Fékezd magad: ne kockáztass a cserével!

Talán legtöbben bele sem gondolunk, hogy az autó lassításához számos alkatrész hibátlan összhangjára van szükség. Ezek az alkatrészek csak hibátlan műszaki állapot esetén tudják ellátni a feladatukat.  A fékrendszer több részegységét szinte soha nem kell, míg másokat muszáj időközönként cserélni az elhasználódásuk vagy a meghibásodásuk miatt. Előbbiek közé tartoznak a kerekeknél található alkatrészek, hiszen itt történik a fékezés tényleges, fizikai része. Ráadásul ezek vannak a legnagyobb külső, környezeti és egyéb behatásoknak kitéve. Mivel fontos biztonsági szerkezetről van szó, a megbízhatóság és a tartósság alapvető elvárások a fékkel szemben.

A mai autók túlnyomó többségén tárcsaféket találunk, mely szerkezet régebbi, mint hinnénk. A legelső tárcsaféket 1898-ban, egy elektromos autón(!) alkalmazták, ez még elektromágneses elven működött. 1902-ben már belsőégésű motorral szerelt járművön is felbukkant, ám utána jó időre el is tűnt. A korabeli technológia és anyagok miatt akkor sok hátránya volt. Ma már természetesen ez nincs így, a tárcsafék általánosan elterjedt és alkalmazott rendszer, már a teherautók között is.

A mai féktárcsák legfeljebb csak formájukban hasonlítanak a több évtizeddel korábban gyártott példányokra. Speciális ötvözetű anyaguk ellenáll a túlzott kopásnak, ugyanakkor kiváló fékhatást biztosít. Az anyag összetételén felül a hűtött kialakítás segít elvezetni a fékezés során keletkező jelentős hőt. Ez a hő számottevően csökkentheti a fék teljesítményét, itt akár többszáz fokról is beszélhetünk. A magas széntartalmú ötvözött acélnak és a szabadalmaztatott légcsatornáknak köszönhetően a Würtemberg féktárcsák minden körülmény között kiválóan teljesítenek. Méretpontos kialakításuk, precíz illeszkedésük mellett maximálisan megfelelnek az európai uniós ECE R90 szabályozás követelményeinek. A Würtemberg féktárcsák 3 éves, meghosszabbított garanciával, kiemelkedően széles választékban kaphatók a Bárdi Autó webáruházában és kirendeltségein.

A megfelelő fékteljesítmény másik lényeges összetevője a fékbetét. Ez és a féktárcsa súrlódása hozza létre az autónkat lassító vagy megállító fékerőt. A tárcsához hasonlóan ez is hosszú utat járt be a ma ismert technológiákig. Sőt, fékbetétet már az autók előtt is alkalmaztak, akkor még fából készültek. Később a rézre esett a választás, de az erős csikorgó hang miatt ez is zsákutcának bizonyult. A mai fékbetétek azbesztmentes összetevői nem csak jóval hatékonyabb, hanem komfortosabb használatot tesznek lehetővé. Ezek a jellemzők minden Juratek fékbetét alap tulajdonságai közé tartoznak. A Juratek fékbetéteket az ECE R90:02 szabályozásnak megfelelően tesztelik, a gyárival egyező teljesítményű hangcsillapító lemez pedig csendes működést biztosít. A kiegészítő szerelékeket is tartalmazó Juratek fékbetétek kiemelkedő autópiaci lefedettséggel kaphatók a Bárdi Autó kínálatában.

A fékbetétekhez kapcsolódik egy olyan alkatrész, amelyről elég ritkán esik szó. Ez pedig a féknyereg, melynek egyik funkciója a fékbetétek rögzítése. Ezen felül ebben található a fékdugattyú is, mely a fékbetéteket rászorítja a tárcsára, azaz a fékerőt közvetíti. Sok esetben a kézifék működtető szerkezete is a féknyeregre van szerelve. Bár egy elég ritkán elromló alkatrészről van szó, de ha mégis gond lenne vele, egyszerűbb és gazdaságosabb egyben kicserélni. Ilyen esetekben a Würtemberg féknyergek nemcsak kedvező árú, hanem kiváló minőségű választást is jelentenek számunkra. Minden Würtemberg féknyereg 3 éves kiterjesztett garanciával, precíz megmunkálással és a gyárival megegyező teljesítménnyel rendelkezik. A Würtemberg féknyergek széles választéka megvásárolható a Bárdi Autó hazai kirendeltségein és webshopjában egyaránt.

Ma már számos biztonsági elektronika található az autókban, melyekből több is a fékrendszeren keresztül fejti ki hatását. A blokkolásgátló, a kipörgésgátló és a menetstabilizátor is ezek közé tartozik, és van egy alkatrész, amelyre mindhárom rendszernek szüksége van. Ez pedig a kerékfordulatszám-jeladó vagy más néven ABS szenzor. Nevéből adódóan az adott kerék fordulatszámát figyeli, a továbbított jel alapján az autó elektronikája dönti el, hogy szükség van-e beavatkozásra. Ezek a jeladók bár nem mozgó-kopó alkatrészek, idővel meghibásodásra hajlamosak. Prémium huzalozásával, gyári OE standardok szerinti mérési pontosságával és hőálló kialakításával a Juratek ABS szenzorok megbízható teljesítményt nyújtanak. A széles választékban elérhető Juratek ABS szenzorokat megvásárolhatjuk a Bárdi Autó webáruházban vagy a magyarországi kirendeltségein.