Erre figyelj, ha eladnád az autódat!

Különböző okok vezetnek ahhoz az élethelyzethez, hogy meg kell válni az eddig használt autónktól. Nagy többségben egy újabb, szebb, jobb autóra való cserénél szembesülünk az eladás folyamatával. Korábbi cikkünkben a használtautó vásárláshoz adtunk tippeket, most pedig megnézzük, milyen módon növelhetjük autónk értékét az eladás előtt. Nem elegendő csupán egy hirdetést feldobnunk az internetre és várni az érdeklődők tömegét. Sőt, ha szeretnénk minél magasabb vételárral nyélbe ütni az üzletet, ahhoz szükséges néhány viszonylag egyszerű lépés, ezeket vesszük most sorra. Lássuk hát, milyen teendők szükségesek a minél sikeresebb használtautó eladáshoz!

Forrás: The Sun

Itt az ideje a takarításnak

Az autónkat akkor tudjuk igazán könnyen pénzzé tenni, ha szó szerint eladható állapotba hozzuk. Ez nem abból áll, hogy készítünk pár jól beállított fotót, mert bár ez is fontos, ám a fényképezés előtt még akad itt pár tennivaló. Először is fontos a tisztaság, tehát kezdésnek egy alapos külső-belső takarítással indítsunk. Szenteljünk figyelmet a könnyűfém felniknek, a koszos, fékporos kerék elég illúzióromboló, szerencsére speciális tisztítószerekkel az ilyen szennyeződés is lemosható. Amennyiben dísztárcsás az autónk, a sérült, törött, repedt tárcsákat cseréljük újakra. A fényezésen lévő kisebb karcokat magunk is eltűntethetjük némi polírozószer használatával.

Forrás: National World

Ha már kívülről csillog-villog az autó, akkor következhet az utastér. Egy alapos porszívózással kezdjünk, már ez sokkal kellemesebb atmoszférát teremt. Nézzük meg a kárpitok és szőnyegek állapotát, ezeket se hagyjuk koszos, foltos állapotban. A szöveteket tisztítóhab vagy spray segítségével tisztíthatjuk meg, és a kifakult, megrepedezett bőrkárpitok se okoznak fejfájást, ma már erre is van otthoni, egyszerű megoldás. A szőnyegeknél erősebb kopás, esetleg kilyukadás esetén szerezzünk be egy új szettet, megéri. A belső tisztításból a műszerfal és az ajtók műanyag felületei se maradjanak ki, kifejezetten műanyag-ápolót használva ezek is újjávarázsolhatók.

Forrás: Old Cars

Kis javítások, nagy eredmények

A kopott, rojtos, kiszakadt alkatrészekre is szánjunk egy kis időt. Egy épp teljes lebomlás előtt álló váltószoknya teljesen tönkreteszi az esztétikai látványt. Az ilyesmit cseréljük le, és egyúttal nézzük meg a váltógombot is, hátha abból is érdemes egy újat feltenni. Visszatérve még a szőnyegekre, ha sokat megyünk az autóval, erősen ajánlott egy típusspecifikus gumiszőnyeg készletet beszerezni. Ezek tartósabbak, kevésbé kényesek, mint a szövet kivitelek, ráadásul télen-nyáron univerzálisan használhatók. Az eső, latyak, hó, jég, sár sem károsítja őket, ezeket a szennyeződéseket pedig könnyebb lemosni róluk.

Forrás: The Drive

Nem csupán esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági probléma is a fényszórók bemattulása. A régi üveg búrák esetén ezzel nem kell számolni, ám már jó ideje polikarbonátból készül a lámpák külső burkolata, ezeknél a mattulás csak idő kérdése. Aggodalomra azonban nincs ok, ma már otthoni használatra is léteznek felújító készletek, amivel gyorsan újra régi fényébe ragyoghat a fényszórónk. Ne várjuk meg, míg szinte átlátszatlan lesz a búra, mert ezzel erősen tompul a lámpa által kibocsátott fény. Este, sötétben vezetésnél ez balesetveszélyes, tehát ezt a hibát minél hamarabb orvosoljuk, ne csak az eladás előtti napokban.

Forrás: Business Insider

Jó kép, jó szöveg, jó ár

Amennyiben magunk hirdetjük meg az autónkat, akkor itt is érdemes néhány tanácsot megfogadni. Készítsünk jó minőségű, nagy felbontású fotókat, ezeken lehetőleg szerepeljen az autó mindegyik oldala, legyen fotó a motortérről, az utastérről elöl-hátul, és a csomagtérről is. Ha van az autón esztétikai hiba vagy sérülés, azt is fényképezzük le közelről, készíthetünk fotót a kilométeróra állásáról is. A képeket jó megvilágításban, lehetőleg semleges helyszínen (pl. egy üres parkolóban) készítsük, ügyeljünk rá, hogy személyek és más autók lehetőleg ne szerepeljenek rajta. Nagyobb bizalmat ad, ha megadjuk az autó alvázszámát és/vagy a rendszámot nem vesszük le a fotózáshoz.

Forrás: Reader’s Digest

A képeken túl legalább olyan fontos a hirdetés szövege, amely legyen egyértelmű, pontos, és legfőképpen csakis valós információkat tartalmazzon. Ügyeljünk rá, hogy lehetőleg minél több kitölthető műszaki adatot adjunk meg az autónkról, az ismert hibákról vagy plusz extrákról is tegyünk említést. Legvégül már csak a reális ár meghatározása van hátra, melyhez érdemes átböngészni az aktuális kínálatot és ez támpontot ad a pontos összeg kiszámolásához. Mindenképp kalkuláljunk bele némi alkulehetőséget is az eladási árba, hiszen vevőként mi is élünk ezzel a lehetőséggel. Ha ezeket a tanácsokat megfogadjuk, várhatóan rövid idő alatt új gazdára talál régi autónk. Ezután pedig egyetlen, de fontos teendőnk marad: az adásvételi szerződéssel az okmányirodában jelentsük be az eladás tényét.

A felsorolt kiegészítők (pl. szőnyegek, dísztárcsa stb.), illetve autóápolási termékek (pl. polírozó paszta, autó- és kárpit samponok, műszerfal- és bőrápoló stb.) rendkívül széles választékban, kiváló minőségben és garanciával, készletről megvásárolhatók a Bárdi Autó összes kirendeltségén vagy a www.bardiauto.hu címen elérhető Webshopban!