Te felújítanád ezt a patinás Jaguar E-Type Coupe-t?

Erre az 1964-es, első szériás Jaguar E-Type Coupe-ra ráférne egy kiadós a restaurálás. Több mint 30 évig egy raktárban pihent, mielőtt valaki rábukkant, előkaparta az évtizedes dzsuva alól és feldobta az eBay-re, mindössze 46.995 dollárért (ez mai árfolyamon 11.891.145 magyar forintot jelent). Az autót eredetileg a roppant ritka, „Opalescent Golden Sand” (opálos arany homok) árnyalatra fényezték, mára az eredeti festék már csak nyomokban felfedezhető és a viseltes kasztni számtalan különböző színt és mintát visel magán.

Bár határozottan jólesne neki egy újra fényezés, de mi azért feldobjuk a labdát: Ti felújítanátok e ezt az E-Type-ot, ami még Enzo Ferrari szerint is a valaha gyártott legszebb autó, hogy ismét eredeti pompájában szelhesse a kilométereket, vagy hagynátok úgy ahogy van, hogy büszkén viselhesse és megmutathassa a mögötte álló évtizedek minden patináját?

Fogós kérdés, figyelembe véve az eredeti szín ritkaságát. Ám vannak olyan dolgok, amit nem vehetsz meg, mint például a természetes patina.

jagfront-1519240555.jpgAz eladó szerint az 1964 óta eltelt időben a motor valamikor már cserélve volt, de a 3,8 literes, sorhatos pöccre indul. Igaz erősen ajánlja, hogy mielőtt a jövendőbeli tulaj útra kelne vele, azért alaposan nézze (nézesse) át az E-Type-ot, hogy tényleg használható állapotban van e. A képek alapján úgy tűnik, a kocsi teljesen egyben van: a beltér az ülések és az ajtók bőr burkolatának kirepedezésétől/kiszakadásától (bőr esetében elkerülhetetlen) eltekintve hibátlan, a kasztni pedig szinte teljesen rozsdamentes. A fotók tanúsága alapján az alváz nincs elrohadva és a motortér is meglepően tiszta és jó állapotban van.

jaginterior-1519240580.jpgSzemély szerint, mi megbizonyosodnánk róla, hogy a mechanikus alkatrészek, a motor, a váltó, a hajtáslánc, a félfüggesztések és a fékek rendben vannak e, aztán már is száguldanánk (a közlekedési szabályok betartásával) el a naplementébe. Hiszen rengeteg gyönyörűen restaurált E-Type-al találkozhatunk, de ez a példány tényleg egyedi.

Ti mit tennétek? Hagynátok az autót olyan állapotban, mint amilyen a képeken, vagy egy teljeskörű felújítás után visszaállítanátok a gyári állapotot?

img_1091-1200x900.jpgIlyen volt az eredeti „Opalescent Golden Sand” festés