Erre figyelj, ha Opel Corsa D-t vásárolnál!

Az Opel egyike a legrégebb óta létező autógyártóknak, az eltelt idő alatt pedig számos, nagy sikert hozó modellt alkottak a mérnökök. A Corsa is ezek közé tartozik, melynek negyedik generációja, azaz a D-sorozathoz nyújtunk most segítséget azoknak, akik használtautóként kívánnak ilyen típust vásárolni. A videóban egy 2008-as évjáratú, 1.4-es benzines, kézi váltós példány segítségével tudhatjátok meg, mit érdemes tudni róla:

SIKERES DEBÜTÁLÁS

Már a bemutatása után 150 ezer darabos előrendelést kapott a gyártó, 2007-ben pedig a legfőbb konkurensnek számító VW Polót is megelőzte eladásokban a német piacon. Lendületes és sikeres volt a piacra lépése a D Corsának, a népszerűségét pedig tovább növelte a 14 különböző nemzetközi díj, ráadásul az Év Autója 2007 címet is hajszál híján sikerült bezsebelnie. Mivel 8 évig gyártották, mindvégig nagy darabszámban, ezért a használtautó piacon bőséges a választék belőle. Ha csupán az árakat nézzük, akkor már félmillió forintért is találunk sokat futott, többségében lelakott állapotú darabokat. A másik végletként a csúcskivitelű, fiatal, többségében OPC változatokért akár 3-3,5 millió forintot is elkérnek.

MA IS JÓL NÉZ KI

A népszerűségében mindenképp szerepet játszott a dizájn, az elődjéhez képest sokkal csinosabb D Corsa még mai szemmel is jól mutat. A nyújtott fényszórók, a drágább autókra hasonlító, krómozott hűtőmaszk, a 3 ajtós kupészerű hátsó része mind megragadja a tekintetünket. Ha pedig a GSi vagy OPC kivitelekről van szó, akkor a vaskos küszöbtoldatok, sportos lökhárítók, dögös felnik és középen kivezetett kipufogó még tovább fokozzák a látványt. 2010-ben történt egy ráncfelvarrás, ekkortól új, már nappali menetfénnyel ellátott fényszórókat és átdolgozott orr-részt kapunk, valamint áthangolt futómű került az autó alá. Ezt megelőzően, 2009-ben a motorpaletta is frissítésre került, többségük Euro 5 szabványú lett és megjelent a start-stop rendszer is.

A D Corsánál elődjeihez képest jelentősen javult a karosszéria védelme, így a rozsdásodási hajlam jelentősen kisebb. Ám ez továbbra sem jelenti azt, hogy kihagyhatjuk az erre vonatkozó ellenőrzést. A műanyag és fém elemek ívei, illesztései és párhuzamosságaik, valamint a rögzítőelemek, csavarozások, patentek állapotából következtethetünk egy korábbi sérülésre, törésre. A gyanús helyeken felbukkanó kisebb-nagyobb rozsdafoltok szakszerűtlen javításra, kontár fényezésre utalhatnak. Külföldi, elsősorban osztrák származású autónál sérüléstől függetlenül is találhatunk rozsdát a kritikus helyeken, az első futóművet és a bölcsőt mindenképp nézzük át. Szakszerű, alapos és biztonságos átvizsgáláshoz feltétlen ajánlott egy megbízható, jól felszerelt szervizt felkeresni, ilyet percek alatt találhatunk a GarVisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldalon.

SZÍNES ÉS TÁGAS BELTÉR

A csinos külsőhöz egy kulturált, egyszerűen kezelhető, jól átlátható utastér tartozik. Felszereltségtől és kiviteltől függően zongoralakk, ezüst vagy akár színes dekorációkat is találhatunk és vidám kárpitok is fokozzák a hangulatot. A Corsa mindig is kisautó volt, de a D-sorozat kategóriájához mérten egészen tágas és kényelmes, négy átlagos termetű felnőtt utazása sem jelent gondot. 285 literes csomagtere átlagos, a ledönthető hátsó támlákkal könnyen bővíthető. A kalaptartót a hátsó ülésekhez is rögzíthetjük, illetve kivehető elválasztót is kapunk, persze ezeket nem minden kivitel tartalmazza. Az autó általános felszereltsége elég széles skálán változik, a szinte fapadostól a fűthető kormánnyal, digitális klímával, adaptív fényszóróval, esőszenzorral, félbőr kárpittal, színes kijelzős navigációval kitömött példányokig terjedhet. Furcsa baki, hogy az Opel ehhez a típushoz nem tervezett elektromos hátsó ablakot, így csak tekerős megoldást találunk minden D Corsában.

