Erős kezdés után még erősebb folytatás

Idén második alkalommal rendezik meg az AutoTech Future-t: a rendezvénynek ezúttal is a Hungexpo A Pavilonja és a mellette lévő szabadtéri terület ad otthont. Az érdeklődőket több mint 100 kiállító, tucatnyi autócsoda, showesemények és egy sztárvendégekkel alaposan „feltuningolt” koncertshow várja. Megnéztük, milyen.

Azta, mennyi kiállító

Aki járt már a Hungexpón, különösképp az A Pavilonban, az tudja, hogy itt bizony sok minden elfér. Bár az ember sejti mire számíthat, azért így is meglepő, hogy egy másodjára megrendezett eseményen mennyi kiállító vesz részt. Nem az van, hogy félig van az A Pavilon, hanem gyakorlatilag mindenhol találkozunk egy gyártói standdal vagy kiállított gépjárművel.

img_2500.jpg

Így aztán mindenki találkozhat olyasmivel, ami érdekli: vannak kiállított alkatrészek, így megnézhető, hogyan épül fel egy DSG váltó vagy épp hogyan festenek testközelből a legmodernebb prémiumautók fényszórói. Nem maradnak el a motoros ruhák és garázsipari felszerelések sem, de persze izzók, szűrők, motorolajok és gyakorlatilag mina denféle, a járműiparhoz köthető részegységek, berendezések és kenőanyagok is megtekinthetők. A Würtemberg standján például megnézhetjük, hogy – látványban – mennyire tér el egymástól egyik-másik motorolaj.

img_2498.jpg

A kiállítók között teljesség igénye nélkül itt van például a szombathelyi gyárat is üzemeltető Schaeffler-csoport (a LuK márkát biztos ismered tőlük), a kőbányai fejlesztőközponttal rendelkező Bosch, a Total, a Castrol, a Mann-Filter és a Bilstein is. Az csak természetes, hogy a standokon a csinos hostessek mellett szakemberek várják az érdeklődőket, így profik és „amatőrök” is bátran kérdezhetnek, biztosan választ kapnak a felmerülő kérdésükre. Mi is érdeklődtünk pár témakörben, vagy egy magyar munkatárs adott választ egyből, vagy pedig a csinos hostesslány tolmácsolta a külföldi szakembernek a kérdésünket.

img_2485.jpg

Amíg az alkatrészek leginkább a szakemberek szívet dobogtatják meg, addig biztosak vagyunk abban, hogy az olyan kiállított szocialista járgányok mint az 1959-es  Volga M21, vagy ahogy a legtöbben ismerik a Szarvas Volga, a „Púpos” Wartburg, a Nysa mentőautó és az 1970-es Ikarus 630 is sokakat érdekelhet. Mellettük luxus- és sportautók is helyet foglalnak.

img_2486.jpg

Az A Pavilonban megnézhető egy 1954-es, 5,4 literes V8-as motorral szerelt Cadillac Eldorado, egy 1960-as, 6,2 literes, V8-as motorú Coupe DeVille, illetve élőben látható például a 2,9 másodperc alatt 100 km/hra gyorsuló Ferrari 458 Italia vagy a 4 másodperc alatt 100-ra gyorsító Lamborghini Gallardo-t is, a Dodge „szörnyetegéről” a 707 lóerős Challenger Hellcatról nem is beszélve.

img_2490.JPG

Szerintünk ezek és a többi kiállított autó mindenki számára tartalmas perceket tartogatnak. Aztán ott vannak még az olyan meglepő dolgok is, a DS Formula-E versenyautója az E-tense FE 19 vagy épp a GT Open versenysorozatból egy AMG-GT  Mercedes illetve egy szép állapotú DeLorean is.

img_2483.jpg

A szervezők gondoltak a szebbik nemre is: van szépségsziget is, ahol a hölgyek haja és körme is tovább szépül. Amíg ők még ragyogóbbak lesznek, a kisgyermekek a Groupama minringen vagy a Verdák légvárban érezhetik jól magukat, nagyobbak szimulátorral és robotokkal is eltölthetik az idejüket.

Kapcsolják be biztonsági öveiket

Szinte nincs olyan ember kis hazánkban, aki ne hallotta volna Szujó Zoltán ikonikus beköszönését a Forma 1-es közvetítések előtt. Zoli hangját most gyakran hallhatjuk, hiszen ő az ATF egyik műsorvezetője. De a rendezvény másik arcát, Kovács Áront sem kell sok embernek bemutatni.

nyers_01_26_44_07_still003.jpg

A cím már csak azért is aktuális, mert bizony van itt pörgés rendesen: már a driftelő, gumit füstöltető autók látványától is elszédülünk, de ezt még tudták fokozni egy óriás Big Foot-tal. Aztán jön Csirkés Tóni és a drift-Ikarus illetve a sportautókat megszégyenítően gyorsuló Rába kamion és máris azon kapjuk magunkat, hogy alig múlt dél és máris mennyi mindent láttunk.

Élet a nagyszínpadon

Bár egy autós rendezvény alapját a kiállítók és a kiállított járművek adják, a nagyszínpadon lévő programok is sok embert érdekelnek. Az ATF-en egész nap élet van a nagyszínpadon. Naponta többször is táncshow szórakoztatja a nagyérdeműt, máskor pedig igen nagy tömeg gyűlik össze az élő tombolasorsolásra, hiszen sokan szeretnék, hogy valamilyen értékes ajándékkal térjenek haza.

_am40597_1.jpg

Érdekes volt figyelni, ahogyan a tömeg valósággal a nagyszínpad köré gyűl és mindenki egy emberként figyelte, hogy vajon ki lesz a szerencsés nyertes.

_am41356.JPG

Persze a színpad fénypontja 5 óra után jön el, ekkor kezdődik a Dalok a Garázsból garázsrock show, itt Radics Gigi, Oláh Ibolya, Tóth Vera, Charlie, Ganxsta Zolee és Biga cseppet sem szokványosan adja elő a mindenki által már ismert, autós témájú dalokat. Bár ez9 a látogatóknak csak 5 óra után lesz látható, mi idő előtt megnézhettük, nem lőjjük le a dolgot (még fotóval sem, de jó lesz)!

Erős kezdés után még erősebb folytatás

Röviden ennyi az ATF-ről szóló beszámolónk, aki szeretné, május 4-én még ellátogathat a rendezvényre. Érdemes úgy készülni, hogy a 19 ezer négyzetméteren lévő kiállítók, az érdekes kinti programok és az esti koncert bizony egész napos szórakozást jelent, tehát ne lepődj meg, ha a végére bizony elfáradsz. De így is megéri!