Az örök dilemma: mikor cseréljünk olajat?

Vannak olyan autós témák, ahol annyira megoszlanak a vélemények, hogy évek óta nem alakult ki egységes álláspont. Az egyik ilyen az olajcsere, egész pontosan annak intervalluma, azaz hogy milyen időközönként cseréljük le a motorolajat. Az autótulajdonosok egy része a gyártó által előírt periódust követi, mások minden 10 ezer kilométer után cserélnek, függetlenül bármilyen körülménytől. Fontos tudni, hogy elsősorban az autónkban lévő olaj elhasználódásától függ, hogy mi az ideális csere időpont. Az olaj „öregedése” sok szemponttól függ, alapvetően az autó használati módja van rá a legnagyobb befolyással.

Forrás: USA Today

Bizonyított tény, hogy egy nagyrészt autópályán használt járműben sokkal tovább újszerű marad a kenőanyag, mint egy városi, rövid távon járatott autó esetén. Ezen felül és belül is számos egyéb körülmény lehet hatással a motorolaj élettartamára. Az elhasználódás egyik formája, amikor az olaj felhígul, megszűnik a tapadása, ezáltal a kenőképessége is. Ezt az egyre hangosabban járó motor jelzi nekünk, általában dízelekre jellemző, hogy gázolajjal szennyeződik a motorolaj. Gyanús jel lehet, ha a nívópálcán egyre növekvő olajszintet látunk, ami alapesetben kizárt, hiszen az olaj mennyisége legfeljebb csökkenhet az idő során.

Forrás: YourMechanic

Van azonban egy úgynevezett kémiai romlás is, ami az üzemszerű használatból adódik. Az olaj hőmérséklete igen szélsőségesen változik, felmelegszik majd lehűl. Ez oxidációt és nitridációt okoz, az olajban lévő szénhidrogén molekulák fokozatosan széttöredeznek. A folyamat során az adalékok hatása és a kenőképesség fokozatosan csökken, és elkezd megjelenni az olajiszap. Az iszap a megégett forró olajból kialakuló gyantás fekete korom, melyet szennyeződésként visz magával az olajkörbe. A korom ezután lerakódik olyan részeken, ahol kisebb az olajáramlás, mint például az olajteknő alja vagy a szelepfedelek belseje. Ha ilyen lerakódást látunk, akkor azonnal cseréljük le az olajat, mert a helyzet később sokkal rosszabb lesz. Érdemes ilyenkor motoröblítő adalékot is használni, amely leoldja a szennyeződéseket és az a régi olajjal együtt távozik.

Forrás: BMW Blog

Amikor motorolajat vásárolunk, akkor azt semmiképp ne találomra tegyük. Nézzük meg az autónk kézikönyvében a pontos gyártói specifikációkat és viszkozitást a konkrét típusra és motorra. Ne térjünk el ettől, mert azzal akár súlyos és drágán javítható károsodásokat okozhatunk! Különösen igaz ez a hibrid rendszerű autókra, amelyek kifejezetten érzékenyek erre. Érdemes azonban ellenőrizni a motorolaj szavatosságát, mivel az olajok nem tárolhatók a végtelenségig. Még bontatlan flakonban is az ásványi olajok a gyártástól számított 2 évig, a félszintetikusok 3 évig, míg a szintetikusok 5 évig használhatók fel. Ráadásul ezeket az időpontokat ideális tárolási körülményekre határozták meg. Emiatt is ajánlott nagy forgalmú helyen vásárolni, ahol szinte nulla az esélye, hogy túltárolt, régi olajat kapnánk a pénzünkért.

Forrás: auto10

Mi is tehát a válasz a címben feltett kérdésre? Nos, az újabb, hosszított csereperiódusú autóknál érdemes 20-25%-kal hamarabb cserélni a motorolajat. Az idősebb autóknál a gyári előíráshoz képest 30-35%-kal, míg a sokat futott, kopott motorúak esetén, illetve kiemelt igénybevételnél (pl. futár használat) már érdemes elfelezni az alapértelmezett intervallumot. Fontos, hogy a gyártók általában kilométert és időt is megadnak a cseréhez, a napi használatú autók többségénél a távolságot érik el hamarabb. A ritkán vagy keveset használt autóknál megfontolandó az évenkénti vagy 10 ezer kilométeres csere időszak, ugyanis az olaj minősége akkor is romlik, amikor áll az autó.

Forrás: GetJerry

Végezetül pedig semmiképp ne feledkezzünk meg az olajszűrőről (és a levegőszűrőről) sem, ezt minden esetben cseréljük az olajjal egyidőben. Két olajcsere között pedig szánjunk rá legalább havonta egyszer (sokat használt autónál akár kéthetente) 2-3 percet az olajszint ellenőrzésére. Az időben felfedezett, gyanús jelekkel időben szervizbe hajtva jóval költségesebb és nagyobb bajokat előzhetünk meg. A megfelelő minőségű, specifikációjú, és kellő időben lecserélt motorolaj jelentősen meghosszabbíthatja a motor élettartamát, ami egy későbbi eladás során jelentős előny lehet számunkra. A minőségi motorolajok és szűrők széles választéka megvásárolható a Bárdi Autó webshopjában, a megrendelt termékek országosan már 104 helyen ingyenesen átvehetők.