Az anyagok többsége kemény műanyag, ezen azonban nem érdemes fennakadni. Szellemes és egyedi meglepetés, hogy a kesztyűtartó egyik zsanérján egy cápa motívumot rejtettek el. Ugyancsak különleges a FlexFix névre keresztelt, a hátsó lökhárítóba integrált kerékpártartó, ilyen extrát más nem kínált. Az autó padlólemezét a Fiattal közösen fejlesztették, így a Grande Punto, Punto Evo és Punto, valamint az Alfa Romeo MiTo is erre épült. Ma ez kevésbé lenne meglepő, hiszen immár egy konszernbe tartozik a két cég. Biztonság terén ötcsillagos töréstesztet tud felmutatni, viszont alapáron csak 2 légzsák járt, ezért lehetőleg érdemes a 4 vagy 6 légzsákos, esetleg ESP-vel is felszerelt verziókat keresni.

VAN VÁLASZTÉK MOTORBÓL ÉS VÁLTÓBÓL IS

Széles motorpalettából választhattak anno, akik új autóként a D Corsát választották. 1 és 1,7 liter közötti, benzines és dízel erőforrások kerültek a motorháztető alá. Váltóból is akadt egy pár: 5 és 6 fokozatú kézi, 4 fokozatú hagyományos automata, valamint 5 és 6 fokozatú robotizált egységekkel találkozhatunk, utóbbit EasyTronic névvel illették. A hagyományos automatát a japán Aisin készítette, a rendszeres olajcserék betartása esetén nincsenek vele problémák. Esetleg előfordulhat, hogy P fokozatban ragad a kar, ezt azonban csak egy szenzor vagy kapcsoló hibája okozza, amit nem jelent nagy problémát.

Más a helyzet a hatfokozatú kézi váltóknál, ott ugyanis a hibásan méretezett csapágyak túlzott kopása komoly fejfájást okozhat. Elsőnek zajos, recsegő váltás, a fokozatból magától kiugró vagy épp beragadó váltókar utal a jelenségre. Végül a csapágyak törése váltóház repedést, törést okoz, ami komplett váltócserével orvosolható, ami igen költséges művelet. 2012-től a hiba már nem jelentkezik, mivel módosították a problémás részeket. Az EasyTronic-nál fontos, hogy alaposan próbálják ki működés közben, mert az esetleges hibák itt fokozott anyagi ráfordítást igényelnek. Fontos tudni, hogy szerkezetileg egy normál kézi váltó dolgozik benne, tehát hagyományos kuplungszerkezet is van, amelyet idővel persze cserélni kell. A hatfokozatú verziót jobb, ha elkerüljük, mert az a már említett csapágyhibás konstrukcióra épül.

INKÁBB NAGYOBB MOTORT VÁLASSZUNK

Csak az 1,6-os benzinesek és az 1,7-es dízel kapott szíjas vezérlést, a többiben lánc dolgozik. Ez biztatóan hangzik, ám az 1,3-as, Fiat eredetű dízel esetén pont ez az egyik problémás terület. A lánc először csak indításkor, majd később folyamatosan is csörgő hanggal figyelmeztet minket a mielőbbi cserére. Ha már itt tartunk, ne halogassuk ezt, mert ha elszakad, az felér egy gazdasági totálkárral. Hideg motornál ellenőrizzük a kiegyenlítő tartályt, ha gyanús olajlerakódásokat, foltokat látunk benne, akkor az olajhűtőnél lesz a gond. Ezt is minél előbb cseréljük ki, mert csak a pénztárcánkkal fogunk kiszúrni. Ha már dízel, akkor sokkal jobb választás az eredetileg még japán Isuzutól származó 1,7-es verzió. Nem csak megbízhatóbb, de magas teljesítményével és nyomatékával sokkal dinamikusabb, és ezt minimálisan magasabb fogyasztás mellett nyújtja.

