Erre figyelj, ha Skoda Octavia 3-at vásárolsz!

Európa egyik legnépszerűbb autója a Skoda Octavia – különösen így van ez a használt piacon, ahol sokan keresik a jó ár-érték arányú, tágas cseh típust. Mostanra jutottunk el oda, hogy már a kétmilliós ársávban is megjelentek a 3. generációs Octaviák, 3 millió forint körül pedig Dunát lehet rekeszteni az elérhető példányokkal. Lássuk is, hogy mire kell figyelni, ha egy ilyen modellt vásárolnál!

Minden korábbinál jobb, de ennek ára van

A 3-as Octavia sokat fejlődött elődjéhez képest, elég csak a jobb minőségű beltérre vagy az újabb, többségében már szíjas motorokra gondolni.  A kifinomultabb technológia azonban idővel magasabb költségekkel is járhat. Pontosan ezért kizárólag olyan 3-as Octaviát szabad megvásárolni, amely visszakövethető előélettel rendelkezik. A bonyolult közvetlen befecskendezéses benzin- és dízelmotorok vagy duplakuplungos váltók ugyanis nem tolerálják a gyenge minőségű karbantartásokat.

Benzinmotorok: nincsenek már láncproblémák

A benzinmotorok említésekor, nem mehetünk el szó nélkül az egyik legfontosabb tévhit mellett: ez a modellcsalád már csak az újgenerációs motorokkal volt kapható, így a különféle láncproblémák nem érintik a legnépszerűbb verziókat. Láncos vezérlésről szíjasra váltott az 1.2 és az 1.4 TSI is, az erősebb, továbbra is láncos 1.8 és 2.0 TSI-nél pedig javítottak a vezérlésen, így azok a motorok is megbízhatóbbak elődeiknél. Ami természetesen itt is jelentkezhet, az a kokszosodás: motorkiviteltől függően 150-200 ezer kilométer között ajánlott elvégezni egy tisztítást, hogy a lerakódásokat eltávolítsák.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezek a motorok lényegesen megbízhatóbbak. Abban az esetben, ha betartják a gyári előírásokat, 200 ezer kilométer alatt sok probléma nem jelentkezik. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a hivatalos olajcsere periódus 2 év vagy 30 ezer kilométer, ha hosszútávra tervezel az autóval, úgy célszerűbb évente és legfeljebb 15 ezer kilométerenként elvégeztetni az olajcserét.  

A benzinesek között a belépőszintet hosszú ideig az 1.2 TSI jelentette: ezeknél a motoroknál fokozotott olajfogyasztás fordulhat elő. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a jelenség nem általános, a leggyakrabban az erőszakos vezetési stílussal használt autóknál jelentkezik, a kis motor ugyanis nem viseli el jól a folyamatos erőteljes gyorsításokkal járó használatot.  Aki tehát dinamikusan vezet, jobban jár az 1.4-es, vagy akár az 1.8-as TSI-vel is. Fontos kiemelni, hogy a korábbi 1.8 és 2.0 TSI-re jellemző hengerfejesedés, illetve extrém magas olajfogyasztás is megszűnt.

Dízelmotorok: az erősebb a jobb

A dízelmotoros Octaviát kétféle motorral választhatsz: 1.6-os és kétliteres verzió érhető el. Ezek közül utóbbi a tartósabb, 200 ezer kilométer felett sem jellemző a befecskendezők meghibásodása. Ez azért előfordul az 1.6-os verziónál. Azonban mindkét modellnél jelentkezhet az EGR-szelep meghibásodása, illetve ilyen futásteljesítménynél már a részecskeszűrő elhasználódására is lehet számítani.

Természetesen az összes dízel 3-as Octaviában van részecskeszűrő, így ajánlott legalább hetente egyszer egy hosszabb, legalább 100 kilométeres útra indulni, hogy lehetősége legyen megtisztulnia a rendszernek.

Cserélj időben vezérlést!

Fontos figyelmet szentelni a vezérműszíj-csereperiódusra: a gyár hivatalosan 210 ezer kilométert ad meg. Ennél sokkal biztonságosabb, ha már 150 vagy legkésőbb 180 ezer után lecseréljük a vízpumpával együtt a vezérlést. Ennek oka, hogy bizonyos esetekben előfordulhat, hogy a vezérlés egy eleme, például egy görgő vagy maga a vízpumpa nem bírja a hosszúra nyúlt csereperiódust és megszorul.  

