Nyaralás autóval? Ezekkel a kiegészítőkkel indulj útnak!

A jó idő beköszöntével tömegesen kerekedünk fel kirándulni, és sokan tesszük mindezt a saját autónkkal. Számos kisebb-nagyobb trükk és megoldás van arra, hogy az utazással töltött idő kellemesebb legyen. Ebben a cikkben bemutatunk olyan hasznos autós kiegészítőket, melyekkel egy-egy hosszabb út során sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Lássuk hát, mit érdemes magunkkal vinnünk, ha autóval indulunk nyaralni!

Tetőbox

Egy nyaralásra készülődve az egyik legalapvetőbb probléma a hely vagy inkább annak a hiánya. Hiába nem kell télikabátot és hasonlókat magunkkal vinni, így is jut elég holmi a bőröndökbe és a sporttáskákba. Igen ám, de az autó csomagtér-kapacitása véges, és bepakoláskor szembesülhetünk vele, hogy nem fogunk elférni. A leggazdaságosabb és legpraktikusabb megoldás ilyenkor, a tetőbox használata.

A tetőbox segítségével könnyedén bővíthetjük az autónk szállítási kapacitását, és nem csak a nyári utazásnál. A felhelyezéshez pedig csak a tetőlécre, más néven kereszttartóra van szükség. Feltétlen nézzük meg, hogy az autónkhoz milyen kialakítású kereszttartót tudunk felhelyezni. Fontos, hogy nem csak a gyári tetősín esetén van erre lehetőség. A pontos kialakítást nézzük meg az autónk kézikönyvében.

A Bárdi Autó kínálatában azonnal, készletről megvásárolható a kiváló minőségű HAKR tetőbox, mely számos méretben és űrtartalommal kapható. Mindezt pedig jól kiegészítik a HAKR tetőcsomagtartó és keresztrúd rendszerei, melyekkel könnyen és biztonságosan rögzíthetjük a tetőboxot is.

Bepakoláskor ügyeljünk arra, hogy ne lépjük át az autónkra meghatározott tetőterhelés értékét, így elsősorban a könnyebb holmikat tegyük ide. Ez közlekedésbiztonsági szempontból is fontos, mivel a tetőboxban szállított csomagok miatt, az autónk súlypontja magasabban lesz. Használaton kívül mindenképp szereljük le a boxot, hiszen üres állapotban is rontja az autónk fogyasztását és a menettulajdonságait.

Kerékpárszállító

Sokan kerekednek fel olyan úticélok felé, ahol aztán kerékpárra pattanva fedezik fel a környéket vagy akár túráznak egyet. Természetesen a legkényelmesebb és legjobb, ha a saját kétkerekűnket használjuk erre a célra. Csakhogy a biciklik szállítása nem egyszerű feladat, a kisebb autókba még lehajtott ülésekkel is nehéz betuszkolni egy kerékpárt. Ha kettőnél többen utazunk, már eleve kiesik ez a lehetőség, így nem marad más megoldás, mint a kerékpárszállító használata.

Elhelyezés szempontjából két fő típust különböztetünk meg, az egyiket a tetőre, a másikat az autó hátuljára, a vonóhorogra kell felszerelni. A hátsó ajtóra szerelhető változatoknál a kerékpárokat könnyebb feltenni és levenni. Szintén előnyük, hogy jóval kevésbé rontják a légellenállást és az autó súlypontját sem emelik meg. Ugyanakkor vannak hátrányok is, például nehezen vagy egyáltalán nem lehet a csomagtérajtóhoz hozzáférni. Továbbá a biciklik eltakarják a hátsó lámpákat, így kiegészítő lámpát kell felszerelni, a rendszámot pedig erre kell áthelyezni.

Érdemes odafigyelni, mivel ezek hiányában itthon és külföldön is könnyen megbüntethet minket a rendőr. A tetőre szerelhető kerékpárszállítóknál, a tetőboxokhoz hasonlóan, de azoknál szerényebb mértékben megnő a légellenállás és nehézkesebb a biciklik elhelyezése is. Cserébe hozzáférünk a csomagtérhez és nincs szükség az említett kiegészítő lámpákra sem. Bármelyik fajta szállítót választjuk, a HAKR mindkét esetben minőségi, tartós és könnyen felszerelhető megoldást kínál. A HAKR kerékpárszállítókat ugyancsak polcról, azonnal megvásárolhatjuk a Bárdi Autó webáruházában vagy a hazai kirendeltségeken.

