A leg-leg-leg filmes kocsik – Top15

Néhanapján az embernek sikerül eljutnia moziba, ahol azzal kell szembesülnie, hogy még mindig vetítik a Halálos Iramban franchise legújabb borzadványát, ami még mindig elképesztően sok embert érdekel. Olyannyira, hogy eleddig már több mint 1 milliárd dollárt hozott a készítőknek a konyhára. Valószínűleg, ha örökké élek sem fogom soha megérteni, hogy hogyan lehet lelkesedni ezért a… na mindegy.

Szerencsére a filmtörténet során számos olyan alkotás készült, amiben a férfi és női főszereplők mellett egy olyan verda is feltűnik, ami az évek során legendássá vált. És garantálom, hogy a most következő lista 15 résztvevője közül legalább az egyikre te is rákívántál már. Ám a feladat, hogy összeállítsunk egy toplistát, legalább olyan nehéz és szubjektív, mint kiválasztani a legszexisebb Victoria’s Secret modellt: bármennyire csinos is, néhány jó nő tuti ki fog hullani a rostán. A legszebb, legemlékezetesebb, legvagányabb filmes kocsikról pedig elég heves filozófiai vitákat lehet folytatni. Szóval, Hölgyeim és Uraim, indítsák be motorjaikat… vitára fel!

15. 1950 Mercury Monterey, Cobra

092494d538fa21f41e5552dcfde92ccf.jpg

Sylvester Stallone nevét hallva elsőre szerintem senkinek sem jutna eszébe egy egyedileg átépített, 1950-es Mercury Monterey. Sokkal inkább asszociálnánk egy brutális bicepszre és a számolatlanul kilőtt golyókra. És másodjára, vagy harmadjára sem. Pedig a Sly főszereplésével 1986-ban elkészült Cobra című filmben használt Mercury a filmtörténelem egyik legpengébb kocsija. Pontosan olyan, amilyennel egy éjjel is napszemüveget hordó, gyufaszálat rágcsáló, ollóval pizzát szeletelő öntörvényű zsaru kisöpri a szemetet az utcákról. Érdekesség, hogy a filmben látható kocsi Stallone saját járgánya volt, ám a forgatás után lenyúlták és csak 2009-ben került vissza jogos tulajdonosához.

14. 1958 Plymouth Fury, Christine

christine.jpg

Stephen King klasszikus regényének főszereplője akár az egyik Terminátor filmből is érkezhetett volna, hiszen az öntudatra ébred kocsi ötlete tökéletesen passzolna az emberiség elpusztítására törő gépek világába. Ám ez esetben a horror és természetfeletti sztorik koronázatlan királya sokkal inkább egy hisztis picsa, démoni személyiségjegyeivel ruházta fel a tűzpiros Plymouth-t. A kocsi pillanatok alatt kifordítja magából a csendes, visszahúzódó tinit, Keith Gordont, akit rabul ejt a csodálatos járgány. Ám mikor Keith valami olyat tesz, ami Christine-nek nem tetszik, azonnal valóságos rémálommá válik. Mint egy igazi hisztis picsa 🙂 

13. 1976 Ford Gran Torino, Starsky és Hutch

1975-gran-torino-starsky-and-hutch.jpg

A 70-es évek közepén indult útjára a sorozat, melyben négy évadon, összesen 93 epizódon keresztül követhettük nyomon a fiktív Bay City rendőrkapitányságának két, hétköznapinak távolról sem nevezhető nyomozójának, David Starsky és Kenneth Hutchinson kalandjait. Az alkotók egy akkoriban népszerűnek számító verdát szerettek volna a párosnak. Így esett a választás egy 1976-os Ford Gran Torinóra, melyet Hutch gúnyosan csak „csíkos paradicsomnak” nevez. Érdekesség, hogy a kocsi becenevét valójában a Starsky-t alakító Paul Michael Glasertől származik. Ugyanis mikor először látták meg az autót, Glaser csak annyit mondott: „ez a valami olyan, mint egy csíkos paradicsom”. Az alkotók pedig elhatározták, hogy ezt a dumát beteszik a sorozatba.

12. 1961 Ferrari 250 GT California Spyder, Meglógtam a Ferrarival

screenshot-2014-07-11-21_19_58.png

Ferris Bueller számára a 250 GT California testesítette meg mindazt, amit a laza kifejezés magában hordoz. Ahogy rengeteg mozi néző számára is. A Ferrarikra oly jellemző gyönyörű vonalak, háromliteres, V12-es motor, 275 lóerő és minden porcikájából árad az intenzív olasz karizma. Bőven elég, hogy egy igazi benzinvérűnek elálljon a lélegzete. Arról már nem is beszélve, hogy összesen 55 darab készült belőle és legutóbb 17 millió dollárért cserélt gazdát egy példány. Naná, hogy Ferris helyében mi is meglógtunk volna vele.

