Autók, amelyek a filmvásznon lettek igazán híresek

Nyilván az autókedvelők könnyen fel tudnak idézni jó néhány modellt, amelyek vagy a formaterv, vagy a teljesítmény, esetleg a különlegességük miatt maradtak emlékezetesek. Igen ám, de akadnak olyan típusok is, amelyek azért égtek be a köztudatba, mert valamelyik híresebb film ikonikus jelenében, vagy akár jeleneteiben szerepeltek. Hogy csak néhány márkát említsünk; a Vissza a jövőbe filmek megnézése után mindenki a DMC négykerekűjére, a James Bond filmeket követően pedig mindenki Aston Martin modellre vágyott. Ám a lista ennél sokkal hosszabb, szóval ebben a cikkben összeszedtünk 10 olyan járművet, amelyek nem kizárt, hogy már önmagukban is népszerűek voltak, de igazán valamelyik mozi állította őket reflektorfénybe.

10/10 Volkswagen Beetle – Kicsi kocsi filmek

Herbie, a saját lélekkel rendelkező, meglehetősen makacs és sértődékeny autó a Kicsi kocsi filmek során szerzett igazán lelkes követőket. A valóságban pedig maga a Volkswagen Bogár (németül Käfer) egy igazán ikonikus kocsi volt, amit az átlagember is képes volt megfizetni, nem véletlen, hogy évtizedeken keresztül gyártották, ma pedig egy szebb példány értéke lazán vetekszik egy újautó árával.

Hogy valóban érezni lehessen, mekkora számról beszélünk, 1938 és 2003 között több mint 21 millió darab talált gazdára. Persze olyan festéssel meglehetősen kevés került forgalomban, mint amit az 53-as rajtszámú négykerekűn láthattunk, ám néhány felújított példány ennek szellemében született újjá, hogy méltán emlékezzünk az évtizedekkel ezelőtti részekre.

9/10 Cadillac Miller-Meteor Sentinel – Szellemirtók

Az 1959-es Cadillac Miller-Meteor egy óriás kombi volt, amit a Cadillac Series S62 platformra építettek. Magát az autót a Wayne Corporation (nem, nincs köze Batmanhez) alá tartozó Meteor Motor Car Company készítette, a cél pedig egy olyan mentőautó tervezése volt, amely lényegében bármilyen helyzetben megfelelő helykínálattal rendelkezik.

A mai szemeknek pedig mindenképpen különleges, egyedi, vagy éppen megosztó a kocsi külseje, de az biztos, hogy a mostani egyterűek sem tudnák felvenni a versenyt a kapacitásával. Kellett is a hely, hiszen a Szellemirtók című film első részében ez volt a szellemelkapó verda, amivel a néha barátságosnak tűnő, ám annál veszélyesebb alakokat kellett a főszereplőknek visszaküldeni oda, ahová valók.

8/10 Toyota Supra – Halálos iramban

A Supra anélkül is egy remek és híres autó volt, hogy a mozikban még nagyobb hírnevet szerzett volna magának. Lényegében a japánok arra fókuszáltak, hogy az európai felhasználók számára is egy szemet gyönyörködtető, és a vezetési élményt a maximumig kihegyező szuperkocsival kápráztassák el a népet. Finoman szólva is sikerült.

Nem véletlen, hogy ez a Toyota egyik legnépszerűbb típusa mind a mai napig, nem is könnyű gyári állapotban fellelni egyet. Sokan replikákat építettek, hiszen a Halálos iramban első részében Brian egy ilyen autóval állt ki Dom Dodge Chargere ellen. A két színész ráadásul nem csak a filmben, hanem az életben is örök barátok lettek, egészen Paul Walker tragikus balesetéig.

7/10 Pontiac Firebird Trans Am – Smokey és a bandita

A Pontiac Firebird Trans Am egy igazi amerikai izomautó volt, ami az évtizedek alatt kétszer is felkeltette a producerek figyelmét. Először Burt Reynolds mellett vált a Smokey és a bandita című filmekben vált híressé. A fekete csoda számos aranyozott festéssel ellátott díszelemmel rendelkezett, így a hűtőrács, a felnik, vagy éppen a különböző csíkok is egyedivé tették.

A motorháztető meghatározott eleme természetesen a tűzmadár volt, ami illett is a később már „Bandita Trans Am” néven emlegetett autóhoz. Érdekesség, hogy 1980-ban, a második részben, egy 4,9 literes, V8-as motorral szerelt példányt használtak, ám az ugratásokhoz ebben sem volt elég kraft, így nitrót pumpáltak az erőforrásba, ennek segítségével tudták a rendezők a lehető leglátványosabb pillanatokat megalkotni.

6/10 Ferrari 250 GT California – Meglógtam a Ferrarival

A Ferrari 250 GT Californiát leginkább arra tervezték, hogy az óceánparton csapassa vele a tulajdonos, élvezze a látványt és a vezetést. Nem meglepő módon ez a modell a Ferrari 250-es padlólemezére épült, ami akkoriban meglehetősen népszerűnek számított és a jó variálhatósága miatt sok típus készült erre a platformra.

