Erre figyelj oda, ha autóba ülsz nyáron!

Egyre rövidebb szoknyák, balatoni tömeg, lángos-illat: három dolog, ami jelzi, hogy bizony megérkezett a nyár. Amíg azonban a lengén öltözött lányoknak örül az ember, a műszerfalolvasztó forróságnak nem annyira. Ezért úgy gondoltam, érdemes összeállítani egy top 5-ös listát, hogy mik azok a dolgok, amire feltétlenül figyelni kell:

1. Ne hagyj senkit és semmit az utastérben!

Ha leállítod az autó motorját és ezzel lekapcsolod a légkondit is, akkor tényleg, egyetlen percre sem, egy „csak beugrom a boltba” idejére sem hagyhatsz senkit a kocsiban! Igen gyakoriak az olyan tragédiák, amikor egy figyelmetlen sofőr az autóban hagyja szeretett családtagját (vagy háziállatát), majd valamiért elfelejtkezik tettéről és a felhevült autóban meghal/elpusztul a bent lévő.  Ez nemcsak emberekre, de tárgyakra is vonatkozik, egy üdítős palack vagy egy mobil-akkumulátor sem biztos, hogy elviseli a bent tomboló hőséget. Tudom, hogy ez nagyon clickbait-es és egyértelműen tűnik, de a 35 fokban könnyen tesz meggondolatlan dolgokat az ember.

kutyautaster.png

De mégis mennyire melegszik fel egy autó belseje? Nos, az alábbi, dél-koreai videó jól mutatja, hogy 4 óra után már akár 60-90 fok közötti hőmérsékelt is lehet egy autó belterében, ha a napon áll:

2. Gondoskodj a folyadékról

Nem lehet elégszer elmondani, mennyire fontos a nyári hőségben a megfelelő folyadékbevitel! Ugyanakkor sajnos még mostanság is tapasztalom, hogy ismerősök nem visznek magukkal semmit, aztán pedig menet közben szédelegnek, mivel nem ittak egy kortyot sem az elmúlt órákban.

140922110139_1_900x600.jpg

Ez nem véletlen, hiszen ilyen, gyakran extrém melegben könnyen leesik az ember vérnyomása, ami a koncentráció gyengülését és ezáltal a figyelem csökkenését okozza. Vagyis finoman szólva is balesetveszélyes. Szóval, ha jót akarsz magadnak, MINDIG legyen nálad folyadék, méghozzá lehetőleg hideg ásványvíz. Természetesen az sem árt, ha valamennyi táplálék is van a kocsiban, így például néhány müzli-szelet bekészítése is ajánlott!

3. Előzd meg, hogy felforrósodjon az utastér

Akármennyire is egyértelműnek tűnik, még mindig azt tapasztalom, hogy sokan nem figyelnek oda arra, hogy hol parkolnak az autójukkal. Értem én, hogy hívogató a bejárat közelsége, de megéri még kicsit odébb, árnyékban parkolni, hiszen az utasteret igen gyorsan felhevítik a forró napsugarak és egyáltalán nem mindegy, mennyire felhevült beltérbe ülsz be órákkal később.

pay-swns_carpark_catastophe_01.jpg

Mondjuk így is lehet hűteni az utasteret, de ez annyira nem tesz jót 🙂

Jó tanács, hogyha ismerős környéken parkolsz, nem árt, ha figyelembe veszed, hogy délután hol lesz árnyék, hiszen nagy eséllyel máshonnan süt majd a nap sugara délután 5-kor, mint tette azt reggel 8-kor. Mindez különösen a sötét színű autók tulajdonosainál számít, egy fekete autó ugyanis nagyságrendekkel gyorsabban melegszik fel, mint hófehér társa. Az utastér hőmérsékletét enyhítheti egy-egy napellenző is, de az igazi megoldást az ablakok fóliáztatása jelenti. Egy átlagos, alsó-középkategóriás autó körülbelül 60 ezer forintból fóliáztatható le, ilyenkor hasznos az első ablakokra átlátszó hővédő-fóliát helyezni, míg hátulra a sötétített fólia a legjobb.

4. Fontos a műszaki állapot

Akárcsak a téli fagyok, úgy a nyári forróság is megviseli az autót. Mivel sokan szinte egyáltalán nem foglalkoznak a járgánnyal az év során, így meglepetésként érheti őket, hogy 30 fokban a gépsárkány bemondja az unalmast.

1469194580_rostov_press.jpg

A Cartárson korábban már olvashattál arról, hogy nyaralás előtt mikre kell figyelni, így többek között a gumik átnézésének fontosságáról és leghasznosabb kellékekről is olvashatsz. Ezek a tanácsok nemcsak a nyaralás során, de általánosan, a nyári napokon is alkalmazhatók. Ha kíváncsi vagy rájuk, kattints ide.

5. Ne hanyagold el a klímát

Akárcsak az autó műszaki állapota, úgy a légkondicionáló tisztasága is kiemelten fontos. Sajnos a hanyag, nem megfelelő hozzáállás könnyen oda vezethet, hogy a gombák, baktériumok megtelepednek a rendszerben. Emiatt nemcsak, hogy büdös levegő jön a rostélyokból, de akár az egészségünkre is káros lehet. Sajnos nem egyszer olvasni olyat, hogy valaki a klímatisztítás hiánya miatt szedett össze valamilyen csúnya légúti fertőzést.

dsc_0165.jpg

A klíma fertőtlenítésére több módszer is létezik, autómosókban és klíma-szervizekben általában az ózonos tisztítást ajánlják. Ennek ára helytől függően 5-10 ezer forint körül alakul, de ha nincs időd/energiád otthagyni valahol a kocsit, otthon is nekiállhatsz egy takarításnak, méghozzá egy spray segítségével. Én Loctite-ot vettem nemrégiben, korrektül elvégezte a munkát :). Ha többet szeretnél tudni a helyes klímahasználatról, javaslom egy korábbi írásom, amiben részletesen szó volt a témáról.