Őfelsége szolgálatában: James Bond ikonikus autói 1. rész

Aligha akad olyan filmrajongó, aki ne ismerné a legendás James Bond sorozatot. A brit MI6 titkosügynök izgalmas és világmegmentő küldetéseit immár több mint 50 éve élvezhetjük a mozivásznon (és persze otthon is). Bármelyik részről is legyen szó, a kimért angol elegancia és humor, a gyönyörű nők és persze a különleges autók mindig elmaradhatatlan szereplők. Ez utóbbiakat vesszük most kicsit nagyító alá, megnézzük, milyen érdekes és ikonikus járművek segítették a 007-est számtalan akciója során. Sorozatunkban időrendi sorrendben haladunk végig a James Bond filmeken, most az első 8 részről lesz szó.

1. Sunbeam Alpine

Rögtön az első, 1962-es Dr. No című epizódban egy meglehetősen érdekes autóban láthatjuk a Sir Sean Connery által alakított Bondot. Az 1953 és 1975 között gyártott Sunbeam Alpine neve nem sokaknak csenghet ismerősen, pedig egy angol gyártmányról van szó. A filmben szereplő Series II kivitel nemcsak kék színe, hanem kabrió karosszériája miatt is egész mutatós. Ráadásul egy látványos, sziklaparton való üldözés során találkozhatunk vele, bár 2,2 literes, négyhengeres motorja elsősorban nem ilyen használathoz készült. Külön érdekesség, hogy pletykák szerint a forgatáshoz egy helyi lakostól kérték kölcsön az autót, amivel az import költségeket igyekeztek megspórolni.

2. Bentley Mark IV Drophead

Az angol luxus máig jeles képviselőjeként a Bentley igazán passzol James Bond stílusához. Mégis, az 1963-as Oroszországból szeretettel epizódban kissé meglepően mutat az 1933 és 1939 között készült Mark IV Drophead. Csupán 2411 példányt gyártottak belőle, 3,5 vagy 4,5 literes V6-os motorja egy 4 fokozatú kézi váltóval párosítva biztosította a meghajtást. A filmben egy romantikus piknik során még az autótelefont is használja Bond, amely a való életben sosem volt tartozéka a modellnek.

3. Aston Martin DB5

Ha valaki James Bond autóiról kezd beszélni, elsőként az Aston Martin jut az eszébe. Kétségtelen, a sportautóiról híres gyártó számos alkalommal, számos típusával bukkan fel a 007-es filmekben. Maga a DB5-ös a Goldfingeren kívül a Tűzgolyó, illetve az Aranyszem, A Holnap Markában, Casino Royale és a Skyfall részekben is látható Bond autójaként. A márka történelmének talán egyik legszebb modellje. 4 literes, 6 hengeres motorjával, akár 325 lóerős teljesítményre is képes. Bár a regény változatban még egy DB Mark III szerepelt, a film producerei már a DB5-öst választották, ami csupán 3 hónappal a forgatás előtt jelent meg. A filmbeli autó különleges funkciói között géppuska, katapultos ülés és szögszóró is szerepelt.

4. Toyota GT 2000

Igen, James Bond a Csak kétszer élsz epizódban egy japán sportkocsit használt. Na de nem is akármilyet! A Toyota GT 2000 az egyik legkülönlegesebb modellje a gyártónak. Ráadásul rendkívül ritka, 351 legyártott példányával igazi kincsnek számított akkor és most is. A GT 2000 eredetileg keménytetős kivitelű volt, viszont Sir Sean Connery magassága miatt a filmhez használt példányt kabrióvá alakította át a Toyota. A típusválasztást persze az is indokolta, hogy ez a Bond film nagyobbrészt Japánban játszódik.

5. Aston Martin DBS

Ismét egy hamisítatlan és szemrevaló angol autó, az Aston Martin DBS szerepel az Őfelsége titkosszolgálatában részben. A 007-est itt már George Lazenby játssza, akinek filmbéli feleségét pont a DBS-ben gyilkolják meg. Ez a modell a következő, Gyémántok az örökkévalóságnak epizódban is felbukkan, mégpedig rakétavetőkkel felszerelve. A gyönyörű karosszériában ezúttal is egy 4 literes, hathengeres motor dolgozott, melyhez kézi vagy automata váltót is kérhetett a civil vásárló.

6. Mercury Cougar XR-7

Ugyancsak az Őfelsége titkosszolgálatában részben találkozhatunk a klasszikus formájú Mercury Cougar XR-7 modellel. A későbbi feleségét alakító színésznő látványos meneküléssel próbálja lerázni Bond üldözőit, eközben még egy versenypályára is betévednek. Itt egy nagy balesetet okozva sikerül csőbe húzni a rosszfiúkat, akik pórul járnak. Ebben bizonyára segítségére volt az autóba szerelt hatalmas, 7 literes V8-as motor ereje is.

7. Ford Mustang Mach 1

Megint csak egy amerikai izomautó, ráadásul a Ford Mustang ezek közül is az egyik legismertebb és legkedveltebb. A Gyémántok az örökkévalóságban újra Sir Sean Connery-t láthatjuk a főszerepben és az autó volánjánál. A Las Vegasban forgatott üldözéses jelenet rendkívül látványosra sikeredett, egy pontján Bondnak két keréken egyensúlyozva sikerül meglógnia a rosszfiúk elől. A filmben megsemmisült autók jelentős része Ford márkájú volt. A gyártó ugyanis felajánlotta, hogy bármennyi autót biztosít a filmhez, ha a 007-es a Mustangot használja.

8. AMC Hornet X Hatchback

Kettőt ugrunk Az aranypisztolyos férfi epizódra, ahol is Bond az American Motors Corporation, rövidebb nevén AMC egyik modelljét vezeti. A Hornet X Hatchback-et egy autókereskedésből kénytelen ellopni a 007-es, egyenesen a kirakati üvegen keresztül. Ráadásul egy potyautast is magával visz az üldözéshez, aki éppen az autóban ült. A Bangkok nyüzsgő utcáin történő száguldás után egy folyóhoz érkeznek, ahol egy félig összedőlt hídon 360 fokos fordulattal repülnek át a víz felett.

Folytatás következik…