A V12-es szívet dobogtató olasz vadlovat pedig a Meglógtam a Ferrarival című filmbe is beválasztották, az itthon kevésbé ismert mozi viszont Amerikában óriásit futott. Habár a filmben használt négykerekű egy replika volt, így is jó néhány izgalmas momentumot szerzett, hiszen a szereplők egy élményvezetés után minden jelét el akarták tüntetni annak, hogy ezzel az autóval köröztek. Csak hát persze ez nem volt olyan egyszerű, mint ahogy azt hitték.

5/10 Ford Falcon Interceptor – Mad Max

A Mad Max Interceptorja az egyik leghíresebb olyan autó, amit egy filmben használtak. Az ausztrál Ford Falcon XB GT módosított változata volt, természetesen optikailak szabták át teljesen, hogy valóban illő legyen a mozi őrült hangulatához.

A népszerűséget pedig fokozta, hogy jó néhány játékban is szerepelt ez a modell, többek között a 2015-ös Mad Maxben is a volánja mögé ülhettek a gamerek. Az életben viszont ez meglehetősen keveseknek adatott meg, hiszen elképesztően nehéz mind a mai napig hozzájutni, ha pedig valamilyen oldalra felkerül egy darab, azért is elképesztő összegeket ajánlanak.

4/10 Lotus Esprit S1 – A kém, aki szeretett engem

A Lotus Esprit S1 már önmagában is megér egy fejezetet, de a történet, ami a James Bond filmhez köti, lenyűgöző. Az egész úgy zajlott ugyanis, hogy az Aston Martin nem volt hajlandó a producerek rendelkezésére bocsátani egy autót, a stúdió előtt azonban pont egy Lotus parkolt.

A készítők pedig amint meglátták, beleszerettek és azonnal az Esprit S1-re fájt a foguk. A filmben pedig Roger Moore (James Bond) kémautója volt, ami torpedókkal felszerelve volt képes a víz alatt is közlekedni, majd ezen fegyverek segítségével hatástalanította az őt üldöző helikoptert. Látványos jelenet volt, az egyszer biztos.

3/10 – Aston Martin DB5 – James Bond filmek

Az Aston Martin DB5 talán az egyik legismertebb modell. Az 1960-as és az 1970-es években ugyanis ez volt James Bond igazi szárnysegédje, összesen 9 filmben szerepelt, olyan ismert színészek vezették, mint Sean Connery, Roger Moore, vagy éppen Daniel Craig.

A DB5-öt választották ráadásul az egyik legszebb klasszikus autónak, mindemellett pedig a teljesítményére sem lehetett panasz, hiszen a lelke egy 4 literes motor volt, méghozzá 325 lóerővel és 288 newtonméteres nyomatékkal. A filmekben használt modelleket persze jelentősen módosították, hogy bírják az elképesztő és egyben látványos jeleneteket.

2/10 Pontiac Trans Am – Knight Rider

Az NBC-n volt látható Amerikában az 1982 és 1986 között futó Knight Rider sorozat, ami itthon a 90-es évek elején aratott osztatlan sikert és szegezett mindenkit a tévéképernyők elé. Michael Knight pedig a szuperkocsija, K.I.T.T. (Knight Insdustries Two Thousand) révén üldözte a bűnözőket és hozott izgalomba minden gyereket és felnőttet.

Természetesen egy, a film kedvéért rendesen átalakított Pontiac Trans Amről van szó, aminek a belseje a 80’-as években valóságos űrhajónak tűnt, a kormány pedig maga volt a csoda. Mondjuk senki sem értette, hogyan lehet ilyen megoldással vezetni, egészen addig, még a Tesla mostanság jobban bele nem égette a köztudatba.

1/10 DeLorean DMC-12 – Vissza a jövőbe trilógia

A DeLorean modellje egy csodálatos autó volt, de nem a szokásos okok miatt, mert sajnos a való életben hatalmas bukás lett a sztori vége. Pedig minden jel arra mutatott, hogy a DMC-12 sikeres lehet, hiszen azon kevés modellek egyike volt, ami igazi retró hangulatot árasztott magából, sőt, forgalomba került.

A V6-os motor viszont borzalmasan sikerült, az autó vezethetősége pedig jelentősen elmaradt attól, amit a vásárlók vártak volna. A négykerekű népszerűsége szerencsére így is töretlenül ívelt felfelé, ami természetesen a Vissza a jövőbe trilógiának volt köszönhető. Brown doki ugyanis ezt a kocsit módosította mindegyik részben úgy, hogy az időutazásra képes legyen, és ha valaki most olvassa, hogy fluxuskondenzátor, akkor bár fogalma nem lesz, hogy mit jelent, de hogy hallotta már, azt szinte garantálni lehet.