A legjobb SUV-k 3 millió forintig

Napjainkban egyre többen döntenek úgy: elég volt az alsó-középkategóriás autókból, ezért autókereséskor automatikusan az oly trendi SUV-k között nézelődnek Lássuk, mit érdemes venni akkor, ha 3 millióért egy 2010 utáni SUV-t állítanánk be a garázsunkba:

Nissan Qashqai

Ha nem is kategória, de mindenképpen trendteremtő autó volt a Nissan elképesztő sikeres modellje, a furcsa nevű Qashqai. A 2007-ben megjelent SUV egészen 2013-ig volt piacon, ekkor váltotta le utódja, a mai is kapható második generáció. Azonban ez egyáltalán nem jelentette azt, hogy a vásárlók elfeledkeztek volna az első generációs Qashqai-ról: a használtpiacon rendkívüli népszerűségnek örvend a modell, sokan keresik a bevált, Renault-Nissan technológiára épülő autót.

nissan-qashqai-2010-1280-02.jpg

Így került a motortérbe a Renault 1.5, majd később 1,6 illetve 2.0 literes dízelmotorja és ezért dolgozik egy Nissan fejlesztésű 1.6-os és 2.0 literes benzinmotor a kerekek mozgatásán. A benzines motorok közül mindkettő bátran ajánlható, igaz, az alap erőforrás teljesítménye nem a dinamikus vezetési stílust támogatja.

Szintén nem egy erőgép az 1.5 dCi, de nagy előnye, hogy igazi éhezőbajnok, így a nagy karosszéria alacsony fogyasztással mozgatható. Bár sokak emlékezetében egy igazi, kerülendő motorként él az 1.5 dCi, a Qashqai-ban már messze nem ilyen problémás az erőforrás. A szakértők azért azt javasolják, hogy a vásárlás után, a vezérléssel együtt a hajtókarcsapágyak és az olajpumpa cseréjét érdemes megejteni a vásárlás után.

nissan-qashqai-2010-1280-2a.jpg

Megbízható a kétliteres dízelmotor, ahogyan a benzinnel működő társa sem tartogat sok meglepetést. Arra azért készülni kell a gázolajos autóknál, hogy ezek mindegyikében van részecskeszűrő, ahogyan kétszázezer kilométer felett a kettőstömegű lendkerék és a befecskendezőrendszer meghibásodása is előfordulhat.

Mivel a Qashqai a Renault-Nissan C-platformjára épül, ezért nem meglepő, hogy a futóművének sok eleme is megegyezik a platformtárs Megane 2-esével. Ez azt is jelenti a hátsó híd szilentjeinek elhasználódására itt is fel kell készülni.

nissan-qashqai-2010-1280-1c.jpg

A szakértők tapasztalatai azt mutatják, hogy gyakori a légkondicionáló meghibásodása is, ahogyan a beltér elemeinek zörgése sem ritka. Rozsda nem jellemző a típusra és szerencsére bonyolult elektronikai anomáliák sem keserítik a tulajdonosok életét. Aki nem elégszik meg az öt üléssel, az választhatja a Qashqai+2-t, amellyel akár 7 személyt is szállíthatunk. Ezek ugyan ritkábbak a hagyományos kiviteleknél, de nincs komoly feláruk.

Peugeot 3008

Amíg a Qashqai egy „álruhás francia”, addig a 3008-as büszkén viseli az oroszlános emblémát. Erre szüksége is van, hiszen a típus nem máskor, mint 2009-ben, a válság legmélyebb éveiben érkezett, pontosan akkor, amikor óriásit zuhant az autópiac. De, ami trendi, az a pokolban is trendi, így még egy ilyen nehéz időszakban is sokan döntöttek úgy, hogy ha már autót vesznek, egy SUV-be fektetik a pénzüket. Ennek köszönhető, hogy a használtpiacon mára bőséggel válogathatunk az elsősorban nyugat-európai importból érkező Peugeot 3008-asok közül.

peugeot-3008-2010-1280-03.jpg

A kínálat oroszlánrészét az 1.6-os HDi motorral szerelt darabok adják, de sok a kétliteres dízelmotorral ellátott autó is. Mindkét erőforrás megbízható, a szokásos, modern dízelmotorokat érintő meghibásodásokon túl (nagynyomású befecskendezőrendszer, részecskeszűrő) más meglepetést nem tartogatnak. Arra azért érdemes figyelni, hogy bár mindkét motorvariáns elérhető volt automata váltóval, az 1.6-oshoz csak a bólogatós, nem túlságosan jó robotizáltat társította a gyár, a tényleges, finoman váltó automatát a kétliteres HDi-vel szerelt autókban kell keresni.

