Így készítsd fel autódat a téli időjárásra

Akár a naptárunkat, akár a kinti időjárást nézzük, egyértelműen közelít a tél. Ez pedig azt jelenti, hogy nem csak magunkat, hanem az autónkat is fel kell készítenünk erre az évszakra. A saját helyzetünk kicsit egyszerűbb, elővesszük a meleg pulóvereket, télikabátot, téli cipőt és a hideg üdítők helyett a forró teát részesítjük előnyben (vagy forralt bort, ha nem vezetünk). Az autó esetében nem sokat érünk, ha pulcsit terítünk rá, még kevésbé jó, ha teát vagy kávét öntünk bele. Mutatunk is nektek egy videót, melyben láthatjátok, milyen eszközökre lesz vagy lehet szükségetek a felkészítés során:

Talán a legelső, és igen fontos teendőnk a gumiabroncsok lecserélése. A nyári abroncsok 7 fok alatti hőmérsékleten keménnyé, rideggé válnak, a tapadásuk nagymértékben lecsökken, ami jelentős balesetveszélyt hordoz magában. Ezzel szemben a téli gumik eltérő anyaghasználatuknak és mélyebb, speciális mintázatuknak köszönhetően biztonságos közlekedést garantálnak téli körülmények között is. Fontos tudni, hogy 4 mm-nél kisebb profilmélység esetén a téli gumi teljesítménye nagymértékben romlik. A sokat hangoztatott 1,6 mm-es minimum profil a nyári gumikra vonatkozik, a télit semmiképp sem szabad ennyire lekoptatni! A gumicsere nem egy hosszadalmas művelet, a legközelebbi és legmegbízhatóbb gumiszervizt könnyedén megtalálhatjátok a Garvisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldal segítségével.

Két másik, szintén kiemelt dolog a fagyálló és az ablakmosó ellenőrzése, illetve cseréje. A fagyálló nyáron a motor hűtését végzi, télen viszont fennállhat a veszélye, hogy megfagy, ezt mindenképp el kell kerülnünk. Mielőtt jönnének a komolyabb hidegek, egy benzinkúton pillanatok alatt megmérik a fagyáspontját. Egyúttal ellenőrizzük a folyadékszintet is, ha szükséges, akkor töltsünk utána, és 5 évente érdemes egy teljes cserét végrehajtani. Ügyeljünk rá, hogy csak az előírt szabvány(ok)nak és mennyiségnek megfelelő folyadék kerüljön az autónkba. Érdemes a kiváló minőségű Würtemberg fagyállókat választani, melyek tömény és készre kevert kivitelben, a hazai autópark jelentős részét lefedő kínálattal kaphatók.

Az ablakmosó mindenképp cserét igényel, hiszen ebből külön van nyári és téli változat, más-más összetétellel. A téli sem megfelelő nyáron, de a nyári az első mínuszoktól úgy megfagyhat, hogy szétrepesztheti a tartályt vagy leéghet a mosószivattyú is, mindkettő kellemetlen és azonnal javítandó hiba. Régebben a téli ablakmosók meglehetősen kellemetlen, büdös szagot árasztottak, ez ma már nincs így. A készre kevert, -23 fokig fagyálló Würtemberg téli szélvédőmosók háromféle illattal, köztük a karácsonyt felidéző narancs-fahéj változatban is megvásárolhatók.

Már novemberben is találkozunk mínuszokkal reggelente, az egyre hűvösebb levegővel pedig előbb-utóbb a havazás is megérkezik. Reggel a vastag hólepelbe burkolt autó letisztása könnyű feladat, ha van nálunk egy jó hókefe, ami akár teleszkópos nyéllel és jégkaparóval is rendelkezik. Ha csak sima jég van az üvegekre fagyva, egy szimpla jégkaparó is megteszi, a fázósabbaknak a kesztyűs változatot ajánljuk. Aki még könnyebb megoldásra vágyik, annak a jégoldó spray lesz a kedvence. Néhány fújás a szélvédőre, a többit elvégzi az ablaktörlő. Még erre sincs szükség, ha szélvédőtakarót használunk. Reggel csak levesszük az ablakról és máris tiszta a kilátás. Ezeket a kiegészítőket érdemes minél hamarabb, a valódi tél beköszönte előtt beszerezni, a Bárdi Autó kirendeltségein és a webshopban mindegyiket készletről, azonnal megvásárolhatjátok.

