530 literes, sík falakkal határolt tere sem kevés, és az ülések itt is osztottan ledönthetők. Aki a kombit választja az már 560 liternyi helyet tömhet tele alaphelyzetben, lehajtott hátsó ülésekkel pedig a csomagtartó 1,7 köbméteres, sík padlós hangárrá változva szinte bármit képes elnyelni.

Elsőre is szembetűnik a beltér minősége és kidolgozása, ami nem meglepő, hiszen e téren az Audi sok éve a legjobbak között van. Kiváló minőségű anyagok, gondos összeszerelés és a látványvilág is igazán kellemes, a legújabb és legmodernebb autók mellett sem kell szégyenkeznie. Vásárlási szándék esetén az egyik első dolgunk legyen a középkonzolon lévő, becsukható multimédia képernyő kipróbálása. Ennek a működtető motorja egy tipikusan problémás eset. Prémium autóhoz illően az A6-os rengeteg kényelmi extrával rendelkezhet. A drágább kivitelekben négyzónás klíma, motoros, memóriás, hűtött-fűtött és masszázsfunkciós ülések, online navigációs multimédia, éjjellátó, mátrix ledes fényszórók, motoros csomagtérajtó is lehet, a felsorolás még órákig folytatható. Ennek persze van negatív oldala, mert minél több az ilyen extra, annál komplexebb az elektronika. Tehát ne sajnáljuk rá az időt és próbáljunk ki mindent a vásárlás előtt.

A legkorábbi C7-es A6-osok épp átlépték a 10 éves kort, de aggodalomra semmi ok, a gyári rozsdavédelem és a fényezés minősége egyaránt igen jó, így korrózióval normál esetben nem is szabad találkoznunk. Egy ilyen nagyteljesítményű autónál fokozott a veszélye egy szakszerűtlenül javított sérülésnek. Az ilyen titkokra pedig egy alapos átvizsgálás deríthet fényt. Ezt egy megbízható és kellő szakértelemmel rendelkező szervizben könnyen elvégeztethetjük, a megfelelő hely kiválasztásához a Garvisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldal ideális segítség. Nincs okunk kételkedni az A6-os biztonságosságában, a típus megjelenésekor végrehajtott törésteszteken kiváló, ötcsillagos minősítést szerzett. Szériában kapunk legalább hat légzsákot, valamint kiviteltől függően további biztonsági és vezetéstámogató rendszereket, ahogy egy prémium autótól elvárhatjuk. 2015-ben jött el az idő a ráncfelvarrásra, drasztikus változtatások ekkor sem történtek. Némi külső és belső újítások, kibővült extralista, új színek, kárpitok, dekorbetétek érkeztek. Átdolgozták a motorokat is (Euro 5-6 átállás miatt), jöttek újak, illetve ki is vezettek bizonyos erőforrásokat.

Ezzel el is érkeztünk a motorokhoz, melyekből az A6-os meglehetősen széles kínálattal rendelkezik. Benzinesből 1,8-tól 4 literesig van választék, négyhengerestől a V8-ig bezárólag, mindegyik turbófeltöltős (a V8-as duplán), egyedül a 2,8-as FSI a hagyományos szívómotor. Teljesítményben 180 lóerő a belépő, a skála másik vége a döbbenetes 605 lóerős RS6 Performance, ahol a 3,7 másodperces gyorsulás már szupersportautó szintet hoz. Jelen cikkünkben nem részletezzük az S6 és RS6 kivitelekben megtalálható V8-ast, mivel ritkák és vételárban, fenntartási költségben jóval a többi, úgymond polgári változat feletti szintet képviselnek. A legmegbízhatóbb benzines épp a ráncfelvarrásig árult 2,8 FSI, de itt sem árt figyelni a kokszosodásra, mivel közvetlen befecskendezésű. Ne spóroljunk a motorolaj minőségén, azt ugyanis a változó szelepvezérlés fogja megsínyleni.

