Híres autók a tévéből: A szupercsapat

Folytatjuk cikksorozatunkat, ezúttal egy olyan tévésorozatról lesz szó, amely az 1980-as évek egyik sztárja volt. A szupercsapat című műsor a Knight Rider-hez hasonlóan igazságosztó akciófilmként szögezte oda nézők millióit a tévé elé. Itt is fontos szerephez jutott a négyfős csapat által használt autó, ami ráadásul egy furgon volt. Nézzük hát meg kicsit közelebbről a Szupercsapatot és az autójukat!

Mr. T és társai

Az eredeti nevén The A-Team című sorozat egyfajta kultuszt is kialakított maga körül. A főszereplők mindannyian katonai múlttal rendelkező karakterek, akik egyfajta magánnyomozóként számoltak le a rosszfiúkkal. Vezetőjük Hannibal (Geogre Peppard), akit Murdock (Dwigth Schultz), Szépfiú (Dirk Benedict) és B.A. Baracus (Mr. T, alias Laurence Tureaud) kísért el a bevetésekre. Utóbbi, azaz Mr. T a leginkább ismert karakter, hiszen ő volt az igazi keményfiú, aki sosem ijedt meg egy kis verekedéstől.

Elég ritka, hogy egy sorozat vagy film ikonikus járműje egy furgon legyen, de a Szupercsapat autója nem más volt, mint egy GMC Vandura. A klasszikus amerikai furgon külsejét feldobták fekete fényezéssel és különböző dekorációkkal, ráadásul hátul, a raktérben egyfajta főhadiszállást is kialakítottak benne. Persze a nagyobb és szélesebb kerekek és felnik se maradhattak el. Erre egyébként is szükség volt, hiszen számos akciójelenetben és üldözések során is bevetették.

A GMC Vandura

Maga a Vandura típus 1971 és 1996 között készült, a sorozatban látható furgon egy 1983-as gyártású típus volt. Rengeteg kialakítással és háromféle hosszúságban készült motorból is bőséges volt a választék. Soros 6 hangeres, V6-os és V8-as is került a Vandurába, 4,1-től egészen 7,4 literes lökettérfogatig. Sőt, még kétféle V8-as dízel is választható volt hozzá. Ezeknek a motoroknak az erejét 3 vagy 4 sebességes manuális vagy automata váltó továbbította a hátsó kerekekhez.

A Szupercsapat által használt Vandura V8-as benzinmotort kapott, hiszen az erő és gyorsaság nélkülözhetetlen volt számukra. A hátul kialakított műhelyben tárolták a szükséges fegyvereket és egyéb eszközöket. Volt itt továbbá egy speciális kommunikációs állomás, amelynek segítségével a csapattagok egymással tudtak kommunikálni. Ezen felül a kiszemelt rosszfiúk lehallgatását is ennek segítségével oldották meg. Maga az autó is rendelkezett többféle önvédelmi eszközzel. Beépített fegyverek, füstgránát és más funkciók szolgálták a csapat védelmét a veszélyes szituációk során.

Látvány és szöveg

Nem csak az autó tette érdekessé és izgalmassá a sorozatot, hanem az ikonikus mondatok és jelenetek is. Előbbiekre jó példa a Mr. T által megformált B.A. Baracus, aki önálló karakterként is kitűnt a többiek közül. Az ő sokszor elhangzó mondata volt az „I pity the fool!”, azaz „Szánalomra méltó a bolond!” Ezen felül látványos autós jelenetekben is bővelkedett a széria. Egyik ilyen esetnél a Szupercsapat furgonját egy katapulttal lőtték ki, hogy lerázzák az üldözőiket.

A Szupercsapat furgonja nem csupán egy szimpla autó volt a sorozatban. Ez a furgón tette lehetővé a csapat számára a sikeres küldetéseket és hogy a rosszfiúk megkapják büntetésüket. A fekete GMC Vandura ikonikus megjelenése és sokoldalúsága révén egyértelműen beírta magát az ikonikus járművek közé. Sorozatunkat hamarosan folytatjuk és újabb járműveket mutatunk be, melyek a tévé képernyőjén vagy a mozivásznon váltak meghatározó szereplővé.

Ha tetszett ez vagy cikksorozatunk korábbi részei, akkor látogass el a Cartárs blog Facebook oldalára és írd meg nekünk, melyik tévében/moziban látott autóról írjunk legközelebb.