A legőrültebb autós szabályok

Van néhány ország a földön, ahol a szabályalkotók eléggé elrúgták a pöttyöst, amikor a KRESZ-t írták. Most összegyűjtöttük egy csokorra valót a legelvetemültebb/legmeghökkentőbb/legszokatlanabb szabályokból, melyekkel az autósok az utakat járva találkozhatnak. Lássuk hát!

Németország

A német autópályák arról híresek, hogy ott aztán ki lehet tolni az autók szemét, hiszen nincs sebességkorlátozás. Ez csupán részben igaz, ugyanis csak egyes autópályaszakaszokon lehet nyomni neki, mint a meszes. Ám sokkal érdekesebb, hogy a német autópályákon szigorúan tilos bármilyen okból megállni, hacsak nem vészhelyzetről van szó.

seitenstreifen-auf-der-autobahn-wer-eine-panne-hat-kann-mit-seinem-fahrzeug-auf-den-seitenstreifen-fahren-.jpg

Ha az autó lerobban, vagy a sofőr amiatt kénytelen félreállni, mert kifogyott az üzemanyag, annak komoly következményei lehetnek. Kezdve a hathónapos vezetéstől való eltiltással, egészen az öt év letöltendő börtönbüntetésig.

Ciprus

Cipruson az az autós, aki indokolatlanul leveszi a kezét a kormánykerékről, komoly bírsággal kell szembenézzen. Mivel a szigeten a balesetek száma drasztikusan megnőtt, ezért tilos enni vagy inni (még a legnagyobb nyári forróságban is) vezetés közben.

Oroszország

Moszkvában könnyedén kaphatsz egy 15 ezer forint értékű bünti csekket, ha az autód koszos (mindegy, hogy a kasztnit nem mostad le, vagy a belteret nem takarítottad ki). A törvényt eredetileg azért hozták, hogy a téli hónapokban is tiszták és jól olvashatóak legyenek az autók rendszámtáblái.

really_dirty_cars_from_russia_640_10.jpg

Az autósoknak nem csak az nem segít a szabályt betartani, hogy a kijelölt autómosókon, illetve a saját házad udvarán kívül nem lehet autót mosni, de annak eldöntése, hogy melyik autó számít „koszosnak” is az orosz rendőrök megítélésére van bízva. Szóval Oroszországban szerencsés mindig tisztán tartani a kocsidat.

Manila

Az óriási forgalom következtében a Fülöp-szigetek fővárosában egy rendszámon alapuló rendszert vezettek be. Ez azt jelenti, hogy a hét bizonyos napjain, illetve az előre kijelölt időpontokban bizonyos autósok, akiknek a rendszámtáblájuk nem a megfelelő számra végződik, nem hajthatnak be a város legforgalmasabb részeire, ellenkező esetben súlyos bírságokkal sújtják őket. Például, az autósok, akiknek 1-esre vagy 2-esre végződő rendszámuk, hétfőnként reggel 7 és este 7 óra között nem használhatják a legforgalmasabb utakat.

Spanyolország

estacionamiento-11.jpg

Néhány spanyol város lakóövezeti részén az autósok az útnak csak azon az oldalán parkolhatnak le, amelyik oldalon a páros házszámok találhatóak. Miért? Mert a spanyolok így találták ki.

Dél-Afrika

Dél-Afrikában az állatoknak éppen annyi joguk van az utat használni, mint az autósoknak. Ha valaki nem lassít kellő mértékben, nem áll meg, nem hagyja nyugodtan átkelni az állatokat az úton, esetleg rádudál az úton bóklászó jószágokra, könnyen egy 135 ezer forintos bírság büszke tulajdonosává válhat.

Dánia

child-under-car.jpg

Mielőtt Dániában valaki beülne az autójába és beindítaná a motort, kötelező ellenőriznie, hogy nem bujkálnak-e gyerekek az autó alatt. Nem vicc. Ez benne van a dán KRESZ-ben.

Skandinávia

A skandináv országokban minden autósnak, minden körülmények között, még fényes nappal, jó látási viszonyok között fel kell kapcsolnia a fényszóróját. Nem csak rossz látási viszonyok között és lakott területen kívül, mint nálunk. Ez az skandináv országok földrajzi elhelyezkedésének köszönhető, ugyanis az év jelentős részében elég rossz látási viszonyok között kell vezetniük.

Japán

5ekz6t2ktbbebk76p22a5bpkty.jpg

A távol-keleti szigetországban szigorúan büntetik, ha egy autós – szándékosan vagy akárcsak véletlenül – belehajt egy tócsába és lefröcsköli az éppen arra járó gyalogos(oka)t. Ráadásul a tájfunszezonban ezeknek a büntetéseknek a mértéke drasztikusan megemelkedik.

Thaiföld

Ha nem bírod a hőséget utazás közben, inkább ne menj Thaiföldre… vagy csak ne vedd le a pólódat. Ugyanis a délkelet-ázsiai országban tilos félmeztelenül utazni, függetlenül attól, hogy busszal, autóval vagy tuk-tukkal teszed mindezt. Ráadásul a szabály nőkre és férfiakra egyaránt vonatkozik.

USA

Alabamában például teljesen szabályos a rossz irányba végig hajtani egy egyirányú utcában… feltéve, hogy egy lámpás van erősítve az autód elejéhez. Ugyanitt tilos bekötött szemmel vezetni.

603659-1.jpg

Kaliforniában tilos 100 kilométer/óránál többel haladnia egy olyan járműnek, amiben senki sem ül. A san franciscói lakosok pedig a tűzzel játszanak, ha a koszos alsónadrágjukkal takarítják le az autójuk szélvédőjét.

De az abszolút nyerő kétséget kizáróan Massachusetts, ahol a rendőrök meg fognak büntetni, ha úgy vezetsz, hogy egy gorilla ül a hátsó ülésen. Valószínűleg, ez a legőrültebb szabály, amit valaha hoztak.