Honnan ered a neve?

Te gondolkodtál már azon, miért hívnak valamit úgy, ahogy? Nos, mi igen: írásunkban ezért most 5 autótípus legendás nevének születését mutatjuk be:

Lamborghini Countach

A Countach a Lamborghini egyik legismertebb típusa: 1974-től egészen 1990-ig gyártották és talán nem túlzás azt állítani, hogy több millió tinédzser falát díszítették akkoriban az olasz álomautóról készült plakátok. Érdekesség, hogy bár az olasz vállalat általában valamilyen bika után nevezte el autóit, a Countach elnevezésekor nem álltak be a sorba.

countach.jpg

Egy anekdota szerint a név Nuccio Bertonéhoz – a Bertone dizájnstúdió akkori vezetőjéhez- köthető, aki amikor meglátta a Marcello Gandini által megrajzolt formájú prototípus lélegzetelállító külsejét, elkiáltotta magát, hogy “A szentségit”  – a Countach ugyanis az olasz szlengben körülbelül ennek a felkiáltásnak felel meg.

Toyota Corolla

Szinte nincs olyan ember a világon, aki ne látott, használt vagy vásárolt volna Toyota Corollát. Azt azonban már csak kevesen tudják ,hogy miről kapta a nevét a japán vállalat alsó-középkategóriás típusa. Nos, a Corolla nem más, mint a virágok belső takaróköre, vagyis a sziromlevelek együttese.

1600x900_v2_tcm-3033-1493315.jpg

A japán vállalat ezzel arra szeretett volna utalni, hogy egy Toyota Corolla kompakt, könnyű, mégis szép autó – pont úgy, ahogy  a virágon a szirmok.

Tesla Model 3

Napjainkban kevés trendibb dolog van az autóiparban az elektromos hajtásnál – ennek köszönheti sikerét a Tesla is. Elon Musk pedig nem akármilyen módon szerette volna a világ tudtára adni, hogy az elektromos autó, különösképp a Tesla típusai igenis szexik: így nevezte el autóit. Az eredeti elképzelés szerint a Tesla Model S és modell X közé csatlakozott volna a Model E (így kiadva a SEX kifejezést), azonban a Ford megfúrta az ötletet.

tesla-sexy-2.png

A detroiti gyártó ugyanis bejelentette, hogy a beperlik a Teslát, ha az övékhez hasonló nevezéktant használnak és Model E-nek keresztelik el új típusukat. Ahogyan Musk forgalmazott, a “Ford megpróbálta megölni a szexet” – a dráma azonban végül elmaradt, a Tesla egyszerűen Model 3-nak nevezte el a típust és ezzel egy huszárvágással orvosolták is a problémát. Ezután csatlakozott a sorhoz a Model Y- így létrehozva a S3XY modellpalettát.

Lotus Elise

Amíg a Ford kiakadt a Teslára a Model E miatt, a Lotust hidegen hagyta a történet – pedig épp az angol vállalat az, aki az E-betűvel kezdődő autótípusairól ismert, elég csak a Lotus Eleven, Evora, Elan vagy épp az Exige modellekre gondolni.

lotus-elise.jpg

Elisa Artioli és egy Lotus Elise

Az egyik legismertebb újkori Lotus az Elise, amely a vállalatot akkoriban birtokló Romano Artioli unokájáról, Elisa Artioliról kapta a nevét. Annak ellenére, hogy már nem Romano Artioli tulajdonában van a Lotus, a gyár nem felejtkezett el Elisáról: 2018-ban például megmutatták neki a gyárat és mehetett egy kört is a közeli tesztpályán egy korai Elise-zel.

McLaren Senna

Ayrton Senna azon Forma 1-es pilóták közé tartozik, aki már életében legendássá vált. Olyannyira, hogy a hirtelen jött, tragikusan korai 1994-es halála óta sem felejtették el nevét: jó példa erre a McLaren esete is, az angol autógyártó ugyanis legendás Senna után McLaren Sennának nevezte el a 2018-ban bemutatott középmotoros sportautóját.

senna-le-mans-edition-from-mclaren-glasgow.jpg

Senna ugyanis 1988 és 1993 között a McLaren Forma 1-es csapatának pilótája volt. Ezidő alatt három világbajnoki címet és 35 futamgyőzelmet hozott össze.