Már az 1,8 literes motor is 190 lóerős, ami még egy ilyen nagy karosszéria mozgatásához is elegendő, azonban többen választják inkább a 252 (ráncfelvarrás előtt 180) lóerős, 2.0 TFSI motort. Ennél a vízpumpa egy kritikus alkatrész, továbbá a túlzott mértékű olajfogyasztás jöhet még elő. Akik még többre vágynak, a 3 literes TFSI V6-ossal megtalálhatják a számításaikat. Ez a kompresszoros, finom járású és szép hangú motor 300-333 lóerejével, hatalmas nyomatékával bármikor impozáns dinamikára képes. Itt voltak gondok a motorblokkal, amiket még garanciaidőben cserével orvosoltak. A vízpumpa itt sem problémamentes, akárcsak a termosztát, és sajnos ugyanez igaz a láncos vezérlésre is. Ha elkezd zörögni a komplex, összesen 4 láncot tartalmazó rendszer, akkor készüljünk fel a cserére. Rendszeresen ellenőrizzük az olajszintet, illetve erősen ajánlott maximum 15 ezer, sportos használat esetén 10 ezer kilométerenként ezt cserélni, persze szűrővel együtt. Mindegyik motorba tankoljunk lehetőleg prémium benzint, mivel elsősorban erre tervezték őket. Az általánosabb hibák között olaj- és hűtővíz szivárgások, gyújtógyertya és -trafó, injektor, turbó és szenzor problémákkal találkozhatunk. Érdekesség, hogy létezett benzines hibrid is az A6-osból, viszont csupán párezer darabot értékesítettek belőle, így extrém ritkának számít, a kizárólag Kínában árult plug-in hibrid pedig Európában nem is volt kapható.

Az említett olajcsere periódus, valamint a prémium üzemanyag a dízelek esetén is érvényes, illetve ajánlott. A 2 literes négyhengeres 136-190 lóerő, míg a szebben duruzsoló 3 literes V6-os változatok 190-326 lóerő közötti teljesítményt adnak le. A videóban látott autóban a 190 lóerős 2 literes dízel dolgozik. Az Ultra utónév kisebb kerekeket, lágyabb hangolású felfüggesztést és kompozit, üvegszálas anyagból készült rugókat jelent. A frissítés előtti 2 literes TDI-k jellegzetes hibája az EGR hűtő, ami messze nem örökéletű. A szíjas vezérlést érdemes 120 ezer kilométerenként cserélni, természetesen a vízpumpával együtt. A Bárdi Autónál azonnal, polcról elérhető a gyári minőségű Dayco vezérműszíj készlet, mely a szíjon és a vízpumpán felül a vezető és feszítő görgőket, illetve tömítéseket is tartalmazza.

A gázolajosok közül a V6-os TDI-k a legkedveltebbek, hiszen masszív teljesítményük mellé visszafogott fogyasztás társul. Érdemes viszont számolni azzal, hogy 300 ezer kilométer felett a befecskendezők és a turbók is javításra szorulnak, a túlzottan hosszú gyári olajcsere periódus betartása kormolást, EGR és DPF hibákat hoz magával. Főként a korai V6-os dízeleknél láncproblémákba is belefuthatunk, akár 150-200 ezer kilométeres futás környékén. Mivel a hosszában beépített motor hátsó, váltó felőli oldalán található a vezérlés, a csere meglehetősen hosszadalmas. De még mindig jobb ez, mint az elszakadt lánc. Olajszivárgással találkozhatunk az olajteknő tömítésénél, és a vezérműház fedelének felső részénél is. A dízel és a benzines motorokra egyaránt igaz, hogy a legkisebbek is komoly teljesítményt adnak le, amely nagy hőt is termel, tehát nagyon fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadék a hűtőrendszerben. A tökéletes minőségű, minden gyártói előírásnak maximálisan megfelelő Würtemberg fagyálló tömény és készre kevert kiszerelésben egyaránt kitűnő választás, a kizárólagos forgalmazó Bárdi Autónál mindig készletről, azonnal megvásárolható.

