Így válassz megfelelő izzót az autódba!

Ahhoz, hogy minden helyzetben jól lássunk és a közlekedés többi résztvevője számára is jól látszódjunk, elengedhetetlen, hogy autónk fényforrásai megfelelően működjenek. Ebbe többek között beletartozik a tompított fényszóró, a helyzetjelző, a féklámpa és az irányjelzők megfelelő működése is. Korábbi írásunkban már részletesen bemutattuk, hogy hogyan jutottunk el a kezdetektől a mai, modern lámpatestekig, most pedig eláruljuk, hogyan választhatod ki te is az igényeidnek leginkább megfelelő izzót.

car-headlight-repair.jpg

Elsőként szögezzük le, hogy az, hogy milyen izzóra van szükségünk, nagyban függ autónk típusától és a gyárilag beépített lámpatesttől. Napjainkban a legelterjedtebbek a hagyományos, parabolatükrös fényszórók – általában az autógyártók ilyen típusokat neveznek egyszerűen halogénizzós modelleknek. Szintén halogénizzót használnak, ám nagyobb terület bevilágítására képesek a vetítőlencsés fényszórók, ezeket a köznyelv projektoros fényszórónak nevezi. Az 1990-es évek végén jelentek meg a gázkisüléses fényszórók, amelyek a halogéneknél ridegebb színhőmérsékletű, de nagyobb fényerejű fénycsóvát bocsájtanak ki – ezeket ismerik a legtöbben „xenonizzóként”. A legmodernebb technológiát a LED-es és lézerfényszórók jelentik, ám ezeknél nincs cserélhető fényforrás: ha elhasználódnak, a komplett lámpatest cseréjére van szükség.

ba_magazin_2020_augusztus_zolinak.jpg

A legfontosabb izzók az autóban (kép forrása: Würtemberg)

Akárcsak autónk többi alkatrésze, úgy a beépíthető izzók típusa is fix: ez azt jelenti, hogy amennyiben a gépjárművet H4-es tompított izzóval és P21W típusú hátsó helyzetjelző izzóval szerelték, úgy neked is ilyen típusúakat kell vásárolnod hozzá. Fontos kiemelni, hogy itt a foglalatról van szó: tehát egy H4-esbe átépítés nélkül csak az megy bele, nincs értelme mással próbálkozni. A H4-esen belül viszont már választhatsz eltérő tulajdonságú izzót is.  Az autóban lévő izzók pontos típusát gyakran megtalálod a kézikönyvben, ám ha abban nem szerepel, akkor segíthet például a Bárdi Autó webáruháza is, ahol autód modellje szerint megtalálod a megfelelő izzót. Fontos, hogy az autóizzóknál nem tudsz úgy jobbra váltani, ahogyan az otthoni lámpatestnél: a szabályozások ugyanis tiltják, hogy a gyárinál nagyobb teljesítményűt építs be, egy 55 wattos izzó helyére nem szerelhetsz be 75 wattosat.

wurt59300002.jpg

Az autóba tehető izzók közül a legszélesebb választék egyértelműen a fényszóróizzókéból van: a hagyományos, normál fényerejű és színhőmérsékletű darabok mellett elérhetők az emelt fényerejű, illetve emelt színhőmérsékletű darabok is, ahogyan extra hosszú élettartamú modellt is választhatunk.

2020_08_wurt_izzo.png

Az izzó által kivetített kép milyensége alapvetően négy tulajdonságától függ: a fényáramától, a fénysűrűségétől, a megvilágításától és a fényerősségétől. Ezek közül számunkra leginkább a fényáram és a fénysűrűség a legfontosabb: a fényáram határozza meg, hogy egy adott izzó minden irányban mekkora mennyiségű fényt képes kibocsájtani: ennek a mennyiségét lumenben adják meg, minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb az adott fényforrás fényereje. Az emberi szem számára legalább ennyire fontos a fénysűrűség: ezalatt a megvilágított felületegység fényérzetét értjük, magyarán, hogy mennyire érződik fényesnek a megvilágított terület: ennek nit (cd/m2) a mértékegysége.

