Összeköti a lényeget: beszéljünk a szíjhajtásokról

Az elmúlt közel 140 év során rengeteget változott és fejlődött a belső égésű motor. Legyen szó benzines vagy dízel erőforrásról, számtalan alkatrészből és részegységből épül fel. Ezek egy része önállóan, mások viszont meghajtás segítségével működnek. Minden motor egyik legfontosabb és legalapvetőbb része a vezérlés. Ez biztosítja, hogy a dugattyúk és a szelepek egymáshoz képest megfelelő időzítéssel működjenek. Ennek a szinkronnak állandónak kell lennie, mivel enélkül a motor egész egyszerűen nem, vagy hibásan működik. Sőt, ilyen esetben komoly károsodáshoz is vezethet a nem megfelelően beállított vezérlés.

Alapvetően háromféle vezérlési rendszert különböztetünk meg. A fogaskerék-áttételes változatot személyautókon ma már gyakorlatilag nem alkalmazzák. Ez egy nagyon tartós, nagyteljesítményű, de drága megoldás. Helyettük a láncos és szíjas vezérlési rendszerek terjedtek el, ezeket használják a nagy sorozatban gyártott járművek túlnyomó részén. E kettő közül most a szíjas változatot vesszük kicsit nagyító alá.

A szíjas vezérléseknél úgynevezett fogasszíjat alkalmaznak, ami feszes és stabil kapcsolatot biztosít a vezérlés elemei között. Ez kiemelten fontos, hiszen a szíj megcsúszása azonnali meghibásodást okozna. A vezérlés része motortól függően a feszítő- és vezetőgörgő is, amelyek biztosítják a szíj sima futását és megfelelő feszességét. Csere esetén ügyeljünk arra, hogy ezekből is új alkatrészek kerüljenek a régiek helyére. További nagyon fontos elem a vízpumpa, amit szintén a vezérműszíj hajt meg. A vízpumpa élettartama is véges, egy meghibásodás esetén viszont az egész vezérlést szét kell szedni. Ezért erősen ajánlott egy időben cserélni ezt is. A meghibásodott vízpumpa súlyos és költséges motorhibát okozhat, nem érdemes spórolni rajta.

A vezérlés csereperiódusa típusonként eltérő, így minden esetben tartsuk magunkat a gyártó által előírtakhoz. Fontos, hogy a megadott kilométer és időtartam közül ahhoz kell igazodnunk, amelyik hamarabb bekövetkezik. Mivel a vezérlés cseréje szaktudást és speciális szerszámokat igénylő feladat, így ezt minden esetben szakszervizben végeztessük el. A megfelelő műhely kiválasztásában segítségünkre lesz a Garvisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldal. A vezérlésnél minden elem együtt és egymást segítve dolgozik, ezért a minőség és a tartósság kiemelten fontos szempont.

Van azonban egy másik szíjhajtás is, amely hasonlóan fontos feladatot lát el, mint a vezérlés. Ez pedig a hosszbordás szíj, melyet segédhajtás néven is ismerhetünk. A motorra szerelt külső elemeket ez köti össze a főtengellyel, amelyről a hajtást biztosítja. Ilyenek például a generátor, a klímakompresszor vagy a szervoszivattyú, de láncos vezérlés esetén a vízpumpa is ide tartozik. A szíj kialakítása is más, hiszen keresztirányú fogak helyett hosszanti bordákat találunk rajta. Itt is vezető- és feszítőgörgő biztosítja a stabil, megbízható erőátvitelt. A szíj megcsúszása itt nem jár azonnali meghibásodással, de ugyanúgy káros a hajtott elemekre nézve.

A legtöbb autógyártó a hosszbordás szíjakra is meghatároz egy csereperiódust, ezt a vezérléshez hasonlóan ne lépjünk túl. Szerencsére a segédhajtás állapotát az autók nagyobb részénél könnyen ellenőrizhetjük magunk is. Leállított motornál a szíjon látható esetleges repedések, sérülések, szálszakadások jelzik a csere szükségességét. Ezen felül járó motor esetén a feszítő- és vezetőgörgők által keltett rendellenes zaj szintén mihamarabbi szervizelésre utal. A vezérlésnél már említettek szerint itt se kizárólag a szíjat cseréljük, hanem a feszítő- és (ha van) vezetőgörgőt vagy görgőket is. Érdemes ilyenkor ellenőriztetni a generátor szabadonfutóját is, ami a generátortól függetlenül is kicserélhető.

A Gates és Continental számos autómárka gyári beszállítójaként a legmagasabb minőséget és teljesítményt nyújtják vezérműszíj és hosszbordásszíj készleteikben. Ezek a készletek a gyárival egyező minőségen túl, tartalmaznak minden olyan alkatrészt, amely a vezérlés és a segédhajtás kifogástalan működéséhez szükséges. Így nem csak maga a fogas- vagy hosszbordásszíj, hanem a feszítő- és vezetőgörgők, a vízpumpa és tömítése, illetve a csavarok is a szett részét képezik. A kimagasló minőségű Gates és Continental vezérműszíj és hosszbordásszíj készleteket azonnal, polcról megvásárolhatjuk a Bárdi Autó webshopjában, illetve a magyarországi kirendeltségek bármelyikén.

Reméljük, érdekes és hasznos információkat tudtunk megosztani veletek, sorozatunkat pedig hamarosan folytatjuk további alkatrészek bemutatásával.