Létezett még dízel-hibrid 3008-as is, a Hybrid4 kivitel esetén az első kerekeket a dízel-, míg a hátsókat elektromotor hajtotta. A gyár hiperalacsony fogyasztást igért, ezt nem sikerült maradéktalanul teljesíteni, ráadásul a rendszer komplikáltsága miatt idősödő autók esetén azért akadhatnak problémák. Hab a tortán, hogy ebben a kivitelben is robotizált váltó dolgozik,.

peugeot-3008-2010-1280-19.jpg

A benzinesek esetén a kézi kapcsolást kizárólag az 1.6 THP esetén nélkülözheted, ám ezt a motort nehéz maradéktalanul ajánlani. Bár papíron kiváló, hiszen nyomatékos és jól fogyaszt, a BMW-vel közösen fejlesztett erőforrás fokozott kokszosodással és láncproblémákkal nehezíti a tulajdonosok életét. A biztosra menők az 1.6 VTi-t vegyék, bár a láncproblémák itt is jelentkezhetnek, szívőcső-befecskendezéses erőforrás lévén a kokszosodástól nem kell tartani.

peugeot-3008-2010-1280-10.jpg

Annál inkább érdemes figyelni az elektromos berendezések megfelelő működésére: ugyan a tulajdonosok alapvetően elégedettek a 3008-asokkal, elektromos anomáliák azért előfordulhatnak, különösen az extrás, head-up display-es, navigációs, minden jóval felszerelt kiviteleknél.

Opel Antara

A Chevrolet Captiva testvéreként 2006-ban került piacra az Opel Antara, amely ha óriási sikereket nem is ért el, azért ahhoz elengedő darabot adtak el belőle, hogy a használtautó-piacon tisztességes választékból szemezhessünk. Az autót a GM Korea gyártotta az Opel számára, így bizonyára senki nem lepődik meg azon, hogy a lemezek alatt gyakorlatilag egy az egyben egy Captivával van dolgunk. Opelesek számára mindez hamar világossá is válik: bár az összhatás nagyban hasonlít egy D Corsára vagy egy H Astrára, a kapcsolók és a beltér többi eleme sem a korabeli Opel-, sokkal inkább más GM-termékekből származik.

opel-antara-2007-1280-01.jpg

Ugyanez igaz a motorokra is: a hazai vásárlók előbb kétliteres, majd 2,2 literes dízel, illetve 2,4 és 3,2 literes benzinmotorok közül választhattak.  Egyik sem hagyományos Opel fejlesztés, a dízeleket az olasz VM Motori fejlesztette, míg a benzinesek amerikai Chevrolet-kben és Cadillacekben fordulnak elő, a 3,2 literes V6-os pedig az ausztráliai Holden gyárából érkezett.

opel-antara-2007-1280-3c.jpg

Azt még mindenképpen fontos megemlíteni, hogy 2010-től a 2,4 literes benzinmotort újabb variáns váltotta, így a szívócső-befecskendezéses erőforrás helyét egy közvetlen befecskendezéses darab vette át. A korai évjáratok esetén több panasz is érkezett a lánc nyúlására: ezért figyelj arra, hogy hidegindítás után hogyan kel életre a motor. Ha csörög, készülni kell a vezérműlánc és kapcsolódó alkatrészeinek cseréjére. Szintén láncos a 3,2-es motor is, ott is figyelni kell erre. Fontos tudni, hogy a korábbi, 2,4 literes, Z24XE motorkódú erőforrás viszont szíjas, így ott a csereperiódusra kell figyelni. A dízelmotorok megbízhatóra sikerültek, a szakemberek leginkább az olajcsere-periódus betartására hívják fel a figyelmet.

opel-antara-2007-1280-2e.jpg

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a kategória átlagánál többször van gond az Antarák kormányművével, így a tesztút során feltétlenül figyeld, hogyan viselkedik az autó kanyarodás közben. Érdemes a próba során az autó összes elektromos berendezését is megvizsgálni, az ablakokon át a fejegységig: több tulajdonos ugyanis elektromos problémákról számolt be, ez pedig gyakran kábelhibából adódik.

Ettől függetlenül viszont igen jól járhatsz egy Antarával: tágas, jól felszerelt autót kapsz a pénzedért, ráadásul egy hasonló tudású prémium autó árának töredékéért.