philips-racingvision.jpg

A legtöbb izzó csomagolásán megtalálható az adott lumen és nit érték is. Emellett pedig sok esetben feltüntetik a színhőmérsékletet is: ez határozza meg, hogy milyennek látjuk az adott fényt. Leggyakrabban meleg fehér, semleges fehér és hideg fehér feliratokkal jelzik az adott izzó színhőmérsékletét: a hagyományos izzók körülbelül 2800 K színhőmérsékletűek, ezeket látjuk sárgás képűnek. Az 5600 kelvinnél nagyobb színhőmérsékletű izzók hideg, kékes színt bocsájtanak ki. Ez utóbbi értéket LED-es fényforrással lehet elérni, az emelt színhőmérsékletű halogénizzók általában 4000 K körüli színhőmérséklettel rendelkeznek – ez már fehérebb a megszokottnál, de még mindig nem éri el a xenon és led fényforrások szintjét.

wurt_izzo_cs_kep_2_kof1.jpg

Az izzógyártók komoly kutatómunkát fektetnek egy-egy emelt fényerejű izzó megalkotásába: az, hogy a konkrét végtermék milyen tulajdonságokkal rendelkezik, többek között az izzószál vastagságán és hőmérsékletén, a fényáram pozícionálásán, illetve színhőmérsékletén is múlik. Az emelt fényerejű izzók többsége ezért a hagyományos izzókénál hidegebb fénnyel rendelkezik: az emberi szem ugyanis sötétben fényesebbnek érzékeli a hideg fényt, így pusztán ennek a használatával jobb látási érzetünk lehet.

Az, hogy egy izzó 110, 130 vagy esetleg 150%-osan emelt fényerejű, precíz mérések határozzák meg. A gyártók ilyenkor előre meghatározott pontokon mérik meg a hagyományos, illetve az emelt fényerejű izzó által kibocsájtott fényt majd ezeket összehasonlítják és speciális számítási módszerek alapján határozzák meg végül, hogy milyen felirat kerüljön a csomagolásra. Sajnos ezeket a módszerek ipari titkok, egyik vállalat sem árulja el, pontosan milyen vizsgálat alapján dolgozik.

wurt59300018.jpg

Az, hogy számodra melyik a legmegfelelőbb izzó, alapvetően a felhasználási szokásaidtól függ: amennyiben autód leginkább városban használod, úgy bőven elegendő lehet egy hagyományos, normál izzó. Amennyiben viszont gyakran közlekedsz éjszaka kivilágítatlan főúton, gyorsforgalmi utakon, úgy érdemes lehet elgondolkodni egy emelt fényerejű darabon is: ez segíthet abban, hogy az előtted lévő akadályokat hamarabb észrevedd.

358716-osram-performance-vergleich-nightbreaker.jpg

Felül egy sima, alul pedig egy növelt fényerejű izzó világításképe

Nagyon fontos azonban, hogy közúton kizárólag a megfelelő jóváhagyásokkal rendelkező, ECE tanúsítványos, E-jeles izzó használható: ez azt jelenti, hogy a különféle, halogénizzók helyére szerelhető LED-modulok, illetve az extrém nagy fényerejű vagy nem megfelelő színhőmérsékletű darabok nem építhetők be. Az ilyen típusú fényforrásokat általában off-road izzóként tüntetik fel: árulnak ilyet a legismertebb izzógyártók (általában a nem európai piacra tervezett izzóikról van szó) is, de gyakran előfordul, hogy a legolcsóbb, netről rendelhető, kétes minőségű darabok is ilyenek.

philips_h7_12972wvu_whitevision-ultra_comparison_1.jpg

Érdemes tehát megbízható helyről, minőségi izzót vásárolnod: ilyenek a Bárdi Autó kínálatában megtalálható Würtemberg izzók, amelyek között elérhetők a hagyományos és a 130%-os, emelt fényerejű modellek, illetve a xenon fényforrások is.

(A cikk a Bárdi Autó támogatásával készült el)