Mi van akkor, ha büdöset fúj a klíma?

Ha az ember mostanság körbenéz egy autós Facebook csoportban vagy internetes oldalon, esélyes, hogy találkozik az alábbi kérdések egyikével: miért jön büdös a szellőzőkből, ha bekapcsolom a klímát? Mit tehetek, hogy megszűnjön ez a szag?

Mitől van egyáltalán büdös a kocsiban?

A problémát a leggyakrabban a felhasználási szokásunk okozza: bekapcsoljuk a klímát induláskor, majd utunk végeztével azonnal le is állítjuk az autót, időt sem hagyunk arra, hogy a klíma kiszáradjon. Emiatt a hűtőradiátorban lecsapódó nedvességben baktériumok, illetve gombák telepednek meg, emiatt érezzük a bűzt.

image-3.jpg

Okozhat valamit, ha büdös a klíma?

Sajnos okozhat. Ezek közé tartozik például a Legionella pneumophila baktérium által okozott légiós betegség is, amely köhögéssel, mellkasi fájdalommal, magas lázzal és izomfájdalommal is járhat. Ennek enyhébb verziója a Pontiac-láz, ez gyakorlatilag egy erősebb influenzának felel meg, legalábbis ami a tüneteket illeti: lázzal, fejfájással, orrfolyással kell szembenéznie annak, aki elkapja.

1_1.jpg

A légiós betegséghez hasonló módon, erős mellkasi fájdalomra panaszkodnak azok, akik az Aspergillus gomba spórája által okozott betegséget kapják el. Ilyenkor mellkasi fájdalom és arcüreggyulladás jelentkezik.

De nem kell ahhoz feltétlenül baktérium, hogy betegek legyünk a légkonditól: elég a túl alacsonyra állított hőfok egy forró, nyári napon, hogy megfázást vagy épp izomgyulladást szedjünk össze.

Mit tehetek, hogy megszűnjön a szag?

A szakemberek azt javasolják, hogy évente kétszer tisztíttassuk meg autónk klímáját: egyszer a szezon előtt, egyszer pedig utána. Azért is ajánlott ősszel egy tisztítás, mert így akkor sem kapunk el semmit, ha télen, a szélvédő párátlanításához használjuk a klímát.

ozonator-samochodowy-korona-a-10-_minimax_-a.jpg

Ha már igencsak büdös a klíma, akkor érdemes szakemberhez fordulni, aki általában elsőként ózonos tisztítással próbálja meg eltávolítani a károkozókat. Az ózon gáz segítségével hatékonyan távolítják el a rendszerbe kerülő gombákat, baktériumokat és más kórokozókat. Ennek a megoldásnak a hátránya, hogy foglalkoznunk kell vele: el kell vinni az autónkat valakihez, akinek megvan a megfelelő berendezése.

klimades.jpg

Ha csak meg akarjuk előzni a kórokozók elszaporodását vagy csak enyhe rossz szagot érzünk, akkor bőségesen elegendő lehet egy klímatisztító és fertőtlenítő spray. Ezek előnye, hogy nem kell gyakorlatilag sehova se vinnünk autónkat, ha kell, a parkolóban kb 20 perc alatt megtisztíthatjuk a légkondicionáló-rendszert. Gyakorlatilag annyi a teendőnk, hogy beindítjuk az autót, bekapcsoljuk a klímát, középre betesszük a spray-t, aztán várunk egy kicsit.

Rendben, a klíma tiszta: van további teendőm?

Igen. Ne feledjük, hogy a klíma tisztítása önmagában nem feltétlenül elegendő: ha régen cserélték, vagy épp nagyon poros helyen használjuk az autót, ajánlott a pollenszűrő cseréje is.  A pollenszűrő élettartama általában egy év vagy 30 ezer kilométer a gyártói ajánlás szerint, de ha sokat közlekedünk például földúton, már ennek a futásteljesítménynek a felénél érdemes lehet egy új pollenszűrőt vásárolni. Aki nem hiszi, hogy egy szűrő ennyi idő alatt is eltömődik, nézze meg a kiszerelt alkatrészt, sok mindent talál ott a portól kezdve a bogártetemekig. Az alkatrész – nevéhez méltóan – ugyanis összegyűjti szellőzőrendszerbe kerülő kormot, port, pollent és más részecskéket, így megtisztítva az utastérbe kerülő levegőt. Idővel persze elhasználódik, eltömődik, ilyenkor csökken az utastérbe jutó légáram mennyisége, vagyis elérkezett az idő az új alkatrész vásárlására.

cabin_filter.jpg

Egy pollenszűrő ára 2-3 ezer forinttól 30 ezer forintig terjed, igaz utóbbi összegre elsősorban a luxusautók esetén van példa. A nagy árkülönbség oka az autó típusában, a kiszűrt anyagok méretében és mennyiségében rejlik: az alap, hagyományos pollenszűrők általában 10 mikronnál nagyobb részecskék kiszűrésére képes és csak a kormot, port és pollent fogja fel. Egy aktívszenes szűrő már 2,5 mikron méretű porszemcsék kiszűrésére is képes, illetve használatával nem jutnak kellemetlen szagok és veszélyes gázok az utastérbe.

dirty-vs-new-cabin-air-filter-640x360.jpg

Jelenleg a legfejlettebb szűrők az antibakteriális szűrők, ezek az aktívszenes szűrők tulajdonságain túl az allergének és baktériumok kiszűrésére is alkalmasak. Tapasztalataink szerint azok, akik érzékenyek a levegő minőségére vagy allergiásak például a parlagfűre, mindenképpen a komolyabb, aktívszenes vagy antibakteriális pollenszűrőt választják. Jó hír, hogy ezen szűrők ára az utóbbi időben lényegesen lecsökkent, vagyis már akár 10 ezer forintért vásárolhatunk ilyet autónkba.

Hogyan előzhetem meg, hogy kellemetlen szag legyen az autóban?

Ahogyan már említettük, a leggyakrabban a felhasználási szokások okozzák a gondot. Elsősorban tehát ezen kell változtatni: mi azt tanácsoljuk, hogy ha nagyon rövid útra indulsz, ne kapcsold be feltétlenül a klímát. Hosszabb utak végeztével pedig ajánlott a cél előtt nemsokkal kikapcsolni a légkondicionálót, hogy kiszáradhasson a hőcserélő.  A pollenmentes, tiszta levegőért pedig érdemes legfeljebb évente, az olajcserével egybekötve új pollenszűrőt is beépíteni.

Ha szeretnél még többet tudni a helyes klímahasználatról, olvasd el korábbi írásunkat!