Az 1 literes benzines nem csupán az egyetlen háromhengeres, de egyúttal a leggyengébb motor is hozzá. Városban elfogadható, de azon kívül inkább csak szenved, amit az alacsony fogyasztása sem kompenzál. Helyette legalább az 1,2-esben érdemes gondolkodni, abból is az erősebb, 80 lóerőssel vagy az 1,4-essel sokkal jobban járunk. E három benzineshez egyaránt ajánljuk a kizárólag a Bárdi Autó kínálatban megtalálható, kiváló minőségű Würtemberg Pro 5W-30 motorolajat, amely teljes mértékben megfelel a gyártó által előírt szabványoknak is. Ritkaság a gyári LGP gáz-benzin kivitel, ami ebből és az 1,4-es szívó benzinesből is létezett. A láncos vezérlés mindegyiknél hosszú élettartamú, viszont a vízpumpa már hamarabb is cserére szorulhat, amit jobb nem halogatni, mert sokkal nagyobb baj lehet belőle. A német Contitech gyári minőségű vízpumpáját választva biztosak lehetünk benne, hogy tartós és megbízható alkatrészt választunk a cseréhez.

OPC, A GYÁRI MÉREGZSÁK

Csak az utolsó gyártási években bukkant fel az 1,4-es turbós motor, amely a legdinamikusabb a „polgári” változatok esetén. Ha igazán vad élményekre vágyunk, akkor a GSi és főleg az OPC sportkiviteleket kell keresnünk. Ezekben az 1,6 -os turbós motor akár 211 lóerős teljesítményre képes, és ez mai szemmel is impozáns menetdinamikát kölcsönöz a Corsának. Itt már nem árt sokkal alaposabbnak lennünk, egy ilyen nagyteljesítményű autónál a motor, az erőátvitel és a futómű is sokkal nagyobb igénybevételnek van kitéve, ezért könnyen belefuthatunk költséges javítanivalókba. Az 1,6-osok erősebb változatainál a négyes dugattyú törése valós veszély lehet, különösen, ha tuningolva is van az autó. Jó tudni, hogy ebben a motorban kettőstömegű lendkerék is van, tehát ha furcsa remegést, zörejeket hallunk, akkor lélekben és pénztárcában is készüljünk fel egy cserére (komplett kuplunggal együtt). Jó hír viszont, hogy minden benzines szívócső befecskendezéses, ezért kokszosodási problémáktól nem kell tartanunk.

A további hibalehetőségek között szerepel még a gyújtótrafó (benzineseknél), szivárogó hűtőfolyadék a termosztátháznál (ha túl későn észleljük, a hengerfej fogja bánni), kilyukadó fűtőradiátor (a lábtérben megjelenő hűtővíz utal rá), a szellőzés irányválasztójának csappantyújának törése, a belső kilincsekről leváló króm bevonata, az ülések szétmálló szivacs tömése. A belső burkolatok hajlamosak zörögni, ezzel együtt kell élni. Minden motor esetén fontos, hogy rendszeresen cseréljük az olajat és a (elsősorban a levegő és olaj) szűrőket, melyet benzineseknél legfeljebb 20 ezer, dízeleknél 15 ezer kilométer után ejtsünk meg. Noha nem hibátlan, de a D Corsa egy teljesértékű, jól használható, kellemes kisautó, drasztikusan nagy hibái nincsenek, fenntartási költségei alacsonyak. Két főnek elsődleges, mindennapi autónak is simán vállalható, erősebb motorral autópályára is. A harmatgyenge ezres és az 1,3-as dízeleket érdemes kerülni, a GSi és OPC verziók pedig nagyobb odafigyelést igényelnek, viszont sok vidám percet szerezhetnek a leendő tulajdonosnak.