Ne indulj útra nélkülük: 10 kiváló autós zene!

Apáink még a kazettákat tömködték a Zsiguli magnójába, néhány évvel ezelőtt a cd-k pörögtek eszeveszettül a lejátszóban, most pedig már pendrive-ról vagy a Spotify-ról töltjük be kedvenc zenéinket, ha autóba ülünk. A lényeg, hogy az utazás és a zene gyakorlatilag elválaszthatatlan egymástól. Ám, hogy milyen dallamok csendülnek fel a hangszórókból, kinek melyik a kedvenc autózós zenéje, az már egy sokkal bonyolultabb kérdés.

what-music-is-best-to-listen-to-while-driving.jpg

Függ ez a hangulatunktól, az éppen aktuális lelki állapotunktól, hogy hosszabb vagy rövidebb útra indulunk, esetleg, hogy merre vezet az utunk. Hiszen, ha mondjuk Amerikában döngetünk végig a 66-os úton, egy brutális V8-as volánja mögött, akkor jöhet a Road to Hell (Chris Rea), a Highway Star (Deep Purple) esetleg a Hell Yeah (Rev Theory). Míg a egy kabrióban krúzolgatva a Riviérán inkább egy jó kis Beach Boys válogatást javasolnánk.

Hogy kinek melyik a kedvenc zenéje, ha volán mögé ül, az egyénenként eltérő. Ugyanúgy, ahogy nekem a kék a kedvenc színem, neked kedves olvasó pedig inkább a piros, a zöld, a sárga vagy a hupilila. És ez így is van jól. Éppen ezért lehetetlen összeállítani egy abszolút legjobb autós zenék című listát. Ám mások listáit is érdemes lehet végigböngészni, hátha rákattanunk egy-két olyan nótára, amit aztán felveszünk a saját listánkra és legközelebb már az fog dübörögni a hangszóróinkból, ha útnak indulunk.

Exotic – Trabant

A szocializmus máig velünk élő emléke és nem pusztán a veteránosoknak, a gyűjtőknek és a fanatikusoknak, de az Exotic klasszikus nótájának is köszönhetően. Ma, mikor a legtöbben csak hétvégi hobbiautózásra használják, már tényleg élvezet Trabanton szállni. De bármerre is jársz, ha bekapcsolod ezt a számot, garantáltan jobb kedved lesz a volán mögött.

Cserháti Zsuzsa és Charlie – Száguldás, Porsche, szerelem

A klasszikus házibulik elmaradhatatlan nótája, ami a mai napig meghozza az ember kedvét a vezetéshez.

Deep Purple – Highway Star

Van valami furcsa kapcsolat a briteknek és az autópályák között, ugyanis Chris Rea-hoz hasonlóan a Deep Purple is utazás közben írta ki a Highway Star című számát. Pontosabban a turnébuszon kezdtek el pengetni egy akusztikus gitárt és mire célba értek, már kész is volt a dal.

Kenny Loggins – Danger Zone

Bár legtöbbeknek a Top Gun című film betétdalaként lehet ismerős, és ezért akarva-akaratlanul is a repüléshez kötik, de elég csak egyszer betenni az autóban és garantáltan ki sem akarod majd kapcsolni.

Quimby – Autó egy szerpentinen

Tipikusan az a szám, amit beteszel az autóban, aztán elhajtasz a naplementébe. Igazi nyáresti, krúzolós, aláfestő zene

Belga – A gyaloglás vége

Kell egy bizonyos hangulat és lelki állapot ahhoz, hogy az ember Belgát hallgasson, de egy hosszú út során kifejezetten jó aláfestést tud nyújtani a gyaloglás vége című számuk.

Vad Fruttik – Sárga Zsiguli

Ha a Quimby nem lenne eléggé elvont, vagy alternatív az ízlésednek, itt egy szám a Vad Fruttiktól. A választás az Exotic-hoz hasonlóan egy klasszikus szoci vasra esett, így már a Zsigulinak is van saját nótája.

Chris Rea – Road to Hell

Kevesen tudják, de ezt a számot az autózás egyik kellemetlen mellékhatása inspirálta. Ugyanis Chris Rea elég sok időt töltött dugókban araszolva az angliai autópályákon. Közben pedig kipattant a fejéből minden idők egyik legjelentősebb autós himnusza.

AC/DC – Highway to Hell

Akárcsak nekünk, a zenészek életének is fontos része az utazás. A különbség csak annyi, hogy ők a megtett kilométerek fáradalmairól dalokat írnak, ahogy tette ezt az AC/DC is, mi pedig ezeket hallgatva tesszük meg ugyanezeket a fárasztó kilométereket.

Red Hot Chili Peppers – Road Trippin’

Akár az autópályán hasítva, akár a Balaton partján krúzolva, ez a szám mindenhol egyformán jó választás. Kellemes, naplementébe elhajtós zene.

Szemfüles olvasóinknak bizonyára feltűnt, hogy néhány szám címét dőlt betűvel szedtük. Nos, azért, mert többek között ezek a számok is felcsendülnek majd a május 4-én rendezett AutoTech Future lenyűgöző Garázs Rock Show-jában. Természetesen újra hangszerelve, egy különleges előadás keretében, olyan előadókkal, mint Ganxsta Zolee, Charlie, Radics Gigi, Tóth Vera és Tóth Gabi.