Ne fázz rá: ezeket nézd át az autódon a tél előtt!

Kicsit elhúzódott a nyár vége és az ősz kezdete. Mostanra viszont egyre közelebb kerülünk a télhez és a vele járó lehűléshez. A hideg, csapadékos időjárás az autónkra is hatással van, a megváltozott körülményekhez pedig alkalmazkodni kell. Ehhez nyújtunk most segítséget, elmondjuk, mi az a néhány teendő, amelyeket feltétlen ajánlott megtennünk a téli időjárás beállta előtt.

Téli gumi

Aki mostanáig halogatta, az se várjon tovább. Egyre többször fagypont körül van a hőmérséklet és napközben is ritkák a 10 fok feletti időszakok. Ez pedig egyértelműen jelzi, hogy eljött a gumicsere ideje. A nyári gumik ilyen hidegben már nem nyújtanak megfelelő teljesítményt. A hideg miatt anyaguk túl rideggé válik, illetve havas, jeges felületen kifejezetten veszélyes velük közlekedni. A téli gumi hidegben is kellően puha marad, a speciális mintázat pedig minden körülmények között jobb tapadást biztosít. Ne felejtsük el, hogy a téli gumik teljesítménye 4 mm-es profilmélység alatt drasztikusan romlik! Az elmúlt években ritkábbak az igazán durva téli körülmények, ezért egyre többen szavaznak a négyévszakos abroncsokra is. Ezek egyik előnye, hogy a tavaszi és őszi gumicsere is megspórolható vele.

Ablaktörlő

Nem csak az fontos, hogy az autónk az úton maradjon, hanem hogy lássuk is, merre megyünk. Az ablaktörlő állapota egész évben fontos, de télen jelentősen nagyobb igénybevételnek van kitéve. A tiszta, csíkmentes törlés és a tökéletes kilátás elengedhetetlen a biztonságos vezetéshez. Ellenőrizzük le a lapátok állapotát, repedezett felület vagy szakadt él esetén mindenképp cseréljük le újra őket. Nem véletlen a többes szám, ugyanis a cserét mindig párban tegyük meg, hogy mindkét oldalon egyforma teljesítményt kapjunk. Ügyeljünk a megfelelő méretre és az ablaktörlő kar típusának megfelelő csatlakozására. Ne feledkezzünk el a hátsó ablaktörlőről sem, ha van ilyen az autónkon!

Ablakmosó

Bár a tiszta ablak minden évszakban fontos, az ablakmosó fő funkciója télen sokkal inkább a szennyeződések eltávolítása. Mindez fagypont alatti hőmérséklettel kombinálva csak a téli szélvédőmosóval lehetséges. A nyári folyadék megfagyása drága és kellemetlen hibákat is okozhat. Megrepedhet az ablakmosó tartály, tönkremehet a szivattyú vagy a vezetékek is. Érdemes tehát minél hamarabb elhasználni a nyári ablakmosót és télivel feltölteni a rendszert. A feltöltés után működtessük kicsit a fúvókákat, hogy a vezetékekben is már a téli folyadék legyen.

Akkumulátor

Hiába tiszta az ablakunk és vadonatúj a téli gumink, ha be sem tudjuk indítani az autónkat. Az akkumulátorok számára ugyancsak megterhelő a téli időszak. Nem csak az alacsony hőmérséklet, hanem a nyárihoz képest jóval nagyobb terhelés is igénybe veszi őket. Ilyenkor sokkal több elektromos fogyasztót működtetünk (világítás, ablak- és ülésfűtés stb.), de az adott úton történő visszatöltés nem változik. Érdemes akár sima feszültségmérővel vagy komolyabb akkumulátortesztelő készülékkel ellenőrizni az állapotát. Ha szükséges, akkor töltsük fel, különösen, ha hosszabb ideig nem használjuk az autót és fűtetlen helyen parkolunk vele. Egy akkumulátor átlagos élettartama 6-7 évre tehető, így ilyenkor már számolhatunk azzal, hogy cserélni szükséges. Figyeljünk oda, hogy Start-Stop rendszerű autóknál kizárólag EFB vagy AGM típusú akkumulátort használjunk!

Hűtőfolyadék

Téves gondolat azt hinni, hogy a hideg időben nem melegedhet túl az autónk motorja! Bár hűtőfolyadékból nem létezik téli és nyári változat, a fagyáspont értéke itt különösen fontos. A nem megfelelő minőségű, elöregedett hűtőfolyadék megfagyása olyan problémákat okozhat, amelyek javítása súlyos összegekbe kerül. Fagyáspontot megmérni szinte bármelyik benzinkúton van lehetőségünk, de refraktométerrel magunk is megtehetjük ezt. Általánosan 4-5 évente ajánlott a hűtőfolyadék cseréje, de nézzük meg az autónk kézikönyvében, hogy van-e gyártói előírás rá. Ugyancsak itt megtaláljuk azt is, hogy pontosan milyen szabványú hűtőfolyadékot használhatunk és ettől semmiképp se térjünk el!

A fentieken túl mindenképp fontos, hogy nagyobb türelemmel és odafigyeléssel, megfontoltabban és óvatosabban vezessünk. Induljunk el kicsit hamarabb a megszokottnál és szánjunk több időt az utazásra. Megfelelő műszaki állapotú és jól felkészített autóval nem érhet minket meglepetés a hideg téli napokon sem. Minden kedves olvasónknak balesettől és műszaki hibáktól mentes téli vezetést kíván a Cartárs blog!