Siker és csillogás: 5 méregdrága autófényezés

A legtöbb gépjárművásárló számára az autó fényezése maximum egy-kétszázezer forintos plusz költséget jelenthet: ennyit kérnek el ugyanis az autógyártók a metál vagy gyöngyházmetál színek többségéért. Akadnak azonban olyan fényezések, amelyek ezeknél lényegesen többe kerülnek. Most öt ilyet mutatunk be.

Mercedes-Benz SLS AMG – Alubeam

Az már önmagában is igen örömteli, ha az ember egy vadonatúj Mecedes-Benz SLS AMG-t tudhat magáénak. Természetesen ezt is lehet tovább fokozni, így a szerencsések kétmillió forintos Bang Olufsen hangrendszerrel, 2,5 millió forintos AMG belső csomaggal, 3,4 milló forintba kerülő AMG kerémia fékrendszerrel is különlegessebbé varázsolhatták az amúgy sem mindennapi járgányt. A pont az i-re azonban a nem kevesebb, mint 3,6 millió forintot kostáló Alubeam fényezés tette fel a pontot.

mercedes-benz-sls_amg-2011-1280-04.jpg

Ezt az egyedi fényezést külön üzemben fújták fel a megrendelt autókra, méghozzá erősen limitált mennyiségben, így extra hosszú várólistát kellett végig várnia annak, aki mindenképp Alubeam színben pompázó SLS AMG-t akart.

1347452784-197_1.jpg

A hétrétegű fényezés olyan hatást kelt, mintha az autó karosszériáját folyékony alumínium díszítené. Egy ilyen fényezés elkészítése igencsak munkaigényes, így hetente alig három autó karosszériáját vonták be Alubeam-mel. Nem meglepő, hogy az Alubeam fényezésű SLS AMG-k igazán keresett gyűjtői darabok, egy ilyen különleges járgány szinte azonnal új gazdára talál.

BMW M3 – Frozen Grey / Frozen Black

Vegyél sok pénzért egy vagány sportautót, majd inkább ne használd, helyette vigyázz rá extrém módon: gyakorlatilag így foglalható össze a BMW M3 E92-es típusának limitált, matt fényben pompázó kiadása.

frozen1-655x491_1.jpg

Az egyedi fényezés ára közel 5,8 millió forint volt, vagyis egy olcsóbb alsó-középkategóriás autó árát költötték el azok, akik nem elégedtek meg a hagyományos M3-as dukkókkal.Ugyan kétségtelen tény, hogy a matt fényezés rendkívül egyedi és feltűnő, igencsak körülményes: ha valamiért megkarcolódik az elem, csak újra festéssel lehet javítani, a polír nem segít.

frozen4.jpg

Erre maga a BMW is figyelmeztette a vásárlóit: alá kellett írniuk, hogy amennyiben nem ápolják megfelelően az autójukat és megsérül a fényezés a garancia alatt, azt csakis önköltséggel javíthatják a szervizben. Maradjunk annyiban, hogy ez nem sokakat zavart, alig fél óra alatt elfogyott az M3-as Frozen Grey és Frozen Black névre keresztelt kiadása.

Porsche 911 – Chromaflair

Bizonyára neked sem ismeretlenek a színváltós fényezések: sokan választják ezeket, amikor egyedivé akarják varázsolni autójukat.  A megoldás lényege, hogy a festékbe mikron méretű alumíniumrészecskéket tesznek, ezek segítségével pedig a karosszéria árnyalata a beeső fény intenzitásától és szögétől függően megváltozik. Bár kedvelt megoldás, az autógyártók többsége nem alkalmaz ilyen megoldást: rendkívül drága és időigényes is.

porschecromaflair.png

Nincs köztük a Porsche, a német vállalat ugyanis szép kis összegért hajlandó egyedi, Chromaflair fényezéssel lefújni a 911-es típusát.

281130.png

Persze ennek meg is kérik az árát, az alapáron is hatvanmilliós 911 Turbo S-nél például 25 millió forintba kerül az, ha színjátszó karosszéria-színt választunk. Szerencsére választék azért van, az 580 lóerő, 2,9 másodperc alatt 100 km/h-ra gyorsuló autó kilencrétegű fényezése lehet pitonzöld, lila, arany vagy akár kék is.

Bugatti Chiron – Carbon Fiber Clear Coat

Mindig van tovább: jól tudják ezt a Bugattinál, a francia vállalat ezért mindent meg is ad a tehetős ügyfeleinek. Ezek közé tartoznak a speciális fényezések is, amelyekkel tovább lehet növelni autók amúgy sem olcsó alapárát. Akinek például nem elég a 2,5 millió euróért megvásárolható Bugatti Chiron egyik „alap” fényezése, az dönthet úgy, még költ egy kis „aprót” és egy teljesen egyedi Chiront rendel.

bugatti-chiron.jpg

Így tett a képeken látható autó katari tulajdonosa is, aki nem kevesebb, mint hétszázezer dollárt fizetett ki pluszban azért, hogy autóját egy olyan átlátszó lakkal vonják be, amely teljes mértékben láthatóvá teszi, hovatovább ki is emeli a szénszálas karosszériaelemeket. Ironikus módon tehát mondhatjuk, hogy azért fizetett, hogy ne fessék le az autóját, de ez azért így nem igaz: az illető azért egy kis hagyományos festéket is szeretett volna az autóra, ezért kék díszítésekkel dobták fel a stílusos karosszériát.

406558.jpg

Jó hír, hogy a hírek szerint a tulajdonos nem koptatja majd el rövid időn belül a Chiron klasszis fényezését, a garázsában ugyanis LaFerrari, Porsche 918 ls McLaren P1 is pihen, tehát lesz miből válogatni.

Rolls-Royce Ghost – Gyémánt

Nem kevesebb, mint ezer gyémántot zúztak szét azért, hogy elkészüljön ez az egyedi Rolls-Royce Ghost. A brit vállalat kisebbik limuzinjának egyedi festésén több hónapon keresztül dolgoztak a gyáriak: csak azzal két hónapot töltöttek el, hogy megvizsgálják, megőrzi-e eredeti csillogását a nemes anyag a festékbe keverve.

58bda92fdd0895b0298b48c5-1500.jpg

Az eredmény – nem túl meglepő módon – lélegzetelállító lett, ezért is döntöttek úgy a gyáriak, hogy az egyedi autót a 2017-es Genfi Autószalonon mutatják meg a nagyközönségnek. Sajnos két dolgot azonban nem árultak el: azt, hogy kié lett az autó és mennyibe került.

rolls-royce-ghost-diamonds-at-geneva-2017-03.jpg

Ez utóbbit csak tippelni lehet, egy átlagos Ghost alapára 85 millió forint körül van, nem lepődnénk meg, ha ez az egyedi példány akár ennek az ötszörösébe is került volna.

Tetszett az írás? Köszönjük, ha megosztod! 

Esetleg másról olvasnál?

Környezetbarátabb-e a használt autó az újnál?

Giorgetto Giugiaro: a XX. Század legmeghatározóbb autótervezője

Így húzhat csőbe az autód!