Milyen autók kaphatnak zöld rendszámot és miért?

Alighanem már lassan mindenki megszokta, hogy nem csupán fehér alapon fekete betűkkel és számokkal találkozik a rendszámtáblákon. A diplomatáknak járó kék színezésre sem kapja már fel senki a fejét, talán a szürkére még egy kicsit igen (utánfutókra, bikiclitartókra rakják fel jellemzően). A zöld rendszámot pedig egyenesen hatalmas érdeklődés lengi körül. Hogy miért? Na nem azért, mert ritka lenne, mint a fehér holló, pont ellenkezőleg. Sőt, ezt látjuk sokszor igencsak drága autókon, amiknek hajtáslánca nem feltétlenül tisztán elektromos, hanem bizonyos téren a környezetet is szennyezik, ergo az elektromotor mellé társul még egy belsőégésű erőforrás. De akkor miért jár nekik megkülönböztetés, amivel egy csomó előnyhöz jutnak? Ez mindig így lesz? Egyáltalán mik ezek az előnyök? Máris részletezzük.

A legfőbb szabályokat a 326/2011. (XII. 28.) Korm. rendelet tartalmazza, de kiegészítésekkel a 467/2015. (XII.29.) Korm. rendeletben is találkozunk. A „közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsira világoszöld alapszínű […] különleges rendszámtáblát ad ki”; így fogalmaz a rendelet, ezzel leírva és pontosítva a megkülönböztetést.

Igazából elég könnyen megállapítható, hogy mely gépjárművek jogosultak a világoszöld alapszínű rendszámtáblára, a rendelet ezt taxatíve sorolja fel:

  1. A tisztán elektromos gépkocsi, amelynek a hajtáslánca legalább egy elektromos energiatároló eszközt, elektromos áram átalakító egységet, és olyan elektromos gépet tartalmaz, amely a gépkocsi meghajtására szolgáló tárolt elektromos energiát mechanikai energiává alakítja és a gépkocsi meghajtásához más erőforrással nem rendelkezik (5E környezetvédelmi osztály);
  2. a külső töltésű hibrid elektromos gépkocsi (plug-in hibrid gépkocsi), amely gyári kialakítása szerint rendelkezik olyan csatlakozóval és áramátalakítóval, ami lehetővé teszi az elektromos energiatárolójának külső elektromos energiaforrásból történő feltöltését, elektromos üzemben a hatótávolsága – az ENSZ-EGB 101. számú előírás szerint mérve – legalább 25 km (5P környezetvédelmi osztály);
  3. a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsi, amely a 2-es pontban foglaltaknak megfelel és hatótávolsága tisztán elektromos hajtással legalább 50 km (5N környezetvédelmi osztály).

Egyszerűsítve egy kicsit:

  1. Minden tisztán elektromos hajtással rendelkező jármű (ilyen például a Hyundai Kona Electric, a Renault ZOE, a Volkswagen ID.3, a Tesla Model 3);
  2. a plug-in/konnektoros hibridek, amik elektromos üzemben legalább 25 km megtételére képesek (például Opel Ampera, Skoda Superb iV, Hyundai Ioniq plug-in);
  3. a növelt hatótávolságú hibrid elektromos gépkocsik, amelyek elektromos hajtással minimum 50 kilométert meg tudnak tenni (például BMW i3 REX);
  4. egyéb, zéró károsanyag kibocsátással rendelkező járművek.

