Így csináld: autótisztítás és fertőtlenítés otthon!

Legtöbbünk számára autónk mindennapi használati eszköz: ezzel megyünk munkába, intézzük a bevásárlást, látogatjuk a rokonokat vagy visszük a családot. Épp ezért a tavaszi nagytakarítást nemcsak otthonunkban, de autónkban is ajánlott elvégezni. Most bemutatjuk, mivel tehetjük tisztává és mivel fertőtleníthetjük autónkat.

A mindennapi használat nyomot hagy autók utasterében: koszolódnak az ülések, a kapaszkodók, a kormány és a váltókar is – hogy csak néhány helyet említsünk.  A legelső lépés természetesen az autó kitakarításával kezdődik. Dobd ki az ottmaradt szemetet: az elhasznált papírzsebkendőtől kezdve a csokis papírokon át a hetek óta ott lévő flakonokig mindentől szabadulj meg. Amennyiben az autó poros belül, ajánlott egy porszívózás is, hogy a szemét mellett a portól is megszabadulj.

8513-thickbox_default.jpg

Ezután jöhet a gyakran megfogott elemek takarítása: nedves törlőkendővel töröld át alaposan a kormányt, a kilincset, és mindent, amihez a mindennapokban hozzáérsz. Figyelmet érdemelnek a kartámaszok és a biztonsági öv is: ezek úgy tudnak alaposan elkoszolódni, hogy észre sem vesszük! Erre tökéletesen alkalmas egy nedvesített, akár antibakteriális törlőkendő, amely kiválóan tisztítja a műanyag, műbőr, gumi, fém és festett felületeket, valamint eltávolítja a folyamatos érintések miatti zsíros lerakódásokat.

Törlőkendőt önmagában is érdemes az autóban tartani, hiszen segítségével nemcsak kezünk fertőtleníthető, de megelőzhetjük, hogy a kosz beleragadjon a műanyag felületekbe vagy a kárpitokba. Érdemes a kesztyűtartóban tartani egy mikroszálas törlőkendőt, amivel bármikor áttörölhetők a felületek, továbbá téli időszakban a szélvédőről a párát is gyorsan eltávolíthatjuk a segítségével.

auto_car_wash_transport_car_care_inside_cleaning_dashboard-679818_jpgd_-1000x667.jpg

Természetesen a szennyeződések nemcsak az utastérben, de például a szellőzőrendszerben is megtelepedhetnek. A tavaszi, nyári aktív klímahasználat előtt ezért ajánlott egy alapos takarítás: ha autónk minden évben átesett klímatisztításon, úgy elegendő egy klímatisztító és fertőtlenítő spray használata egy szezon alatt akár többször is. Ezek egyszerű kivitelűek, használatuk nem igényel szaktudást. Belső keringtetés segítségével alig 20 perc alatt fertőtlenítik és tisztítják a szellőzőrendszert. Elpusztítják a gombákat, a baktériumokat, a mikroorganizmusokat a szellőzőjáratokban és a kárpitokon is. Bárhol, bármikor elvégezhető, és hosszan tartó, kellemes és friss illatot hagy maga után. Tisztítás során mindig ajánlatos a pollenszűrő cseréje is.

maxresdefault_1_5.jpg

A szórófejes klímatisztító spray-k mellett léteznek klímatisztító habok is: az aktív tisztító habot a szellőzőrostélyon keresztül egy műanyag cső segítségével kell bejuttatni a műszerfal mögé az elpárologtatóhoz, ami ott felhabosodik és fertőtlenít. A tisztítóhab alkalmazható minden lemosható felületre és megtapad a függőleges és ferde felületeken is. Léteznek 2 az 1-ben szettek is, ezek a klímatisztító és fertőtlenítő spray mellett aktív habot is tartalmaznak. Előnyük, hogy a két kezelés együtt sokkal hatásosabban tisztít és fertőtlenít, mintha csak az egyiket alkalmaznánk.