Škoda Yeti

Egyedi stílusával és cseppet sem hétköznapi nevével hamar kitűnt a többi Škoda közül a Yeti. Bár a modell a válság alatt, 2009-ben jelent meg, így is sok vásárló figyelmét felkeltette: egyesek drágább, nagyobb fogyasztású autókból ültek át a Yetikbe, míg mások a cseh gyártó más típusai helyett részesítették előnyben a modellt.

skoda-yeti-2010-1280-03.jpg

Hiába SUV, a Yeti a lemezek alatt egy közönséges Volkswagen-csoportos autó: akár a padlólemezre (amely megegyezik például a 6-os Golféval), a motorokra, a váltókra vagy épp az extrákra gondolunk, szinte mindent megtalálunk a Volkswagen konszern más termékeiben. Ez pedig igen jó, hiszen így nemcsak átfogó tapasztalatok vannak a típusról, de a szerelők is ismerik.

Az előző bekezdés fényében nem meglepő, hogy motorikusan is a már ismert TSI és TDI motorok dolgoznak a Yetik motorterében. A benzinesek közül hárommillió forintig egyértelműen az 1.4 TSI az ajánlott: bár előfordulhat láncprobléma és a közvetlen befecskendezéses erőforrás lévén a kokszosodás is idővel jelentkezik, odafigyeléssel sokáig életben tartható ez a motor. Ezért az összegért csak korai 1.2 TSI fér bele, amivel sok problémája volt az ügyfeleknek, csakúgy, ahogyan az olajevő 1.8 TSI-ket sem zárták a szívükbe a vásárlók.

skoda-yeti-2010-1280-39.jpg

A dízelmotoroknál a hazai kínálat túlnyomó többségét a kétliteres erőforrások adják. A csalódízelként is emlegetett motorok szerencsére nem okoznak annyi bosszúságot a felhasználóknak, mint amennyit az elmúlt években az anyavállalatnak. Ez azt jelenti, hogy 200-250 ezer kilométerig ezek a motorok megbízhatóan üzemelnek, alacsony fogyasztásuk pedig kárpótolja a tulajdonost a kerregő hangért.

Igazi éhezőművészek a gyengébb 1.6 CR TDI-k is, itt azért előfordul, hogy a porlasztók idő előtt feladják a harcot. Mivel ezekben azért van már 150-200 ezer (valós) kilométer, így mindenképpen javasolt szakszervizes átvizsgálásra vinni az autót, hogy megállapítható legyen: a dízelmotor minden eleme megfelelően működik-e. Amennyiben nem, úgy könnyen fél millió lehet a javítási számla, erre pedig fel kell készülni. Természetesen ez a TSI-kre is igaz!

skoda-yeti-2010-1280-22.jpg

Legalább ekkora figyelmet érdemel a DSG váltó is, a hétfokozatú, szárazkuplungos nyomatékváltó esetén 250 ezer kilométer után fel kell készülni a mechatronikai egység cseréjére, ez alkatrésszel, szereléssel és tanítással együtt 400 ezer forint. Ráadásul, mivel gyakorlatilag egy robotizált manuális váltóról van szó, ezért idővel a kuplung és kettőstömegű lendkerék cseréje is elérkezik, ez összesen 300 ezer forintot vesz ki a pénztárcából. Ha tehát nem igazolhatóan keveset futott, a gyári visszahíváson átesett (ekkor szintetikusról ásványira cserélték a mechatronikában az olajat) DSG-s Yetit nézel, akkor inkább keresgélj tovább.

Különösen azért is kell nagy figyelmet fordítani a megfelelő Yeti kiválasztására, mert a beltér elemei rendkívül tartósak, 1-150 ezer kilométer visszatekerést könnyedén elbír egy ilyen modell.

Dacia Duster

Egy autó, amire tényleg illik a városi terepjáró kifejezés. A Duster ugyanis, ha nem is egy Lada Niva vagy egy Land Rover Defender-verő típus, de segítségével azért nyugodtan elhagyhatjuk a betonutat. Kiváló ár-érték aránya, az olcsó extrái és az SUV-k trendisége egy csapásra sikeressé tette a modellt, sok olyan vásárlót is szerzett a márkának, akik korábban elképzelni sem tudták, hogy egy Daciába üljenek bele.

dacia-duster-2011-1280-01.jpg

Az persze tény, hogy a „olcsón sokat” elv alapján született autónál első pillantásra érzékelhető a puritánság: elég beülni, hogy lássuk, a fejlesztési költséget nem prémium anyagokra és kifinomult megoldásokra fordították. De épp ettől lesz igazán jó a Duster: legyen szó akár egy nyaralásról, akár munkáról vagy bármilyen élethelyzetről, az ember bátran számít a „társára”, hiszen nem kell úgy félteni.