Ezáltal tehát rögtön rájövünk, miért látunk egy több tízmillió forintba kerülő Mercedesen vagy Volvón is olyan rendszámot, amivel egy csomó kedvezmény igénybe vehető. Ezek egyébként a következők:

  1. Nincs átírási illeték
  2. Nincs cégautó adó (ami a legnagyobb spórolást jelenti)
  3. Nincs regisztrációs adó
  4. Nincs teljesítményadó
  5. Számos városban ingyenes a parkolás

Vagyis: akár több tízezer, esetleg több százezer forintot is meg lehet spórolni. Arról nem is beszélve, hogy számos városban ingyen lehet parkolni, persze ott, ahol egyébként is jogosultak lennénk rá (gondolunk itt arra, hogy rokkant helyen csak megfelelő kártyával lehet parkolni, megállni tilosnál sem pihenhetünk meg, stb.). Nyilván várostól függ, hogy mit és hogyan engednek; Budapesten például minden kerületben fizetés nélkül lehet zöld rendszámos autóval parkolni, Győrben csak a tisztán elektromos modellek tehetik ezt meg előzetes regisztráció után, Szegeden pedig fittyet hánynak a kedvezményre, mondván, ezek a kocsik is pont annyi helyet foglalnak, mint a többi.

Fontos tudni, hogy a zöld rendszámot nem puszira kapja az ember, hanem az autógyártó által kiállított típusbizonyítvány alapján jár, már ha erre a Nemzeti Közlekedési Hatóság is rábólint, ide kell ugyanis bevinni a dokumentumot és az autót, de a magyarországi forgalomba helyezés esetén ez inkább csak formalitás, a hosszabb út és kényelmetlenebb ügyintézés a külföldről behozott autók esetén merülhet fel, de nyilván azért már a NKH-nak is megvan a listája, amikből könnyedén dolgozhatnak.

Persze ettől még nem feltétlenül éri meg elektromos autóba invesztálni, de tény, hogy elég sok az állami támogatás; például 2,5 millió forint az újonnan vásárolt gépkocsikra egy bizonyos összehatárig (a következő pályázatnál ez 12 millió forint), felette pedig csökken a kedvezmény mértéke, plusz még a gyártók is kedveskednek olykor nem kis összegekkel (például a Renault-nál volt nem is egy ilyen lehetőség). Sok helyen napi ezreket lehet spórolni a parkoláson, és elvileg még a környezetet is kíméljük, kevesebb kipufogógázt pöfögünk ki az ide-oda rohangálás során, nem beszélve arról, hogy az elektromos autók esetén nincs olajcsere, szinte nem is kopig a fék, ráadásul nincsenek olyan drága alkatrészek, mint a kettőstömegű lendkerék vagy a turbó.

Hogy miként változnak a lehetőségek, az egyelőre kérdéses, vannak hangok, amik szerint szigorítani kellene a zöld rendszám kiadásán (jogosnak tűnik az érvelés), de olyan elképzelések továbbra sincsenek, hogy ilyen megkülönböztetéssel használhassuk a buszsávot, ez továbbra is csak a túlságosan optimista autósok tévképzete. A szigorításhoz vagyunk talán inkább közelebb, állítólag a plug-in hibridek eshetnek majd áldozatául ennek, hiszen egy WLTP mérés során ugyan kijöhet 50-60 kilométer tisztán elektromos módban, de a tesztpályát sosem úgy rajzolják meg, mint a való életben való közlekedést, nem véletlen, hogy szinte a legtöbb újságírói tesztnél sokkal kisebb táv jön ki egy feltöltéssel. Így vagy úgy, a zöld rendszám még sokáig velünk lesz, de sokat majd csak nekünk, magyaroknak mond majd, hiszen külföldön nem találunk ilyen árnyalatbeli megkülönböztetéseket, és arra is figyelni kell, hogy ha például francia rendszámmal térünk haza egy tisztán elektromos autóval, attól még nem tudunk ingyen parkolni, mint az itthoni rendszámmal ellátott autók!

Ezek is érdekelhetnek:

2021 LEGSZEBB AUTÓI, AMIKET MEG IS LEHET VÁSÁROLNI

5 IZGALMAS TÉNY A VILÁG LEGDRÁGÁBB GYORSHAJTÁSÁTÓL A LEGNÉPSZERŰBB AUTÓIG!

5 MEGHÖKKENTŐ CELEBVERDA