Audi E-Tron GT teszt – elektromos csúcsragadozó

Sorra jelentik be az autógyártók, hogy a 2030-as évektől kezdve már felhagynak a belsőégésű erőforrással szerelt modellek gyártásával, ezeknek a helyét pedig az elektromos autók veszik majd át. És ezek közé a vállalatok közé azért nívós cégek tartoznak, gondolhatunk itt a Volkswagenre vagy éppen a Volvóra. Az Audi is hasonlóan képzeli el a jövőt, a mostani flotta már eleve élen jár ezen a téren, hiszen a járműpark 80%-a már valamilyen szinten elektromos, ebbe beletartoznak a lágyhibrid rendszerrel szerelt típusok is, nyilván így lehet ilyen magas ez az arány.

És hogy az Audi azért ne maradjon le a Teslától (Model S) vagy éppen a Porschétól (Taycan), idén februárban leplezte le a csúcs elektromos autóját, az E-Tron GT-t, amit nekünk is sikerült kipróbálnunk. Elöljáróban azért érdemes megjegyezni, hogy egy meglehetősen megnyerő formatervvel rendelkező, a technológia csúcsát képviselő, villámgyorsan tölthető modellről van szó, ami szinte mindent tud, amit az e-autózásban tudni lehet, mégis egyelőre ugyanazok a kompromisszumok kötik meg, mint bármely más vetélytársát. Ettől még a Vasember előszeretettel pózol vele.

Ritkán lehet azt mondani manapság, hogy hű, ez de menő autó. Pedig az E-Tron GT az, kívülről ráadásul figyeltek arra a tervezők, hogy a légellenállási együttható a lehető legkisebb legyen, a végeredmény pedig 0,24 lett, ami már-már Tesla szintű dolog. Persze azért több összetevős a történet, hiszen a légbeömlők külön képesek záródni, ha nincs szükség a hűtésre, plusz a rendkívül impozáns és méretes, tízküllős és 21”-es keréktárcsák is speciális kialakítást kaptak.

Elég nagy maga a járgány, majdnem 5 méter hosszú (hogy pontosak legyünk, 4,99 méter), ebből ráadásul 2,9 méter a két tengely közötti rész, tehát már ez előrevetíti, hogy tágas tér fogad belül, vagyis nem csak a sofőr, hanem a mögötte ülő utas is kényelmesen pihenhet majd akár hosszabb utak során is. Már amennyire hosszú utakat a limitált hatótáv enged. A kocsi már ránézésre is lapos, kívánja a tempót, az eleje jól néz ki, sötétben pedig jól látunk vele, hiszen mátrix ledes fényszórók világítják be az előttünk lévő dolgokat. Képes kapcsolgatni az elemeket, így anélkül tudjuk szinte mindig használni a távolsági fényszórót, hogy ezzel elvakítanánk az előttünk haladót vagy a szembejövőt.

A coupés kialakítás miatt irtózatosan csodás ívet rajzol le a tetővonal, ehhez tesznek még hozzá a dizájnos felnik, valamint az ajtók alján látható fényes elemek. Két töltőnyílást is felfedezhetünk az első kerekek előtt, mindkettőt elfedték természetesen, de ezekről a későbbiekben lesz szó. A tervezők fantáziája szerencsére hátul sem fogyott el, bár az autó feneke oldalról nézve némi megszokást igényel. Teljesen hátulról viszont jön a tűzijáték, egyrészt a méretes diffúzor emeli ki a vetélytársak közül, másrészt a lámpakialakítás, a ledes csík kölcsönzi a legmodernebb részt, főleg a fényjáték, amikor kinyitjuk az autót.

És ha már nyitás. Egy négyajtós modellről van szó, bármennyire is ötajtósnak tűnik. Egész nagyra nyílik a csomagtérajtó, mögötte pedig 405 liter tudunk telepakolni, az egyetlen hátrány, hogy mivel hátul is van hajtás, így szűk a tér, plusz nem is túl mély, de legalább a kábeleknek nem kell hely, mert elöl a motorháztető alatt is találunk egy 85 literes rekeszt.

Belül nem aprózta el az Audi, a vezető előtt egy 12,3”-es digitális óracsoport díszeleg, méghozzá a gyártótól megszokott módon csodás színekkel és betekintési szöggel. A kormány fogása kiváló, illeszkedik a kocsi sportos mivoltához, középen pedig van még egy nagy panel, ami már érintésérzékeny. A fedélzeti rendszer nem csak gyors, hanem támogatja a legfontosabb mobilos szolgáltatásokat, úgy, mint az Apple CarPlayt vagy az Android Autót. Sok a menüpont, de tud magyarul, plusz azért megszokható a rendszer is. És ami szuper hír, a klímavezérlő nem érintős, hanem normál fizikai gombok vannak. Ez fantasztikus, hiszen hiába modern az E-Tron GT, ezeknek ilyennek kell lenniük, itt nem jön jól, ha nem tudjuk kitapogatni a hűtést vagy a fűtést vezérlő dolgokat.

