Elvihetem szerelőhöz az autóm?

Az elmúlt napokban mindenkit az foglalkoztatott, hogy a kijárási korlátozás hogyan befolyásolja mindennapjainkat. Rengeteg weboldalon olvashatunk tanácsokat a mindennapi bevásárlástól kezdve az autóhasználatig. Volt azonban valami, amiről nem nagyon esett szó: mi van akkor, ha az autónkat szerelőhöz szeretnénk vinni?  Ebben az írásban elmondjuk, mi a helyzet a szervizekkel, nyitva vannak-e az alkatrészüzletek és mik azok a javítások, amelyeket jelen helyzetben sem szabad halogatni.

Mit jelent az autóhasználat szempontjából a kijárási korlátozás?

Ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, a kijárási korlátozás azt jelenti, ha fontos dolgunk van, azt elintézhetjük, de egyébként maradjunk otthon.

car-driver-behind-wheel.jpg

Ilyen – fontos tevékenység – például az élelmiszer -és gyógyszervásárlás vagy a munkába járás, de az is, ha autónkkal elgurulnánk a szerelőhöz vagy alkatrészt szeretnénk vásárolni hozzá.

Nyitva tartanak-e az autószervizek?

A kiadott rendelet egyértelműen szabályozza, hogy a gépjárművek javításával kapcsolatos szolgáltatások zavartalanul működhetnek tovább.  Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy igen, nyitva vannak az autószervizek.

car-repair-training.jpg

Természetesen előfordulhat, hogy egyénileg úgy döntött 1-1 műhely, hogy a kialakult helyzet miatt, biztonsági okokból bezár. Ha az általad megszokott szerviz is ezek közé tartozik, akkor egy online szervizkeresőn, például a GarVisoron könnyen találsz egy olyat, aki most is nyitva van.

Tudok-e alkatrészt vásárolni?

Igen. Akár te magad javítod az autód és azért van szükséged alkatrészre, vagy akármilyen, kizárólag szaküzletben kapható terméket vásárolnál akkor ezt is megteheted. Természetesen a házhozszállítást javasoljuk, de ha van a közeledben egy Bárdi Autó kirendeltség, nyugodtan menj be, nyitva lesznek.

zapchasti.png

Fontos kiemelni, hogy ezekben az üzletekben nincs korlátozás, azaz nem vonatkozik rájuk az élelmiszerüzletekre, drogériákra, piacokra és a gyógyszertárakra érvényes szabály, miszerint 9 és 12 óra között csak 65 éven felüliek látogathatják. Tehát 15 óráig bárki beléphet a bolt területére. Azért figyelj az alapvető biztonsági szabályokra és hangsúlyozzuk, ha teheted, rendelj inkább házhozszállítással!

Mik azok a tünetek, amivel azonnal szerelőhöz kell fordulni?

braking-with-smoke-from-the-tyres-862x575.jpg

Gyenge fékhatás, fékezés közben megváltozott viselkedés

Az első és legfontosabb a fékrendszer működése: ha azt tapasztalod, hogy autód nem megfelelően lassul, vagy fékezéskor üt a fékpedál, esetleg rázkódik a kormány vagy elhúz valamelyik irányba, egyáltalán ne indulj el vele hosszabb útra, hanem mihamarabb keress fel egy szerelőt.

risca-inchisoarea.jpg

Instabillá válik a jármű, kopogó hang érkezik a futómű felől

Akárcsak a fékrendszer, úgy a futómű sem játék: amennyiben gépjárműved viselkedése megváltozik, nagy tempónál instabillá válik, esetleg fémes, kopogó hang jön a kerekek felől, biztosan azonnali javításra van szükség.  Persze egy egyszerű stabilizátorpálca hiba még nem jelenti azt, hogy azonnal szervizbe kell menned. Jobb, ha tudod, hogy a megváltozott viselkedés mögött állhat rugótörés, de akár tönkrement toronycsapágy is – ez utóbbiaknál pedig nem szabad halogatni a javítást! Mivel a futómű egy igen komplex eleme az autónak, ezért a folyamatos karbantartása és az elhasználódott alkatrészek cseréje kiemelten fontos. Arról, hogy az egyes tünetek milyen lehetséges futóműhibára utalnak, korábbi cikkünkben olvashatsz.

man-try-fix-car-engine-problem-local-road_1150-10665.jpg

Erőtlenné válik az autó, zörgő, csörgő hang jön a motortérből

Ugyanígy azonnali javítást kíván a motorteljesítmény csökkenése: ennek hátterében rengeteg minden állhat, a tönkrement gyújtógyertyától kezdve egy intercooler cső szakadásig. Ha tehát autód menet közben erőtlen, vagy felvillan a motorhibajelző lámpa, irány a szerelő! Ugyanígy nem szabad halogatni, ha csörgő, zörgő hangot hallasz a motor indítása után. Ez ugyanis gyakran valamelyik feszítőgörgőtől jön, ha pedig egy ilyen görgő megszorul, az akár a vezérmű- vagy a hosszbordás szíj szakadását is okozhatja, amely több százezer forintos javítást vonhat maga után. Arról, hogy mire van szükség egy vezérléscserénél és mit okoz, ha kimarad, itt olvashatsz.

A fenti tünetek esetén mindenképpen érdemes szakszervizhez fordulnod. Vannak azonban olyan apróbb javítások, amelyeket megfelelő szerszámmal és egy kis szabad hellyel te magad is elvégezhetsz. Ha kíváncsi vagy ezekre, olvasd el cikkünket, amelyben bemutatjuk, mi az az 5 dolog, ami te magad, otthon is elvégezhetsz!

A cikk a Bárdi Autó támogatásával készült el.