Őfelsége szolgálatában: James Bond ikonikus autói 2. rész

A filmtörténelem kitüntetett csillagjai közé tartozik az angol titkosügynök, James Bond kalandjairól szóló széria. Egy ilyen alkotásnál nemcsak a színészekre hárul nagy figyelem, hanem az olyan „kellékekre” is, mint például a filmben szereplő autók. Pláne, ha James Bondról van szó, hiszen itt a történet állandó részei az autós üldözések és a különféle high-tech eszközökkel szerelt járművek. Sorozatunk második részében újabb nyolc James Bond film ikonikus autóit vesszük végig, ezúttal is időrendi sorrendben.

9. Lotus Esprit S1

Az 1977-es „A kém, aki szeret engem” című Bond filmben igazán kitettek magukért a forgatókönyvírók. Bond négykerekű társa egy Lotus Esprit S1-es volt, amelyet igazi titkosügynök autóvá alakítottak át. Egy látványos üldözés során, elsőként a motorral és autóval támadókat hagyják faképnél. Ezután egy helikopter veszi üldözőbe Bondot, aki a vízbe hajt a mini tengeralattjáróvá alakuló járművel. Az ellenség megsemmisítése után pedig egy strandon hajt ki újra a szárazföldre. A csupán 718 példányban készült Lotus Esprit S1 2 literes motorjának 140 lóereje kevésnek tűnhet egy sportautóhoz. Ám 900 kg-os önsúlyával már érthető, miért tudott Bond is meglépni gonosz üldözői elől.

10. Lotus Esprit Essex Turbo

A kedvező fogadtatás miatt a következő, „Szigorúan bizalmas” címen futó részben másodjára és egyben utoljára kapott szerepet a Lotus. Az Essex Turbo modell azonban nem az üldözések során, hanem a poénos jelenetekben kapott szerepet. Például egy alkalommal aktiválódik az önmegsemmisítő rendszere, és darabokra robban az egész autó. Később pedig Bond technikai segédjének, Q-nak a laborjában bukkan fel ismét, mint „csereautó”. Az Esprit S2 módosításából született, mindössze 45 példányban készült Essex Turbo 210 lóerős motort, módosított féket, futóművet és aerodinamikai elemeket is kapott.

11. Citroën 2CV

Nem, ez nem elírás, tényleg szerepelt a „Kacsának” becézett autó egy James Bond filmben. Az előző bekezdésben említett Lotus önmegsemmisítése után Bond és társa egy Citroën 2CV-vel kénytelen menekülni a géppisztolyos üldözőik elől. Még fel is borulnak az aprócska járgánnyal, majd miután újra a kerekeire állítják, folytatódik az inkább vígjátékszerű jelenet. Érdekes apróság, hogy a filmbéli autóba az eredetinél erősebb motort szereltek, hogy élethűbb lehessen az üldözés. Bizonyos jeleneteket így is utólag felgyorsítottak, ami még humorosabbá teszi az összhatást.

12. Bajaj RE

Talán még a Citroën 2CV-nél is különlegesebb jármű kapott szerepet az 1983-as „Polipka” részben. A háromkerekű Bajaj RE az Indiában igen elterjedt tuk-tuk taxik egyik képviselője. A legfeljebb 15 lóerős, 200 köbcentis motor igen kevés lenne a rosszfiúk ellen. A filmbéli példány azonban két kerékre ágaskodva veszi fel a harcot a rosszfiúkkal, és Bond utastársa sem akárki. A színész ugyanis civilben profi teniszező volt, így néhány ellenséget egy teniszütő segítségével tesz ártalmatlanná.

13. Renault 11

Egy újabb hétköznapi autó, a Renault 11 kapott egy látványos főszerepet a „Halálvágta” Bond eposzban. Főhősünk természetesen Párizsban vágtat az autóval, ahol az Eiffel-toronyról ejtőernyővel leugró illetőt kell elkapnia. Őrületes manőverek során rámpára, sőt egy busz tetejére is felhajt. Ezután egy sorompó letépi az autó tetejét, végül egy ütközéstől kettészakad a jármű. Bond még két kerékkel is tovább hajt vele, majd hajóra száll, hogy vízi úton folytatódjon az üldözés. A lépcsőshátúként Renault 9 néven árult kompakt autó közel 20 évig (1981-2000) gyártásban volt, létezett belőle kétajtós kupé és kabrió kivitel is.

14. Rolls-Royce Silver Cloud II

A „Halálvágta” részben egy elegáns klasszikus is feltűnt, mégpedig a Rolls-Royce Silver Cloud II. Rögtön izgalmas tény, hogy ez a típus volt a producer Cubby Broccoli saját autója, amelyet még 1962-ben vásárolt. 1965-ben fel is tűnt egy rövid időre a „Tűzgolyó” című részben is. A „Halálvágta” jelenetében Bondot és sofőrjét egy tóba lökik, de végül megmenekülnek a szorult helyzetből. A felvételekhez két autót használtak, Broccoli saját autója helyett egy Bentley S1-est áldoztak fel a vízbe zuhanáskor. A fényűző luxus Rolls-Royce-t egy 6,2 literes V8-as motor hajtja, 5,41 méter hosszú karosszériája 2,11 tonnás menetkész tömeggel bír.

15. Aston Martin V8 Vantage Volante

1987-ben, a „Halálos rémületben” című Bond filmnél 18 év után visszatértek a klasszikus 007-es autóhoz. Az Aston Martin V8 Vantage Volante rendkívül ritka, hiszen csak 192 példányban készült. A filmbeli változatot rendesen teletömték szuper kémcuccokkal. A könyöklő alatti vezérlőpanelről lézerek, rakéták, kitámasztókarok és tüskeszóró is aktiválható. Sőt, rendőrségi rádióvevő és önmegsemmisítő is került bele, miközben elöl egy 5,3 vagy 6,3 literes V8-as dübörgött. A 390 vagy 450 lóerős teljesítmény még mai szemmel is nagyon impozáns.

16. Aston Martin DB5

Talán minden idők legszebb Bond autójaként említhetjük az Aston Martin DB5-öst. Ez a csodás jármű a Pierce Brosnan debütálásával készült „Aranyszem” epizódban mutatta meg magát másodszorra. Pszichológusával Bond békésen autózgat, amikor egy Ferrari 355-ös kihívja őket versenyzésre. A valóságban a Ferrari könnyen lehagyná a DB5-öst, de a filmben mégis utóbbi diadalmaskodik. Utasa halálra rémül, ám a könyöklő alá rejtett pezsgővel lenyugodnak a kedélyek. A fantasztikus formájú autót egy 4 literes, soros hathengeres motor hajtja, akár 325 lóerős teljesítménnyel. Későbbi epizódokban is felbukkan a DB5-ös, de ezekről majd cikksorozatunk következő részében lesz szó.

Folytatása következik…