Egy kétfokozatú automataváltó segítségével kerül át az erő a kerekekre, de ebből szinte mi alig érzünk valamit, hiszen csendes, jó szigetelésű a négykerekű, nagyon kényelmes ülésekkel, sok rakodótérrel. A futómű is speciális, hiszen légrugós és adaptív, milliszekundumok alatt képes az útviszonyoknak megfelelően állítani a magasságát, de ezt mi magunk is megadhatjuk, 22 mm-rel tudjuk csökkenteni és 20 mm-rel emelni. Van rekuperáció is, a menetpedált elengedve akár 0,3G lassulás is elérhető, így tudunk hatótávot növelni és energiát spórolni.

És ha már erről beszélünk. Az Audi E-Tron GT-ben egy 84 Wh-s akkumulátor kapott helyet, ezzel a WLTP szabvány szerint bő 450 km tehető meg egy feltöltéssel. A hatótáv persze függ attól, hogy mennyire rúgjuk neki, mivel erő az van bőven. Az általunk kipróbált változat 350 kW-os (476 LE), a nyomatéka 630 Nm. Már ez sem hétköznapi eredmény, de van még ennél is erősebb a maga 440 kW-jával és 830 Nm-ével. Előbbi 4,1 mp alatt, utóbbi pedig 3,3 mp alatt teljesíti a 0-100 km/h gyorsulást. Sok ellenfél nem lesz az utakon, az biztos.

Viszont. Ha mindig provokáljuk az autót, akkor azért nagyon nem lesz meg a 450 km, egyébként sem könnyű elérni, főleg, ha autópályázunk. Sajnos az elektromos autók még mindig inkább városban érzik jól magukat, így viszont ugye jön a kérdés, hogy minek ekkora erő, ha a táblát elhagyva már azon fogunk gondolkodni, hogy hol álljunk meg tölteni. Nyilván azért jó érzés a dinamika, fantasztikus élmény vezetni ezt az autót, mondjuk V8-cal megint más lenne, az is biztos, de aki sok-sok hengerre vágyik, az egy RS6 Avantban vagy egy R8-ban fogja megtalálni a számításait. Ez itt most egy másik kaszt.

A tesztmodell töltési sebességet tekintve is nagyon jól vizsgázik. Ha találunk megfelelő oszlopot (nem lesz könnyű), akkor 800V, 270 kW a maximum, így pedig 10-ról 80%-ra 30 perc alatt ugrik fel a töltöttségi szint. Ez persze még mindig jóval több, mint egy dízel vagy egy benzines autót megtankolni, de ha azt vesszük, hogy 5 perc töltés után már 100 km hatótávot kapunk, akkor nem annyira tragikus. Felszereltségtől függően persze nem csak egyenárammal, hanem bal elöl váltóárammal is tölthető az E-Tron GT, méghozzá 11 vagy 22 kW-tal. Így azért már jóval lassabb a művelet, órákról beszélünk, jó sok óráról.

Az Audi újdonságát viszont nem a belsőégésű modellekhez kell hasonlítani. Nem is nagyon lehet, mivel az elektromos autózás, bár rohamléptékben fejlődik, egyelőre még hatótáv és töltési sebesség tekintetében nem tud felérni mondjuk egy dízel márkatárshoz. De! Mutatja, hogy az irány az egyre jobb, a potenciál növekszik, a töltési tempó szintén, innentől kezdve pedig alighanem évről évre egyre izgalmasabb modellekkel találkozhatunk majd. Ha pedig végre a szilárdtest akkumulátorok is piacra kerülnek, ott jöhet majd meg az első nagy áttörés az e-autók történelmében.

Addig pedig az Audi E-Tron GT ismét csak a gazdagok játékszere lesz, hiszen a képeken látható változat nem kevesebb mint 51 millió forintba kerül. Ennyi pénze pedig nagyon, de nagyon kevés magyar embernek van/lesz, pláne, amit autóra költene. És hát nyilván az újdonságokat meg kell fizetni, ha valaki első akar lenni valamiben, akkor az mindig drága lesz, de azért ennek töredékéből kijön egy legalább ilyen hatótávú, de sokkal kevésbé futurisztikus külsővel és dinamikával rendelkező KIA E-Niro vagy Hyundai Kona Electric, de még egy Tesla Model 3 is az Audi termékének bő negyedéből kijöhet. Innentől a döntés már nem a miénk, az E-Tron GT csodálatos autó, de méregdrága és még hatótáv tekintetében sem mondhatjuk, hogy mindenkinek megfelelne.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK:

ERRE FIGYELJ, HA 2. GENERÁCIÓS AUDI TT-T VÁSÁROLSZ!

FELVILLANYOZVA: KIA E-NIRO EV LONG RANGE 64 KWH TESZT

10 INDOK, HOGY MIÉRT VÁSÁROLJ ELEKTROMOS AUTÓT