A legértelmetlenebb autós kiegészítők

Az autónk a személyes terünk kiterjesztése, éppen ezért sokan szeretnék, ha a kocsijuk is tükrözné a személyiségüket. Érthető, hogy mindenki szeretné kicsit egyedibbé tenni a saját vasát, hogy egy kicsit kitűnjön a tömegből, ám néhányan ennek olyan módjait választják, melynek okára csak hosszú, pszichiáternél eltöltött órák során lehetne magyarázatot találni. Vessünk hát egy pillantást a legértelmetlenebb/legfölöslegesebb/leghaszontalanabb autós kiegészítőkre.

Spoiler

Ha az autód úgy gurult le a futószalagról, hogy nincs rajta hátsó spoiler, vagy légterelő elem a csomagtérajtón, annak valószínűleg roppant egyszerű az oka. Ugyanis az elkészítése során a mérnökök a szélcsatornában elvégzett teszteket követően úgy döntöttek, nélküle is tökéletesen fog működni a kocsi. Persze, mondhatod, hogy feltuningoltad a motort és a brutális lóerőtöbblet miatt több leszorítóerőre van szükséged, mert egyébként félő, hogy egy-egy dinamikusabb kigyorsításnál felemelkedne az aszfaltról.

g8y8q61.jpg

Matrica a fényezésen

Az ég világon nincs semmi baj azzal, ha van egy hobbid, vagy valami becsípődésed, amit szeretnél a közlekedés többi résztvevőjének is a tudtára hozni. De a legostobább dolog, ha a „szeretek futni”, „én vigyázok a motorosokra”, a Nagy-Magyarország, vagy kedvenc Paul Walker idézetedet a kasztnira ragasztod. Mivel a napsugárzás hosszú távon kiszívja a fényezést, így ha idővel eltávolítanád a matricát, annak a nyoma bizony meg fog látszani. Nincs is szebb, mint egy lökhárító, amin 2-3 árnyalattal sötétebben virít a levakart matrica sziluettje. Persze van, aki az esztétikai hibákat próbálja matricázással elfedni, de az egy másik történet.

nagy_magyarorszag_auto.jpg

Krómsárkány/bika/akármi

A matricát még csak-csak értem, de mi értelme van egy krómsárkányt ragasztani a csomagtérajtóra? Vagy ugyanezt bika formában? Esetleg krómhatású műanyag betűkkel kiírni a nevünket, vagy a „power”, „racing”, „speed” vagy akármilyen feliratokat? Ám még ebből a kategóriából is messze kimagaslik a BMW tulajdonos, aki a 316-osra utólag rámókolja az M plecsnit… no comment.

_966861412261371.jpg

Küszöbneon

Szerencsére a Halálos iramban filmek jelentette őrületnek nálunk csak néhány tuninghuszár esett áldozatul, így egy-egy kivételtől eltekintve nem igazán lehet találkozni küszöbneonnal „ékesített” autóval. Pedig milyen szép is, mikor úgy világít az esti forgalomban a kocsink, mint ez karácsonyfa.

extnightfront3qd.jpg

Szempilla

Női vezetőknek nélkülözhetetlen tartozék a fényszóróra hekkelhető műszempilla. Annyira, de annyira semmi értelme sincs, hogy foglalkozni sem érdemes vele többet.

279137_volkswagen_beetle_szempillaval.jpg

Racsítós kipufogó

Mindegy, hogy a hétvégi bevásárlás során szerezted a madaras Tescóban, vagy a nagymama kályhacsövéből hegesztetted a sufniban, egyik sem a követendő példa. Jó, jó, így legalább olyan hangja van, mintha gyorsan is tudna menni, de lássuk be az egyliteres Swift ettől még egy egyliteres Swift marad. Csak mostantól kezdve amerre elhaladsz, a fákról ijedtükben lepotyognak a madarak. Nyilván, most nem egy minőségi sportkipufogó-rendszerről beszélünk, hanem a klasszikus, kályhacsöves tuningtragédiákról, amelyek nem a teljesítményről és az esztétikáról, hanem pusztán a fülsüketítő zajról szólnak.

maxresdefault_11.jpg

Kormányvédő

Ennek az egyetlen elfogadható verziója a klasszikus veteránautókban használt perforált bőr, amit megfelelően rögzítettek a vékonyka – nem ritkán fa – kormánykerékre. Ám ennek is megvolt az oka. A bőrrel bevont kormánynak jobb volt a tapadása és nemcsak könnyebben, de biztonságosabban lehetett tekergetni (ráadásul ne feledjük, hogy ezekben az autókban még nem volt szervokormány, ezért roppant fontos volt, hogy jól meg lehessen markolni a kormányt és ne csúszkáljon az ember kezében kanyar közben).

ea0a6973.jpg

De a mai kormányok már elég vastagok, jó a tapadásuk, és kapsz hozzá szervót is, szóval teljesen fölösleges bevonni őket egy extra réteggel. Arról nem is beszélve, hogy ezek a huzatok legtöbbször valami közepes minőségű szövetből, esetleg műbőrből készülnek és nincsenek megfelelően rögzítve a kormányra. Ráadásul gyakran egy valamit érsz el a használatukkal: szétkarcolják, azaz elrondítják azt a kormányt, amit a használatukkal meg akarsz védeni. Hát megéri?

Motorosoknak – punk taréj/cicafül a sisakra

És hogy a motorosok se maradjanak ki a jóból, a sisakdíszként megvásárolható punk taréj, cicafül, vagy a teljes bukót beborító különféle plüss agymenések már önmagukban elegendőek egy elmeorvosi vizsgálathoz.

covershort2_2000x.jpg