Te tudtad ezt? 5 érdekesség az autók világából!

Szerinted mennyi idő lenne, míg eljutnál a holdra az autóddal? Apropó, autó: vajon hány nagy autógyártó-konszern létezik? Ha kíváncsi vagy ezekre a kérdésekre, olvasd el cikkünket:

Kevesebb autógyártó van, mint gondolnánk

Ahogy körbenézünk a piacon, több tucat autómárkával találkozunk: európai, amerikai és távol-keleti márkák autótípusai uralják a hazai utcaképet. Ez alapján könnyen azt gondolhatnánk, hogy van legalább 70-80 nagy autógyár, akik ontják magukból az újabbnál újabb gépjárműveket. Nos, a helyzet ennél egy fokkal árnyaltabb: ahogyan az az alábbi grafikán is látszik, 14 gyártó felel 62 márkáért, vagyis az útjaikon futó gépjárművek többsége alig több, mint egy tucat vállalat terméke.

5a7b24e0193a7a2a008b4bde.jpeg

Kép forrása: Business Insider

Ha ilyen autód van, gazdag vagy – nagyon gazdag!

Van egy Veyronod? Akkor a statisztika szerint nagyon gazdag vagy. De tényleg: egy kutatás szerint ugyanis egy átlagos Bugatti Veyron tulajdonos összesen 84 autót, három magángépet és egy yacht-ot birtokol. Vagyis hiába került újonnan egy Veyron átlagosan 1,5-2 millió euróba, a flotta árához képest így is csak aprópénz.

h7bd00eec-bugatti-veyron-replacement-parts-1.jpg

Irány a hold? Ennyi idő és oda is érsz!

Amennyiben úgy döntenél, hogy elég volt a földi létből és esetleg új helyen próbálnál szerencsét, ajánlhatjuk a holdat: ezt ugyanis már alig fél év alatt elérheted, onnantól pedig biztosan nem kell aggódnod, hogy nagy lesz körülötted a tömeg. Kiszámolták, hogy amennyiben 95 km/h-s sebességgel elindulnál a Hold felé, alig 6 hónap alatt odaérnél. Igazság szerint a legnagyobb problémát a levegő meg a táplálékhiány mellett elsősorban az üzemanyaghiány okozná, így érdemes pár száz hordó benzint (vagy gázolajt. ahogy tetszik) magaddal vinni.

moon-cars.png

Ez tényleg egy rosszul csengő név

Ha azt mondjuk S.S. szinte biztosan nem egy autómárka, hanem a német Schutzstaffel, azaz a náci katonai szervezet ugrik be. Pedig 1934-ben ezzel a névvel alakult meg egy brit autógyár, amely sportos négy- és kétüléses típusokkal lépett piacra. Az első évben pusztán SS Cars logó alatt adták ki a gépjárműveket, de 1935 őszétől már az SS Jaguar felirat díszelgett minden, általuk eladott típuson. Végül a II. Világháború utolsó évében, 1945-ben szabadultak meg teljesen az addigra ár igen rosszul csengő névtől, hiszen ekkortól a vállalatot Jaguar Cars Limited-nek hívták.

sscarsbadge.png

Majdnem hűtő lett

Érdekesség, hogy a Vissza a Jövőbe című, mára alapműnek számító film első terveiben még szó nem volt autóról: az időgép egy hűtő lett volna, ám az alkotók tartottak attól, hogy a gyerekek tömegesen másznának bele hűtőkbe, ezért döntöttek végül az autó mellett. Méghozzá nem is akármi mellett, hiszen a mára kultikussá vált DeLorean DMC-12-esre esett a választás.

bwdlxduk-1280x720.jpg