Az újabb autók nagy részében van központi zár, de ezeknél is elfordul, hogy épp lemerül az elem és kulccsal kell nyitni az ajtókat. Az ajtózár befagyását könnyen megelőzhetjük a zárjégoldó használatával, ami egyben kenésre is alkalmas, tehát már az első fagyok előtt érdemes befújni a kulcsnyílást. Ezt semmiképp se tároljuk az autóban, mert befagyott zárral nehéz hozzáférni. Óvatosan nyissuk az ajtókat, mivel a hidegben könnyen egymáshoz fagyhatnak az ajtó gumitömítései. Ilyenkor egy óvatlan mozdulattal tönkre is tehetjük ezeket, a cseréjük pedig elég költséges művelet. Ezt elkerülhetjük, ha bekenjük a gumikédereket szilikonos ápolóval, ami megakadályozza az összefagyást, egyúttal ápolja is a kédereket.

Végre helyet foglalunk az autóban, jöhet is a motor beindítása. Normál esetben ez pár másodpercet vesz igénybe, a bajok akkor kezdődnek, ha erőtlen köhécselést hallunk a motortér felől. Legnagyobb eséllyel a lemerült vagy túlságosan gyenge akkumulátor a bűnös. Ekkor jöhet a köznyelvben bikázásnak hívott művelet, amihez szükségünk lesz egy indítókábelre és egy másik autósra, aki segít nekünk egy energiát adni. Figyeljünk a csatlakoztatási sorrendre és a helyes bekötésre, ha ez megvan, akkor kb. 2 perc alatt megvagyunk és autónk immár járó motorral készen áll az indulásra. A mínuszokban elég sok idő, mire a motor bemelegszik és lesz rendes fűtés, viszont addig sem kell megfagynunk. Ma már bármelyik autóba tehetünk utólag is ülésfűtést, a melegítő betét pár mozdulattal az ülésre rögzíthető és csak egy 12 voltos csatlakozó kell a működéséhez.

A téli időszakban jellemzően reggel még, délután pedig már sötét van, így jelentősen többször kell a fényszórót használnunk. A világításon is tudunk javítani, mégpedig az emelt fényű fényszóróizzók segítségével. Ezek erősebb fénnyel, bizonyos mértékben távolabbra is világítanak, ami közlekedésbiztonsági szempontból sem elhanyagolható előny. Kiváló ár-érték arányával, a gyári előírásoknak és szabványoknak teljes mértékben megfelelő Würtemberg Pro izzó 130%-kal növelt fényereje egész évben magas teljesítményt nyújt. Hegyvidéki utakon közlekedéshez ajánlott a hólánc, amely sok külföldi országban kötelező téli felszerelés is. Válasszunk minőségi, tartós kivitelt, ilyen a Pewag hólánc is, melyek egyszerűen felszerelhetők és a Bárdi Autónál 3 év garanciával kaphatók. Végül, ha mégis elakadnánk a nagy hóban, akkor a hólapát segíthet kiszabadulni a szorult helyzetből. Használaton kívül szétszedhető, így nagyon kevés helyet foglal a csomagtartóban.

Ne feledjétek, a téli közlekedés nem csak speciális eszközöket, hanem türelmet és nagyobb figyelmet, óvatosságot követel tőlünk, sofőröktől is. A cikkben szereplő összes terméket és tartozékot készletről, azonnal megvásárolhatjátok a Bárdi Autó bármelyik kirendeltségén, valamint a webshopban is. Jó utat és balesetmentes közlekedést kívánunk a téli időszakban is!

Ezek is érdekelhetnek:

MIT JELENT A DOT, HOGYAN KELL ÉRTELMEZNI A GUMIMÉRETET, MELYIK MÁRKA MELYIK GYÁRTÓHOZ TARTOZIK?

TÉLI GUMI KONTRA NYÁRI GUMI

EZ TARTJA AZ ÚTON AZ AUTÓD: ÍGY ISMERD FEL A HIBÁS LENGÉSCSILLAPÍTÓT!