Kell-e hideg időben melegíteni az autót indulás előtt?

Akárcsak a téli-nyári gumicseréről, arról is mindenkinek megvan a határozott véleménye, vajon van-e értelme télen, hideg időben bemelegíteni az autónkat indulás előtt. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban is eléggé megoszlanak a vélemények és nagyon sok ellentmondással találkozhatunk. Lássuk hát.

A melegítés ellenes tábor fő érve általában az szokott lenni, hogy miért is kellene bemelegíteni az autó motorját, mielőtt elindulunk egy hideg reggelen, hiszen a mai kocsiknak nem okoz problémát és megbirkóznak vele. És ezzel nem is tévednek – egy modern, befecskendezéses autót a kifinomult motorvezérlési rendszereivel szinte azonnal el lehet indítani hideg időjárási körülmények között.

Öreg autóm van. Mit tegyek?

Ám, ha egy régebbi, karburátoros „rozsdakupacot” hajtasz, akkor nincs kérdés: hagyni kell bemelegedni. Mielőtt útra kelnél, legalább öt percig járnia kell a motornak, hagyni kell, hogy a karburátor és az olaj is felmelegedjen egy kicsit. Nem kell siettetni a dolgokat.

sc-cons-0108-autocover-cars-idle-20141230.jpg

A legfőbb indok, hogy hidegben a benzin sokkal kevésbé párolog, így porlasztani is nehezebb, folyadékként kerülhet a hengerbe, hozzátapad a henger falához, ami senkinek se jó. Arról nem is beszélve, hogy az olajnak is időre van szüksége, hogy felmelegedjen, mindenhova eljusson a motorban és megfelelően ki tudja fejteni a hatását.

Amikor a motor még hideg, az égés egyenetlen és gyenge, a karburátor lefojtja a beszívott levegő egy részét, hogy ellensúlyozza a körülményeket, így benzinben gazdagabb keveréket képez, de sokkal kevésbé hatékonyan. Ahogy az alkatrészek kezdenek felmelegedni, javulnak a körülmények. Amint az autó már elég meleg, a benzin megfelelően el tud porladni és a kocsi sokkal simábban fog járni. Ehhez pedig szükség van némi időre.

Modern kocsit hajtasz? Ezt érdemes betartani!

Még egy vadonatúj autó esetében is célszerű várni egy fél percet, hogy a hideg, sűrű motorolaj eljuthasson az olajteknőből a megfelelő helyekre. De összességében igaz, be tudod indítani és akár azonnal útra is kelhetsz vele, a kocsi pedig menet közben gyorsabban bemelegszik.

Valóban, ez a megállapítás – bizonyos szemszögből nézve – helyes, ám mégsem tanácsolnánk, sokkal inkább azt javasolnánk, hogy indítsuk be az autót és hagyjuk pár percig alapjáraton pöfögni. Újabb autók esetében a szakértők szerint a benzineseknél 0,5-1 perc, míg dízeleknél 1-4 perc az ideális melegítési idő.

shutterstock_538858330_motorwerkes3.jpg

De miért is tennénk így, ha az autó képes szinte azonnal útra kelni? Azért mert a képesség, hogy megtegyünk valamit és hogy ez valójában jó ötlet-e, két roppant különböző dolog. Mert bár az autó látszólag gond nélkül képes venni a fagyos időben, hideg motorral való azonnali elindulás akadályát, ám mivel nagyon távol áll az üzemi hőmérséklettől, az egyes alkatrészek egyáltalán nem úgy viselkednek, ahogy valójában üzemelniük kellene. Az azonnali megterhelés pedig nagyon nem tesz jót a motornak és alkatrészeinek.

Ha tudsz finoman, kíméletesen, óvatosan vezetni, míg a motor megfelelően bemelegszik, akkor csak hajrá, nyugodtan indulj el, de a legtöbben nem képesek rá.

Szükség lesz egy hirtelen gyorsításra, hogy elkerülj egy veszélyes szituációt? Ki tudja? Bármikor megtörténhet. Kell-e a megszokottól eltérő utat választanod, mert előtted dugó van egy koccanás miatt, a kerülőn pedig emelkedők vannak, ami több motorerőt kíván? Előfordulhat. A gyorsítás és az emelkedők egyaránt megterhelik az erőforrást. Márpedig egy hideg motornak ez nagyon nem tesz jót.

1140-winter-driving-tips-esp_imgcache_rev72185b8abbffbb8393b5df26d4c1e51c_web.jpg

Arról már nem is beszélve, hogy azáltal, hogy hagysz időt és lehetőséget adsz az autódnak, hogy a motor indulás előtt kicsit bemelegedjen, egyúttal meghosszabbítod az élettartamát is. Plusz üzemi hőmérsékleten az erőforrás hatékonyabban működik és kevesebb káros anyagot bocsájt ki.

Szóval, bár a mai, modern autók határozottan képesek a téli, hideg körülmények között a beindítást követően azonnal útra kelni, de ha azt szeretnénk, hogy még sokáig megfelelően és üzembiztosan működjenek, akkor határozottan javallott az indítást követően néhány percig járatni a motort. Nem, 20-30 percekről beszélünk. Csak 2-3 percről, hogy kicsit magához térjen. Ugyanúgy, ahogy ébredés után te is leülsz meginni egy csésze kávét/teát, mielőtt ténylegesen elkezdenéd a napodat.

Érdemes elgondolkodni rajta.

Esetleg másról olvasnál?

5 hiba, amit sok autós elkövet télen

Téli gumi kontra nyári gumi