Erre figyelj, ha használtautót vásárolsz!

A Cartárs blog oldalán rendszeresen mutatunk be különböző használtautókat, szót ejtünk az adott típusra jellemző problémákról is. Ezúttal olyan általános tippeket és tanácsokat gyűjtöttünk össze, melyeket márkafüggetlenül, minden esetben ajánlott megfogadni és követni. A használtautó vásárlása egy fontos esemény, mivel jelentős anyagi kiadással jár. Ehhez képest elég sok kockázatot is rejt, ám egy kis odafigyeléssel megkímélhetjük magunkat a későbbi kellemetlenségektől.

Forrás: PécsMa (2022.04.13.)

Rögtön kezdjük az árnál, mivel szinte mindig ez a legelső paraméter, amit látunk és nézünk. Természetes, hogy szeretnénk minél olcsóbban hozzájutni álmaink autójához, de már itt elkövethetjük az első hibát. Ne csábuljunk el az alacsony ár láttán, pláne, ha az a piaci kínálathoz képest is jelentősen kedvezőbb. Nagyon ritka kivételtől eltekintve a nyomott árnak megvan az oka, amit a hirdetésben szinte soha és sokszor személyesen sem árulja el az eladó. Ez pedig biztosan nem jelent jót a leendő vevő számára.

Forrás: Bárdi Autó

Az egyik legelső lépés az, hogy átgondoljuk, pontosan milyen feladatra és milyen jellegű autót szeretnénk. Konkrét márka vagy típus helyett a felhasználási módnak megfelelően kezdjük szűkíteni a kört. Sokat megyünk majd városban vagy hosszú autópályás utakra? Többségében egyedül vagy legtöbbször a családdal együtt utazunk majd benne? Ezeken felül is számos kérdés merülhet fel, amelyek alapjaiban meghatározzák, mi az, ami számunkra ár/érték arányban a legjobb. Városba ne vegyünk nagy és főleg dízel autót, amivel nehéz parkolni és a motor is megsínyli a dugókban araszolást. Ugyanígy rendszeres autópályázásra nem ideálisak a 60-80 lóerős, szívóbenzines kisautók sem.

Forrás: Bárdi Autó

Nem szükséges persze órákon át a legapróbb jellemzőig sakkozni, elsősorban a méret, a hajtás típusa (benzin, dízel, hibrid, elektromos) a legfontosabb. Ha földúton is járunk vagy hegyvidéken lakunk, akkor érdemes összkerékhajtást választani és ezekkel máris jelentősen szűkítettük a kört. Ezután következhet az anyagi lehetőségeink felmérése, ami újabb szűkítést jelent a konkrét típusokra nézve. Olyan kisebb tényezők, mint például egy vonóhorog hiánya, ne tántorítson el minket egyetlen vételtől sem. Az ilyen és ehhez hasonló tartozékokat utólagosan is bármikor beszerezhetjük.

Forrás: TÜV (2022.04.13.)

A Bárdi Autó üzleteiben és webshopjában szinte minden autótípushoz megtaláljuk a vonóhorgot, akár fix, akár levehető vonófejes változatban is. Ezen felül a szükséges elektromos és egyéb kiegészítők is készletről, azonnal megvásárolhatók. Sok tartozékot magunk is felszerelhetünk az autóra, de a példaként említett vonóhorgot feltétlenül bízzuk egy megbízható és precíz szervizre. A Garvisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldalon pillanatok alatt kikereshetjük a legjobb helyet, ahol rögtön a vonóhorog vizsgáztatását is elvégzik.

Forrás: Bárdi Autó

Kicsit még az anyagiaknál maradva sose feledjük, hogy egy autó bekerülési költsége nem egyenlő a vételárral. Számolnunk kell a vásárlás utáni különböző illetékekkel, adókkal, nem is beszélve a kötelező biztosításról és esetleg casco-ról. Az autó üzemeltetése sincs ingyen, még akkor sem, ha csak a házunk előtt áll. Üzemanyag, útdíj matrica és persze a szervizelés mind a pénztárcánkból megy. Utóbbi esetén ajánlott a vétel után az olaj és szűrők cseréjét megejteni és nagyobb futásteljesítménynél ellenőrizzük a vezérlés állapotát is. Ha szükséges bármilyen alkatrész beszerzése, forduljunk bátran a Bárdi Autó szakértő kollegáihoz, akik segítenek a megfelelő választásban.

Forrás: Bárdi Autó

A használtautó vásárlás során sokat segíthet, ha pontosan dokumentált és visszakövethető az autó előélete. Nem mindegy, hogy ki és hogyan használta, ha korábban taxi volt, akkor az jelentősen nagyobb igénybevételt jelent. Persze legyünk elővigyázatosak a „vidéki, idős bácsi/néni, csak hétvégén, csak közértbe járásra” jelzőkkel is. A pontosan kitöltött, végig vezetett szervizkönyv, a szervizszámlák, munkalapok sokkal több információt adnak, mint az említett vevőcsalogató jelzők. Ugyancsak ne ítéljünk elsőre a kilométeróra alapján, mivel nem mindegy, hogy ennek nagyrészét milyen körülmények között futották vele. Ha városban, az jelentős terhelést jelent, ha autópályán ingáztak, az sokkal kíméletesebb.

Forrás: Bárdi Autó

Az utastér állapota is sokat elárulhat a használat módjáról és az előző tulajdonos igényességéről. Persze egy kopott, esetleg lyukas gumiszőnyeg még bőven nem gond. Ilyen és még számos más kiegészítő és tartozék könnyen beszerezhető készletről, azonnal a Bárdi Autó kirendeltségein vagy webshopjában. A gyanús jelek közé tartozhat például a gumiabroncsok állapota és kora, ha van külön téli gumi szett, az mindenképp növeli a bizalmat. Érdemes megnézni néhány olyan alkatrészt is, amelyre sokan nem figyelnek. Erre jó példa az ajtók gumitömítése (kédergumik), amelyek szakadás vagy elöregedés miatt könnyen cserére szorulhatnak.

Forrás: Bárdi Autó

Fontos szempont lehet a kiválasztásnál, hogy mennyire különleges típusról van szó. Vegyük figyelembe, hogy van-e megfelelő, könnyen és gyorsan hozzáférhető szervizháttér. A speciálisabb, ritka autóknál drágább és hosszabb ideig tartó szervizeléssel is számolnunk kell. Utóbbira is nyújt már megoldást a Bárdi Autó, mivel németországi külső raktárból napi expressz szállítással ilyen járművekhez is beszerezhetők az alkatrészek. A legfontosabb tehát, hogy mindig legyünk kellően körültekintőek és alaposak, ezzel csökkenthetjük a vásárlás kockázatait. Ha pedig jó áron sikerül hozzájutni egy valóban jó és számunkra megfelelő autóhoz, akkor sokáig élvezhetjük a közös kilométereket.

Forrás: ETAuto.com (2022.04.13.)

Használtautó vásárlásával kapcsolatos tanácsokért érdemes felkeresni a Bárdi Autó YouTube-csatornáját, ahol számos autóhoz találunk részletes bemutatókat. Megismerhetjük az adott modellre jellemző típushibákat, a különböző motorokat, előnyöket és hátrányokat és számos hasznos tanácsot is kaphatunk.