dacia-duster-2011-1280-40.jpg

Mivel a Dacia a Renault-csoport tagja, senki ne lepődjön meg, hogy a Dusterben a jól bevált francia erőforrásokat találjuk meg: van egy, közel 20 évig gyártott 1.6-os benzines, a frissítés után megjelent 1,2-es turbós TCe, illetve az elmaradhatatlan 1.5 dCi. A biztosra menők az 1.6-ost válasszák, a dinamikusabban közlekedők számára jó döntés a kis turbós benzinmotor. Itt is ajánlhatók az 1.5 dCi-k, igaz, aki haladni is akar, az a 85 lóerős kivitel helyett a 110 lóerőset válassza. A biztonság kedvéért itt is leírjuk, amit a Qashqai esetén: a hajtókarcsapágyak és az olajpumpa cseréjét a vásárlás után érdemes megejteni, így megelőzhetők a későbbi motorproblémák. Ezek ugyan nem jellemzők a 2007 utáni dCi-kre, de ha hosszú távra tervezel az autóval, jó befektetés lehet egy ilyen nagyszerviz.

dacia-duster-2011-1280-2f.jpg

Megbízható a Duster összkerékhajtása is, nem sűrűn panaszkodnak ilyen típusú meghibásodásokra a felhasználók. Ennél gyakoribb, hogy egy-egy helyen a korrózió felüti a fejét: nem meglepő, hogy az angolok egy időben „Rusternek” hívták a Dacia Dustereket. Épp ezért vidd el átvizsgálásra a kiszemelt autót, ahol felemelve, jól láthatóan szemügyre vehető a gépjármű alja. Különösen az osztrák és német Dustereknél fordulhat elő a rozsda, így ha import az autó, feltétlenül áldozz egy átvizsgálásra!

Itt pedig elolvashatod a korábbi cikkeinkben már bemutatott 4 szempontot, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, akármelyik típus után is érdeklődj:

Szempontok, amikre mindegyik autó esetén figyelj oda a vásárlás előtt:

Megbízható helyről vásárolj 

Már a keresgélés során figyelj arra, hogy megbízható, évek óta létező kereskedőtől válassz autót. Sajnos sokan pórul jártak már azzal, hogy telephely nélküli, a szó legrosszabb értelmében nepper kínálatából választottak, akinél nemcsak, hogy a jogszabály által kötelezett szavatosságot nem lehet érvényesíteni, de felhívni sem lehet, hiszen a vásárlás után törölte a telefonszámát.

Sajnos sokan trükköznek azzal is, hogy a külföldről érkezett autót papíron a német/olasz tulajdonos adja el. Mindezt úgy oldják meg, hogy kint, a vásárláskor nem töltik ki a saját részüket, majd itthon a bepalizott vásárló adatait írják be. Az eredmény? Szavatosság nuku, felelősségre-vonhatóság nuku, a becsapott vevő meg futhat a pénze után.

Kereskedő vagy magánszemély? Ide kattintva tudhatsz meg többet arról, honnan érdemes autót venni!

Olyat vásárolj, amit fenn is tudsz tartani

Szép dolog a szerelem, de ha az általad kiszemelt kocsi fenntartása meghaladja a lehetőségeid, az álomból rövid idő alatt rémálom lesz. Vásárlás előtt ezért tájékozódj, kérdezd meg a szerelőd, illetve nézz körbe például a Bárdi Autó webshopjában is, hiszen így gyorsan képet kaphatsz arról, hogy egy-egy alkatrész mennyibe kerül.

Ha kíváncsi vagy, mik azok a költségek, amikkel minden autó vásárlása után számolni kell, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkemet.

Ne a kínálat aljáról vásárolj

Aki böngészte már a használtautós oldalak kínálatát, rövid idő alatt arra a következtetésre jut, hogy az olcsóbb modelleket érdemes elkerülni. Ennek oka egyszerű, a piac igen kegyetlenül áraz, ha valami nagyon olcsó, annak oka van. Ha van 10 elérhető autó, én legalább az 5-iknél kezdeném el a nézelődést! Az ennél olcsóbbaknál ugyanis nagy eséllyel van annyi költeni való, hogy a végén egy drágább, később jobban is eladható autó árát éri el a szervizszámla.

Ne kilométert, állapotot nézz!

Ne legyenek illúzióid, az autókat használatra veszik. Persze néha előfordul, hogy egy járgányban 10 évesen van 20 ezer kilométer, de azért ez igen ritka. Óvakodj a visszatekert autóktól, ezért a keresés során nézd meg, hogy hogyan alakul a kínálat átlagos futásteljesítménye. Ha pedig azt látod, hogy mondjuk a 250 ezer kilométeres futásteljesítményű autók között ott egy 80 ezres, kezdhetsz gyanakodni. Ne feledd, egy ellenőrizhető, nagyobb futású autó többet ér egy bizonytalan, alig futottnál!

Esetleg más kategóriában keresgélsz?

Amikor a tér nem elég: 7 személyes egyterűek 3 millió forintig

3 millióért középkategóriás autót: 5 jó típus