Hasonlóan a motorokhoz, a váltókból is többféle létezik az A6-osokban. A sima hatfokozatú kézit az 1,8 TFSI, a frissítés előtti 2,0 TFSI, a 2,8 FSI és a 2.0 TDI változatokba szerelték alapáron. Minden más esetben, illetve extraként a felsorolt erőforrásokhoz is automatát kaptunk. Ám ezekből is háromféle van, melyek közül az S-Tronic egy 7 fokozatú DSG, tehát duplakuplungos változat, míg a Tiptronic hagyományos rendszerű és 8 fokozattal rendelkezik. Végül ott a Multitronic, amely egy fokozatmentes, más néven CVT váltómű. Utóbbi is sokat javult a korábbi évekhez képest, de igazán az S-Tronic és a Tiptronic passzol legjobban az A6-os karakteréhez. Bármelyik automatát is választjuk, kiemelten ajánlott kb. 60 ezer kilométerenként megejteni a váltóolaj cseréjét, ami sokat segít, ha szeretnénk hibamentesen használni ezeket.

Vásárlás előtt mindenképp alapos próbának vessük alá a váltót! A gyanús zaj, akadozás, késlekedve váltás, rángatás arra utal, hogy gond van (vagy lesz) vele, jobb, ha másik autó után nézünk. Elég népszerű a Quattro néven futó összkerékhajtás is, ahol a differenciálokban a 90 ezer kilométerenkénti olajcsere ajánlott. Nézzük át a kardánhajtást, a Hardy tárcsákat, féltengelyeket, ezek a kritikus hibalehetőségek. Futóműből háromféle opció áll rendelkezésre, ebből az egyik természetesen a standard felfüggesztés. A gyári sportfutómű némi ültetést is tartalmaz és igen feszes hangolású, így inkább autópályán kényelmes. Nem volt olcsó a feláras adaptív légrugózás, viszont ez nyújtja a legjobb teljesítményt, hiszen sportos és kényelmes is tud lenni. Ha egy ilyennel felszerelt autóra bukkanunk, ne fussunk el, meglepően megbízható és tartós ez a megoldás. Esetleg a hátsó légrugóknál ereszthet a rendszer. Menet közben a nyikorgó hang pedig arra utal, hogy a lengőkar perselye kikopott, cserélni kell.

A motorizáltságtól független hibajelenségek közé sorolható a tanksapkafedél zárja, amit ilyenkor csak a csomagtér felől, mechanikusan tudunk kinyitni. Szintén érdemes figyelmet fordítanunk az elektromos csomagtérfedélre is, ennek a mechanikája rosszalkodhat. Ügyeljünk a ledes lámpák hibátlanságára, mivel a hiányosan vagy egyáltalán nem világító egységek csak az adott lámpa komplett cseréjével javíthatók. Esetenként megrepedhet a tetőantenna burkolata is, amelyben a GPS-vevő is található. Az elektromos kézifékkel is lehetnek gondok, a hibát a kapcsoló vagy a villanymotor is okozhatja. Fontos lekérdezni, hogy a konkrét autó érintett-e a gyári visszahívásokban és ha igen, akkor a szükséges javításokat elvégezték-e rajta. Ezek között tűzveszéllyel fenyegető problémák is voltak, szóval vegyük komolyan. Mindent egybevéve a C7-es sorozatú Audi A6-os magabiztos teljesítményt, elegáns megjelenést és prémiumautóhoz illő színvonalú kényelmet kínál, melyet az átlagnál kevesebb hibával és jobb megbízhatósággal párosít. Ez a generáció egészen 2018-ig készült, ezért a használtautó árak jelentős szórást mutatnak. 400 ezer kilométer feletti futású 2.0 TDI-hez kevéssel 3 millió forint felett már hozzájuthatunk, miközben az utolsó évekből származó, vastagon felextrázott, összkerekes V6-osokat 15 millió forint felett kínálják. Aki a maximumra vágyik, S6-ost kb. 9-21 millió, míg RS6-ost 21 milliótól felfelé talál magának.