Kipufogó 1×1: az alapok, amit tudnod kell!

Minden, belsőégésű motorral szerelt autónak vannak alapvető részei: a karosszéria, a futómű mellett ilyen a motor és a kipufogó-rendszer is. Mostani írásunkban ezzel foglalkozunk, eláruljuk, mi a szerepe, mik a tünetei, ha gond van vele és milyen minőségű cserealkatrészt érdemes vásárolni.

Miért van szükség kipufogóra?

Ahhoz, hogy a motor égésterméke csendben és megtisztulva jusson ki a környezetbe, a kipufogó-rendszerre van szükség. Ez több kipufogó-csőből illetve dobból áll, emellett pedig része a katalizátor, illetve dízelautóknál a részecskeszűrő is.

exhaust-kit_0.jpg

Ez a sok alkatrész mind ott van autónkban, csak nem látjuk! 

Honnan vehető észre, hogy gond van?

A kipufogó-rendszer az autó egyik igen fontos részegysége, mégis csak kevesen figyelnek megfelelően rá. Ennek oka nyilvánvaló elhelyezkedésében rejlik, hiszen míg a karosszéria szem előtt van addig a kipufogó az autó alatt halad végig.  Ezért igen gyakori, hogy a tulajdonos csak akkor figyel fel rá, ha az autó hangosabbá válik, vagy felvillan a „check engine” lámpa.

Mit lehet tenni, akkor, ha javításra van szükség?

Ilyenkor a legegyszerűbben az alkatrész cseréjével orvosolható a probléma. Különösen igaz ez olyan, nem javítható elemeknél, mint a katalizátor vagy a részecskeszűrő, de igen hasznos a középdob és a hátsó dob meghibásodásakor is, hiszen ezek javítása sem igazi, tartós megoldás.
exhaust2.jpg

Ennek annyi

A Bosal kipfugó-alkatrészei biztos választást jelentenek, hiszen a vállalat jelenleg is gyári beszállítóként, illetve piacvezető utángyártott-alkatrész gyártóként van jelen a piacon. Termékeik magas minőségét a magas szintű minőség-ellenőrzés, illetve a folyamatos innováció biztosítja.Ráadásul a gyárival ellentétben itt több lehetőséged is van, így akár sportos hangot is kölcsönözhetsz autódnak. Az alábbi videó megmutatja, hogyan szól egy Infiniti Bosal kipufogó-rendszerrel:

Gyári előírások szerint

Alkatrészeik mindegyike a gyártói előírások szerint készül, azaz megfelelően illeszkednek a rendszer többi, gyári eleméhez. Ezzel is biztosítják a Bosal fejlesztői, hogy a rendszer részei összehangoltan, a környezetvédelmi és műszaki előírásoknak megfelelőek legyenek.

Itt látható, hogyan készül a modern autók kipufogórendszerének egyik legfontosabb eleme, a katalizátor

A Bárdi Autó Bosal kínálatában nemcsak a magas minőségű kipufogó-alkatrészeket, de a szereléshez szükséges kiegészítőket is megtalálja! Legyen szó akár bilincsekről, tömítő pasztáró vagy tűzkarikáról, a Bárdi Autó kínálatában minden raktárról, kedvező áron érhető el.