Hűtőláda

Ki szeret útközben folyékonnyá vált csokit majszolni vagy forró üdítőt iszogatni? Az ilyen kellemetlenségek ellen remek megoldás egy hűtőláda használata. Az útra szánt szendvicseket, édességeket és italokat hidegen és frissen tartja, mintha csak otthon lennénk. A használata pofonegyszerű: csak egy 12 V-os szivargyújtó aljzat kell és már működik is.

Árnyékolók, napvédő rolók

Mikor megérkezünk az úticélunkhoz, semmi sem garantálja, hogy hűvös, árnyékos parkolóhely vár minket. Márpedig a nyári melegben pillanatok alatt felforrósodik az utastér. A klasszikus szélvédőre helyezhető árnyékoló az alacsonyabb hőmérséklet mellett az utastér anyagait is védi a közvetlen napsugárzástól. Utazás közben pedig a hátsó ablakokra illeszthető különféle rolók és napvédők sokat javítanak a komforton, kisgyermekkel utazva főleg.

Tartalék nyári szélvédőmosó, rovaroldó

A nyári időszakban, jellemzően ritkábban van szükség az ablakmosó használatára. Az országúton vagy az autópályán már más a helyzet, itt elég gyorsan beterítik a különféle bogarak maradványai a szélvédőt. Ezért fontos, hogy ilyenkor nyári szélvédőmosó legyen betöltve az autónkba és érdemes tartalékban is vinni magunkkal. A Würtemberg nyári szélvédőmosók speciális összetevői segítik a szélvédő tisztántartását, emellett háromféle friss és üde illatban kaphatóak a Bárdi Autónál. Az igazán makacs szennyeződéseket pedig rovaroldó használatával tüntethetjük el. Ezeket nyugodtan használhatjuk az autó karosszériáján, műanyag és gumi felületeken is.

Csomagrendezők

Azt mindenki könnyen belátja, hogy semmiképp sem hasznos egymás hegyére-hátára bedobálni mindent az autó csomagterébe. A nagyobb bőröndök, sporttáskák esetén nincs különösebb gond, ám az apróságokat, pláne az útközben is szükséges holmikat, érdemes kézközelben tartani. Egy csomagrendező használatával máris elkerülhetjük a káoszt és az idegeskedést. A különféle zsebekben nem kallódik el semmi, és gyorsan megtaláljuk, amire épp szükségünk van. Ráadásul még az autónk csomagterét is segít tisztán tartani, egy kiömlő rágcsálnivaló vagy hasonló balesetek ellen.

Szivargyújtó adapterek, átalakítók

Ma már egy családban okostelefonok, tabletek, laptopok egész sorát találjuk, ezek pedig a legtöbbször velünk utaznak az autóban is. Akár használjuk őket, akár csak szeretnénk feltölteni az úticél eléréséig, szükségünk lesz a megfelelő mennyiségű és típusú aljzatra. Ilyenkor jönnek jól a különböző szivargyújtó adapterek és átalakítók. A modernebb autókban már akadnak USB csatlakozók, de ezek elsősorban a mobiltelefonokhoz használhatók. A tablet vagy laptop nagyobb teljesítményét a szivargyújtó tudja biztosítani, de ebből legtöbbször csak egy van. Az adapterek és átalakítók segítségével azonban mindenkinek juthat áramforrás.

A hasznos kiegészítők beszerzésén túl, ne felejtsük el az autónkat is ellenőrizni az indulás előtt. Nincs is rosszabb és bosszantóbb egy utazás vagy nyaralás közepén elromló járműnél. Éppen ezért fordítsunk kellő időt és figyelmet erre is. Ha pedig az autónk és mi is rendben vagyunk, akkor már csak élvezni kell a gondtalan kikapcsolódást.