Tavaszi teendők, amiket meghálál az autód

Néha még előfordul egy-egy hajnali fagy, de mostanra inkább az eső vette át a főszerepet. A téli időszak nem csak sofőrként nehéz, de az autónk is sok viszontagságon megy át ilyenkor. Ahogyan a tél előtt fontos a felkészülés, úgy a tavasz beköszöntével is szükséges a járművünkkel való törődés.

Forrás: fmc.hu

Vannak teendők, melyeket saját maguk is könnyedén elvégezhetünk, ezek közé tartozik az autómosás. A szokásos gyors leöblítéshez képest ilyenkor legyünk jóval alaposabbak. A különféle sók vagy egyéb síkosságmentesítő anyagok és más téli szennyeződések komoly károkat okozhatnak a karosszérián és az alvázon. Igaz, hogy az újabb autók gyári karosszériavédelme sokkal jobb, mint korábban, de felesleges emiatt rizikót vállalni.

Forrás: Gumi.hu

Elsőként tehát egy alapos külső mosással, takarítással indítsuk a tavaszi szezont. A karosszériát ugyanúgy tisztíthatjuk, mint az év során bármikor, tehát sok vízzel, dörzsölés nélkül. A Bárdi Autó kirendeltségein és webshopjában különféle ápoló-, tisztító-, és konzerválószerekből széles választékban, állandó készletről válogathatunk.

Forrás: Studio111

Kritikus részek az úgynevezett „sarkok”, mint például a sárvédők alsó-hátsó részei. Ezeket nagynyomású mosóval, alaposan ki kell tisztítani, mivel a legtöbb esetben itt bukkan fel elsőként a korrózió. A rozsdát a tiszta karosszérián magunk is könnyen észrevehetjük. A hólyagosodó fényezés vagy a hullámos ívek az első jelek, mielőtt a klasszikus vöröses-barnás foltok felbukkannak.

Forrás: Lexus.hu

Ilyen esetben minél hamarabb érdemes sort keríteni a javításra. Ha túl sokat várunk, a rozsda átterjedhet teherviselő elemekre vagy emelési pontokra, ezeket pedig a műszaki vizsgán is ellenőrzik. Ha javításról van szó, akkor a Bárdi Autónál a komplett karosszéria elemeken túl úgynevezett javítóelemeket is vásárolhatunk. Hátsó sárvédő vagy padlólemez javítóelemek, küszöbök és más részegységek is polcról, azonnal elérhetőek olyan jól ismert márkáktól, mint a Klokkerholm vagy a Van Wezel.

Forrás: Klokkerholm Facebook

Egy másik, sűrűn előforduló probléma a téli időszakban a különböző műanyag elemek rögzítésének törése. A lökhárító koptatójának (kötényének), a kerékjárati doblemezek vagy a motortakaró patentjei ilyenkor könnyen áldozatul esnek a hidegnek. A javításhoz a Bárdi Autó webshopján található kereső segítségével, akár autótípus vagy más szempont alapján válogathat a különféle rögzítőelemek között.

Forrás: Romix.pl

A Romix patentek rendkívül széles választéka megvásárolható, számos típus szettben is, készletről elérhető. Ha nagyobb a baj, és magát a műanyag elemet is cserélni kell, akkor is számíthatunk a Bárdi Autóra. Számos jól ismert beszállító (pl. Klokkerholm, Van Wezel, Euro Stamp, Tong Yang) kiváló minőségű, tökéletesen illeszkedő eleme is megtalálható a kínálatban, mégpedig raktárról, azonnal elérhetően.

Forrás: Mustang6G

Egy speciális tisztítási folyamat az alvázmosás, amit több gépi mosóban is elérhető szolgáltatás. Ilyenkor a legjobb, ha az autót megemelik, mivel így lehetőség van a kipufogórendszer állapotát is felmérni. Ne feledjük, hogy a lyukas, sérült kipufogó nem csak hangos és többlet fogyasztás okoz, hanem a műszaki vizsgán sem engednek át vele. Ha a rendszer bármely eleme cserére szorul, akkor a Bárdi Autónál a Bosal, MTS, Sigam vagy Asso gyártmányok széles választéka megtalálható.

Forrás: The Drive

Végül pedig az autó alatt nézelődve alaposan mérjük fel az alvázvédelem állapotát is. Ha frissítés vagy javítás szükséges, akkor számos különféle alváz- és üregvédő anyagot és az ehhez szükséges kiegészítő eszközöket, szerszámokat, segédanyagokat találunk a Bárdi Autó kínálatában.