Ózonos és ionizáló utastér fertőtlenítés egyszerűen!

Az elmúlt időszakban kiemelt beszédtéma volt az autótulajdonosok körében az autó fertőtlenítés. A Cartárs blog is foglalkozott már ezzel a közelmúltban: cikkünkben bemutattuk néhány példát arra, hogy hogyan is lehet a légkondicionáló rendszert hatékonyan fertőtleníteni. Ezzel kapcsolatban több kérdés is érkezett hozzánk Tőletek. Elsősorban a német KS-Tools légtisztító kapcsán – ezért úgy döntöttünk, elkérünk tesztelésre egy ilyen berendezést, hogy lássuk, mit is tud!

Mi is ez az eszköz? 

Amennyiben leegyszerűsítve szeretnénk megfogalmazni, azt mondhatnánk, hogy egy otthoni használatra tervezett, kombinált légtisztító és fertőtlenítő berendezésről van szó. A készüléket úgy kell elképzelni, hogy az simán elfér egy autó kartámaszán, illetve, ha szállítani szeretnénk, akár a kesztyűtartóba is belefér. A kompakt kivitelezés és a könnyű súly ugyanakkor ne tévesszen meg senkit, mert a készülék nagyon hatékonyan működik. Bekapcsolás után alig 1 óra alatt, vegyi adalékok nélkül tisztítja és teljesen szagmentessé varázsolja az utasteret.

550-1183.png

Hogyan működik? 

Ahogyan azt a termék neve is mutatja, a KS-Tools készüléke egy kombinált Ionizációs plazma légtisztító, egyszerűbben ionizátor. A köznyelvben elektrosztatikus légtisztítónak is nevezett berendezések nem tesznek mást, mint a levegőből negatív ionokat, magyarul anionokat állítanak elő. Ezáltal megkötik, illetve semlegesítik a pozitív ionokat – többek között a porszemcséket, spórákat, az egyéb szennyező részecskéket. A KS-Tools berendezése többfázisú tisztítási és fertőtlenítési technológiát alkalmaz a működése során, többek között az aktívszenes szűrő, az UV fény és az ózon erejét.

550_1183_1.jpg

Az ionizátor működése során a fertőtlenítéshez szükséges mennyiségű ózon (O3) is termelődik. Mivel az ózon a világon az egyik legerősebb oxidálószer, ezért kitűnő a fertőtlenítő hatása, így , a levegőben és a tárgyak felületén lévő mikroorganizmusok és a vírusok ellen is rendkívül hatékony anyag.

Azonban a levegőben nem csak mikroorganizmusok, hanem például pollenek, porszemcsék, szmog, korom más, nagyobb méretű szennyeződések is előfordulnak – ezek pedig gyakran nem tüntethetők el az ózonos tisztítással. A készülék a beépített aktívszenes Hepa szűrő segítségével (High-efficiency particulate air, azaz nagyhatékonyságú részecskeszűrő) hatékonyan fogja fel ezeket a szennyeződéseket és rajtuk keresztül csak a tiszta levegő juthat vissza az utastérbe. Az aktívszén szűrő felel a szagok és a gáz halmazállapotú szennyeződések semlegesítéséért, míg a belső Hepa szűrő réteg a finom részecskék és mikroorganizmusok felfogásáért. Amennyiben ez a szűrő elhasználódik, cserélni kell. Épp ezért a készülék dobozában már gyárilag csomagoltak 1db aktív Carbon Hepa technológiás tartalék szűrőt is! Mint megtudtuk, a későbbiekben bármikor rendelhető további tartalék szűrő a Bárdi Autótól a KST550.1199-es cikkszámon.

 

image003.jpg

 

A tisztítási fázisok sorrendje a valóságban úgy néz ki, hogy a készülék az ionizált levegő segítségével magába gyűjti a légtérben található szennyezett levegőt, átszűri azt az aktívszenes Hepa szűrőbetéten, ezután pedig az UV fény generált ózonos fertőtlenítés következik. Fontos kiemelni, hogy a művelet nem károsítja az autó beltéri elemeit, tehát a kárpitok -akár bőr vagy szövet- és a műanyag elemek sem sérülnek.

Használat közben

Ez szép és jó, de mennyire bonyolult használni? – Nos, ahogyan azt az a próba alatt is megtapasztaltuk, nagyon sok teendőnk nincs: attól függően, hogy mit szeretnénk, a készüléken megnyomjuk a levegőtisztítás vagy a fertőtlenítés gombot, majd a készülék munkához lát, Amikor véget ér az egyik folyamat a készülék automatikusan elindítja a következőt, a végén pedig magától kikapcsol. Egy-egy folyamat 30 percet vesz igénybe, a fertőtlenítés és szagsemlegesítési procedúra pedig összesen 60 percig tart.

fot_anw_alg_auto_550-1183-aw2_sall_aing_v15bf217b4f2c51.jpg

Az eszköz beépített akkumulátorral is rendelkezik, így akadálymentesen helyezhetjük bárhova a tisztítás és a fertőtlenítés során. De akár használhatjuk a szivargyújtóra kötve is. A berendezés 12V-ról és 24V-ról is működtethető, így alkalmas tehergépjárművek zárt utasterében történő alkalmazásra is. Apropó szivargyújtó: természetesen ahhoz, hogy autónk utasterét a lehető legjobban fertőtlenítsük, ajánlott járó motornál, bekapcsolt szellőzőrendszerrel elvégezni a tisztítást. Természetesen a tisztítási folyamat alatt ne tartózkodjunk a gépjárműben.

Véleményünk szerint az akkumulátoros működés igen hasznos funkció, mivel így akár a lakásban is használhatjuk a légtisztító készüléket. A berendezés ugyanis képes egy kisebb alapterületű helyiség levegőjének a megtisztítására is. 

Kinek érdemes ilyet vásárolnia? 

Mindenkinek, aki szeretné fertőtleníteni, felfrissíteni és tisztán tartani az autója utasterét – akár a klíma a dohányfüst vagy a háziállatok okozta kellemetlen szagok, vagy a pollenek, a vírusok, a baktériumok, a spórák, a poratkák eltávolítása miatt. A készülék előnye az időszakos klímatisztításokkal és az egyszeri utastér fertőtlenítésekkel szemben, hogy bármikor rendelkezésünkre áll: vásárlás után azonnal azt követően pedig rendszeresen használható az autóban és a lakásban egyaránt.

A terméket ide kattintva tudod megvásárolni.

A cikk a Bárdi Autó támogatásával készült el.