11. 1967 Shelby Mustang GT500, Tolvajtempó

c720b844b94f9f014b2aaf625f789ecd.jpg

Bár a Tolvajtempó 2000-es remake-je nem sikerült olyan jóra, mint az 1971-es eredeti, de a film igazi sztárja (nem, nem Nicolas Cage), Elenor, az 1967-es Shelby Mustang GT500-as sokkal szexisebbre sikerült, mint a citromsárga Ford Mustang Mach 1-es. Nyugodtan mondhatjátok, hogy ez istenkáromlás, de Elenor és Angelina Jolie együtt bőven kimaxolja a formás idomok utáni vágyunkat. Arról a 400 lóerőről már nem is beszélve, ami a motortérben lévő dübörgő V8-asból felszabadul.

10. 1969 Dodge Charger, Hazárd megye lordjai

1969-dodge-charger-general-lee-doh-jump-police-cars-1600x1200.jpg

Akárcsak a Starsky és Hutch, a Hazárd megye lordjai is a 70-es évek terméke. És a másik sorozathoz hasonlóan itt sem a csavaros történet, vagy a kimagasló színészi teljesítmény az, ami miatt a mai napig emlékezetes a széria. Bár a Duke tesók kalandjai roppant szórakoztatóak és Daisy is igen mutatós, mégis a Lee Tábornokot alakító Dodge Charger a legemlékezetesebb karakter. Ám a hét évad alatt sikerült annyi Chargert porrá zúzni a rengeteg hajmeresztő mutatvány közben, hogy komoly problémát jelentett az autók utánpótlása. Így az utolsó évadban több jelenethez is narancssárgára festett AMC Ambassadorokat használtak, és próbálták trükkösen úgy filmezni őket, hogy senkinek se tűnjön fel a „csalás”.

9. 1974 Dodge Monaco, Bluesbrothers

8be87ad03cde1f903d229a6fc6f51918.jpg

Miután Elwood elcserélte a Cadillac-et, az eredeti Bluesmobile-t egy mikrofonért, egy rendőrségi árverésen beújított egy kiszolgált rendőrautót. Gyakorlatilag utána dobták. Zsarubiztos motor, 7200 köbcentis hajtómű, zsarubiztos gumik és zsarubiztos felfüggesztés. Mikor ez készült még nem volt katalizátor, úgyhogy normál benzinnel is jól szalad. Szóval, megteszi új Bluesmobile-nak? Hát még ha a szivargyújtó is működne, akkor lenne igazán tökéletes. De a célnak bőven megfelel.

8. 1963 Volkswagen Beetle, A kicsi kocsi kalandjai

dueck2.jpg

Ez már a második autó a listán, amely saját akarattal rendelkezik. De akinek volt már dolga régi autóval, az jól tudja, hogy néha tényleg olyan, mintha a technikának lelke lenne. Herbie esetében ez bizony szó szerint értendő. Nemcsak huncut, játékos személyisége van, de rendkívül hűséges és végtelenül makacs is. Ám mikor a mozi nézők 1968-ban először meglátták, azonnal rabul ejtette mindenki szívét a piros-fehér-kék versenydekorral „felturbózott” Bogár. Az 53-as rajtszám pedig azóta legendává vált.

7. 1973 Ford Falcon XB GT351 Coupe, Mad Max

v8_interceptor_4.jpg

Ha autókról van szó, az ausztrálok legalább annyira imádják a sebességet, mint az amcsik. Éppen ezért a 60-as és 70-es években az amerikai autógyárak ausztrál leányvállalatai jó néhány brutális verdát dobtak piacra. Az egyik ilyen modell volt a Ford Falcon. A filmek mágikus világa ezt a hétköznapi autót valóságos filmes ikonná varázsolta. Olyan kocsivá, mellyel a poszt-apokaliptikus jövő rendőre birokra kelhet a semmitől vissza nem riadó gonosztevőkkel. Ehhez nem kellett mást tenni, mint feltépni a fényezést, az első lökhárítót egy agresszívebb kinézetű darabra cserélni, dobni a gép alá négy kellőképpen széles gumit és baltával lyukat vágni a motorháztetőbe, hogy legyen elegendő helye egy brutális kompresszornak. És már meg is született az „Interceptor”. 