Jó a DSG, de nem örökéletű

Annak idején óriási durranás volt a DSG váltó: a duplakuplungos szerkezet váltási sebessége messze felülmúlta a hagyományos váltókét. Napjainkban ugyan már sokat fejlődtek a sima, bolygóműves modellek is, de a VW-csoport továbbra is kitart a DSG mellett. A gyengébb típusokba a közelmúltig a 7 fokozatú duplakuplungos automatát építették be: A szárazkuplungos váltó átlagosan 200-250 ezer kilométeres élettartammal rendelkezik, ekkora futás után szinte biztosan szükségessé válik a mechatronikai egység cseréje.

Emellett ilyenkor már a kuplungcserére is számítani kell, így, ha ilyen váltóval szerelt autót vásárolnál, maradjon tartalék az esetleges javítási költségekre. Fontos kiemelni, hogy a kuplungcsere ilyen futásnál már az erősebb motorokhoz társított 6 fokozatú DSG-nél is szükséges lehet, de ez a váltó a tapasztalatok alapján lényegesen tartósabb, így nagyobb futásteljesítménynél kevesebb gond van vele. Ez utóbbinál csak arra kell figyelni, hogy betartsák a 60 ezer kilométeres váltóolaj-csereperiódust. Ha ez elmarad, ott is gond lehet a vezérlőegységgel, így az ilyen autót jobb elkerülni.

De ne gondold, hogy csak az automatákkal lehet gond: az alap 1.6-os dízel és 1.2-es benzinmotorokhoz társított 5 fokozatú kéziváltónál csapágyproblémák fordulhatnak elő, már kevés kilométernél is.

Gond lehet a váltótartó bakkal

Ha már a váltóknál járunk, megemlítenénk egy típushibát: sok tulajdonos panaszkodik arra, hogy kanyarodás során morgó, kaparó hang jön a kerekek felől. Ezt az adott oldali váltótartó bak meghibásodása okozza, a leggyakrabban a baloldali megy tönkre. Ajánlott a próba során párat körözni az autóval és leengedett ablak mellett figyelni a hangra.

Minőségi JP Group alkatrészek széles választékát találod a Bárdi Autó kínálatában

Tartós a futómű és olcsón javítható

A 3-as Octaviák futóműve alapvetően tartós konstrukció, de a szilentek messze nem örökéletűek, így nyikorgó hang már kevés kilométernél is jelentkezhet.  Ez tényleg filléres tétel, egy JP Group első lengőkar szilent a Bárdi Autó kínálatában 2000 forint alatti áron vásárolható meg. Önmagában tehát ez még rettentsen el az autótól. Már csak azért is, mert komolyabb baj azonban nem szokott lenni a futóművel, ha pedig mégis elkopik valami, az olcsón cserélhető.

Legyen jó a klíma!

Még télen is próbáld ki a légkondit: a digitális klímával felszerelt modelleknél sokszor előfordul, hogy tönkremegy a klíma állítómotorja. Ilyenkor a motor végén lévő kis fogaskerék eltörik, a rendszer nem tudja szabályozni a befújt levegőt. Általában úgy jelentkezik, hogy az utasoldali szellőzőkön nem a beállított hőmérsékletű levegő érkezik, míg a vezetőoldalon nincs ilyen gond.

Tartós beltéri anyagok, apróbb bökkenőkkel

Akár az Octavia belterében használt műanyagokra vagy kárpitokra gondolunk, pozitívan nyilatkozhatunk: az ülések 200-250 ezer után is jól tartják magukat, ahogy még a leginkább igénybevett területeken sem fényesednek ki túlságosan a műanyagok. Azonban előfordulhat, hogy eltörik a multikormány gombjait tartó rugó, így a gombok lötyögni kezdenek a helyükön. A beltér másik bosszantó hibája lehet a különféle króm díszlécek kopása: a felületük lemattulhat, de olyan is előfordulhat, hogy apró darabok letöredeznek.