Hogyan indítsuk el az autónk motorját télen!

Minden, ami a jó indításhoz és a biztonságos utazáshoz kell!

Mostanra ténylegesen megérkezett hozzánk a tél: az elmúlt időszakban nemcsak gyakran kúszott mínuszba a hőmérő higanyszála, de hóesés és jég is megnehezítette a mindennapjainkat. Ilyenkor különösen megnő az indítási problémákkal szembesülő autósok száma. Írásunkban bemutatjuk, mik azok a tényezők, amelyek befolyásolhatják, hogyan indul járműved, illetve arra is adunk tippeket, hogyan indíts hideg időben. Végezetül pedig megmutatjuk, mi az az 5 dolog, amelyet feltétlenül érdemes télen az autódban tartanod! 

Ezek befolyásolhatják, hogyan indul autód

Néha előfordul, hogy még a legnagyobb odafigyelés mellett használt, jól karbantartott autó sem indul be. A leggyakrabban az alábbi tényezők miatt hiúsul meg a sikeres motorindítás: 

Akkumulátor állapota

Nem véletlen, hogy hideg időben a leggyakrabban az akkumulátor lemerülése vagy meghibásodása miatt maradnak a parkolóban a járművek. Általánosan elmondható, hogy egy akkumulátor felhasználástól függően 3-5 éves élettartamra készül, így ennyi év eltelte után számítani lehet annak meghibásodására. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a rövid utakon használt járműveknél sokszor előfordul, hogy az akkumulátor sohasem töltődik fel rendesen – ilyenkor akár egy nagy téli fagy is elég lehet ahhoz, hogy már ne legyen képes indítani a járművet. Épp ezért azt tanácsoljuk, hogy ha te is gyakran csak néhány kilométerre indítod be autód, ilyen időszakban inkább menj egy kicsit hosszabb úton, hogy a generátor feltöltse az akkumulátort. 

Hiba az elektronikus rendszerben

Mivel az előbb említettük az akkumulátort, ezért nem mehetünk el szó nélkül az elektronikai rendszer említése mellett sem. Sokszor ugyanis az akkumulátor lemerülése pusztán csak egy tünet, méghozzá a generátor hibájáé: amikor már nem tölt megfelelően, akkor előbb-utóbb indítási problémák lépnek fel. 

De akkor is zavar lehet az erőben, ha az önindító kopott és nehezebben forgat – ha szerencséd van és megfelelően töltött az akkumulátor, úgy életre kelthető a jármű, ellenkező esetben csak leszívja az aksit. Hiába próbálkozunk bikázással, ha elromlott az üzemanyag-szivattyú: amikor az alkatrész nem pumpál üzemanyagot a motorba, csak a csere segít. De ugyanígy a gyújtásrendszerben fellépő meghibásodások is nehézkes indításhoz vezethetnek, elég csak dízelautóknál az izzítógyertya meghibásodására gondolni.

Elöregedett üzemanyag

Szinte senkit nem hagyott hidegen, amikor 2020. január elsejétől a hazai kutakon kapható 95-ös üzemanyagban is megnövekedett a biokomponens aránya, az addigi 5%-ról 10%-ra. Ez azt is jelenti, hogy az E10-es benzin élettartama rövidebb az addig használt E5-ösénél, ez pedig télen, hosszú ideig nem használt autó esetén problémákat okozhat. Épp ezért, ha ritkán közlekedsz járműveddel és egy tank benzin akár hónapokig benne marad, inkább tankolj prémium, E5-ös üzemanyagot vagy használj benzinstabilizáló adalékot – ez utóbbiról ide kattintva olvashatsz részletesebben.

Nem belevaló motorolaj

Abban az esetben, ha a járműbe nem a megfelelő, a gyári előírásokat teljesítő kenőanyag kerül, akár indítási problémák is jelentkezhetnek. Ennek oka, hogy a motor tervezése során a különféle olajfuratok, olajcsatornák kialakítása egy bizonyos kenőanyag tulajdonságai alapján készül, ha pedig a beletöltött kenőanyag viszkozitása elmarad a gyáriétól, úgy a besűrűsödött olaj nehezebben jut el a megfelelő helyekre.  Ha kíváncsi vagy, hogyan válassz motorolajat autódba, kattints ide!

Tippek a hidegindításhoz

Ahogyan neked is jobb, ha ébredés után nem kell azonnal részt venned egy futóversenyen, úgy autód is meghálálja, ha néhány apróságra odafigyelsz, mielőtt megpróbálod beindítani motorját. 

Várd ki az izzítást

Ugyan a modern dízelautók izzítási ideje lényegesen rövidebb, mint a régi, örvénykamrás dízelmotoros autóké, azért hideg időben még így is szükség lehet az izzítási folyamat kivárására. Abban az esetben, ha ezt nem teszed meg, előfordulhat, hogy az égéstér hőmérséklete még nem éri el a megfelelő szintet, emiatt az autó vagy egyáltalán nem indul be, vagy rövid időn belül lefullad. 