Amennyiben viszont a szellőzőrendszer tisztítására és fertőtlenítésére csak régen került sor, ajánlott komolyabb megoldást alkalmazni: ilyen például, az ultrahangos klímatisztítás.  Ezt egy mi magunk is elvégezhetjük egy ultrahangos klímatisztító és fertőtlenítő berendezéssel.

kl2783-201-251-5a86d3d6cd46c_crop_1.jpg

Ez az anyós ülés elé letéve 15-20 perc alatt kiemelkedő hatékonysággal fertőtleníti a szellőzőrendszert és az utasteret. A készülékbe beöntött fertőtlenítőszert a berendezés ultrahang segítségével finom köddé porlasztja az utastérben, a szétporlasztott fertőtlenítőszer elpusztítja a gombákat, a baktériumokat, a mikroorganizmusokat a szellőzőjáratokban és a kárpitokon.

Aki teljes utastér-fertőtlenítést szeretne, használhat ózonos tisztító berendezést is: a készülék vegyi adalékok nélkül, az ózon agresszív oxidáló hatása segítségével elpusztítja a gombákat, atkákat, a baktériumokat, a mikroorganizmusokat.

550-1183-aw1_1280x1280_2x.png

Az ülések tisztítása sem maradhat ki a sorból: egy egyszerű, spray-s kárpittisztító is kiválóan alkalmas a szennyeződések eltüntetésére. Szövet- vagy plüssüléses autóknál azért érdemes kefés kárpit tisztítót vásárolni: ezek mélyrehatóbb tisztítást biztosítanak. Használhatunk aktív tiszítóhab spray-t is: ezt, a lemosható felületekre vihetjük fel (üveg, műanyag, műbőr, kárpit) és olyan, biológiailag lebomló aktív mosószert tartalmaz, amely eltávolítja a nikotint, a zsírt, az élelmiszer maradékot.

1c327dff0c07fe39bb084fe8aafe5fb6.jpg

Ahhoz, hogy az utastérbe jutó levegő tiszta legyen, nem elegendő pusztán a szellőzőrendszert kitakarítani: egy klímatisztítás után ajánlott a pollenszűrő cseréje is. A pollenszűrő feladata, hogy felfogja a levegőben lévő port, pollent és olyan, részecskéket, amelyek károsak lehetnek az egészségünkre. Idővel viszont eltömődik, elkoszolódik, cserélni kell. A pollenszűrő élettartamát a leggyakrabban egy évben vagy 30 ezer kilométerben határozzák meg a gyártók, de aki sokat közlekedik poros környezetben, már ennek a futásteljesítménynek a felénél ajánlott új pollenszűrőt vásárolnia.

A pollenszűrők csúcsát jelentik az antibakteriális pollenszűrők, ezek megakadályozzák, hogy bármilyen, 2,5 mikronnál nagyobb szállópor, allergén, baktérium vagy káros részecske elérje az utastérben ülőket. Jó hír, hogy ezek már rég nem kerülnek sokba, egy Würtemberg antibakteriális pollenszűrő például 7000 forinttól elérhető.
296276-manutencao-de-arcondicionado-automotivo-confira-6-dicas-imperdiveis.jpg

Ahogyan látható, többféle eszközzel és megoldással tisztíthatjuk meg autónk utasterét: ne feledjük azonban, hogy már a megelőzés is sokat segíthet. Ha egy mód van rá, igyekezzünk mindig kidobni az ételmaradékokat, a flakonokat és minden olyan dolgot, ami csak felesleges szemét. Emellett ajánlott néhány naponta nedves törlőkendővel és mikroszálas törlőkendővel is áttörölni a felületeket. Az időszakos kárpittisztításról sem szabad megfeledkezni: a legjobb, ha már azután áttörlöd az üléseket, ha kosz kerül rájuk, nem várod meg, míg beleszáradnak. Végezetül pedig ne feledkezz meg az időszakos klímatisztításról és a pollenszűrő cseréjéről sem!

A cikk a Bárdi Autó támogatásával készült el.