Kapcsolj le minden elektromos fogyasztót

Régóta áll az autód, vagy csak egyszerűen rekordhideget mutat a hőmérő higanyszála? Akkor ne a lámpák felkapcsolásával és az ülésfűtés bekapcsolásával kezdj! Indítás előtt kapcsolj ki minden fogyasztót, hogy az akkumulátornak legyen elég energiája az indításhoz. 

Nyomd ki a kuplungpedált

Igazság szerint nemcsak télen, hanem minden időben kinyomott kuplungpedállal érdemes beindítani a kéziváltós autókat. Erre azért van szükség, mert így nincs közvetlen kapcsolatban a motor és a váltó – a csökkentett terhelés pedig megkönnyíti a motor indítását. 

Rövid ideig indítózz

Nem ajánlott hosszú ideig indítózni a járművel: ez ugyanis károsíthatja az önindítót. Amennyiben nem indul az autó, 10 másodpercnyi indítózás után várj egy kicsit és csak fél-1 perc után próbálkozz újra. 

Ellenőrizd az elektromos csatlakozásokat

Ritkábban de előfordul, hogy egy korábbi szerelés vagy motortérben való tevékenység okozza, hogy nem indul a jármű. Önmagában már az is elég lehet, ha az akkumulátor saruja nincs megfelelően visszatéve: ilyen esetben érdemes ellenőrizni a csatlakozásokat és helyesen rögzíteni azokat. 

5 dolog, amit érdemes télen az autóban tartanod

A saját életed könnyítheted meg azzal, ha autódban elérhető az alábbi néhány termék: 

Hóseprű

Aki szembesült már azzal, hogy nincs az autójában hóseprű és puszta kézzel kellett lesepernie róla a havat, az tudja, hogy ez az eszköz milyen hasznos. Mivel mostanság találkozunk az idei télen az első nagyobb havazásokkal, így időszerű egy hóseprűt is bekészíteni az autóba. Véleményünk szerint a legjobb döntés, ha egy olyan hóseprűt választasz, amelynek az egyik vége egyben jégkaparó is, így az odafagyott jeget is le tudod szedni.Ha te is szeretnél ilyen terméket, ide kattintva tudsz vásárolni!

Jégoldó

Mivel az előbb felemlegettük a jeget, jöhet az, ami segít ennek a hatékony eltávolításában. A pumpás és sprayes kivitelben elérhető jégoldó kémiai-alapon szabadít meg minket a jégpáncéltól. Gyakran már egyetlen éjszaka után nagy hasznát vehetjük, de az, aki több napig nem használja járművét, annak szinte elengedhetetlen, az akár centiméteres jégréteg eltávolításához.

Téli szélvédőmosó

Bár már hosszú évek óta lehet téli szélvédőmosó folyadékot kapni, sokan mégis elfelejtkeznek erről. Jobb esetben csak nyári marad a rendszerben, de olyannal is találkoztunk már, aki egyszerű csapvízzel próbálta tisztítani autója szélvédőjét. Nos, ahogyan az kitalálható, a téli folyadék azért jó, mert egyfelől nem fagy be, másfelől meg segít a sós, latyakos szennyeződések eltávolításában. Abban az esetben, ha nem ez kerül a tartályba, jobb esetben csak az reped szét, rosszabb esetben a szivattyú is károsodhat.

Hótálca

Egy havazás után szinte elkerülhetetlen, hogy a beszállás során valamennyi hó jusson az utastérbe -még akkor is, ha nagyon körültekintők vagyunk. Ez még önmagában nem is lenne akkora gond, de a jégből idővel ugyebár víz lesz, ilyenkor jobb esetben egyszerűen csak nagyon párásodik a jármű, rosszabb helyzetben viszont kellemetlen, dohos szag is lehet. Ebben segít a hótálca, a termék ugyanis magasított széleinek köszönhetően nem engedi, hogy a cipőnkről a szennyeződés a kárpitba kerüljön. Ráadásul egyszerűen kiszedhető, így ki is tudod önteni a hólét. Egy ilyen termék ráadásul most igazán kedvező áron a tiéd lehet!

Bikakábel

Igazán reméljük, hogy nem lesz rá szükséged, mégis nagyon hasznos, ha tartasz autódban indítókábelt -ráadásul egy ilyet igazán kedvező áron tudsz vásárolni. Olcsó és hasznos termék, hiszen előfordulhat, hogy épp ez kell ahhoz, hogy a téli hidegben hazajuss autóddal. Fontos kiemelni, hogy a „bikázás” pontos lépéseit minden esetben megtalálod autód kézikönyvében, így ha még nem csináltál ilyet, feltétlenül olvass utána, mielőtt belevágsz a feladatba.