6. 1982 Pontiac Firebird Trans-Am, Knight Rider

2907752-kr.jpg

Hogy a Knight Rider alkotói azért választották-e a Pontiac Firebird Trans-Amet, mert megirigyelték a Smokey és a Bandita sikereit, nem tudni. Igazából nem is lényeg. Ugyanis a Trans-Am harmadik generációja a lehető legtökéletesebb választásnak bizonyult KITT (vagyis a Knight Industries Two Thousand) megformálására. Melyik kisrác ne szeretett volna Michael Knight (David Husselhoff) helyébe lépni, hogy beülhessen a fekete csodaautóba, amit már-már emberi gondolkodásra képes mesterséges intelligencia vezérel? Bár ha jobban belegondolok, lassan már ott tart a modern technika, mint a Knight Rider 1982-ben… csak néha még nem akarja önmagát vezetni az a fránya Tesla…

5. 1959 Cadillac Miller-Meteor, Szellemírtók

06-cp-ecto-1.jpg

Mikor a Cadillac Miller-Meteor először feltűnik a Szellemírtókban, még csak egy rozsdásodó, fekete romhalmaz. Ám miután Ray helyrepofozta és megkapta az Ecto-1 feliratú rendszámtáblát, az egész csapat jelképévé vált. Olyannyira, hogy a szellemírtogatás mellett alighanem az egykori mentőautóból átalakított Ectomobile a film egyik legemlékezetesebb hozzávalója. Egyébként, mikor a stáb beszerezte a Cadillac-et potom 4800 dollárért, az autó valóban egy szétesni készülő csotrogány volt. De hol kapsz ennyi pénzért egy verdát, amiben elfér négy parapszichológus és a szellemek inváziójának megállításához szükséges összes felszerelés?

4. 1977 Pontiac Firebird Trans-Am, Smokey és a Bandita

i002514_1.jpg

Mikor a Smokey és a Bandita rendezője, Hal Needham kiválasztotta az 1977-es Pontiac Firebird Trans-Amet, hogy Burt Reynold és Sally Field mellett a film főszereplője legyen, fogalma sem volt róla, hogy milyen hatással lesz ez a döntés az amerikaiakra. Bár a második generációs Trans-Am 1970 óta csak minimálisan változott. Mégis mikor az emberek meglátták a moziban, ahogy keresztben csúszik a kanyarokban, hidakon ugrat keresztül és több ezer mérföldön keresztül hülyére szívatja „Igazságosztó Bulldog seriffet”, mindenki egy fekete-arany Trans-Amet akart a garázsába. Sokak szerint ez az őrület csak Burt Reynold lehengerlő fellépésének volt köszönhető, de a lényeg változatlan: a Trans-Am egy szempillantás alatt legendává vált.

3. 1978 Ferrari 308 GTS, Magnum P.I.

825e791485696055fb9a1132aff3c6ae.jpg

Miért vennél nagyon sok pénzért egy méregdrága autót, ha kölcsön is veheted egy dúsgazdag fószerét? Akár ez is lehetne a mottója Thomas Magnumnak, akinek mindamellett, hogy néha nyomoznia kell egy kicsit, jóformán más dolga sincs, csak élvezni a napsütést, a tengert és furikázni a tűzpiros, Targa tetős Ferrari 308 GTS-el Hawaii szigetén. Hogy ezért cserébe kvázi élettársi viszonyban kell élnie a mindennapjait megkeserítő háborús veterán Higgins-el és két dobermannal? Simán vállalható ár. A nyolcadik évad végére pedig a Hawaii mintás ing, a bajusz és a – naná, hogy Pininfarina által tervezett – 308 GTS elválaszthatatlanná, gyakorlatilag a lazaság szinonimájává váltak.

2. 1981 DeLorean DMC-12, Vissza a jövőbe

gallery-movies-back-to-the-future-emmett-brown.jpg

John DeLorean terve az volt, hogy egy igazi utcai sportautót készít az amerikaiaknak. A DMC-12 névre keresztelt modell szálcsiszolt, rozsdamentes karosszériáját, vagány sirályszárnyakkal a legendás Giorgetto Giugiaro tervezte. A nagyratörő tervek azonban a motoron hasaltak el. Ugyanis Peugeot-Renault-Volvo koprodukciójában készült 130 lóerős, 2,85 literes, V6-os minden volt, csak nem sportos. Ám ez mit sem számított. Elég volt a futurisztikus kinézetet egy kis filmes mágiával ötvözni, hogy a kocsi legendává váljon. És mivel a filmben a DeLorean egy időgép volt, így a valódi teljesítmény nem is igazán számított. Na jó, egyetlen kivételtől eltekintve. A stáb jó messzire hajította a V6-os „erőforrást”, a helyére pedig egy Porsche 928-as V8-asát építették, ami nagyban segítette Marty McFly-t, hogy elérje a 88 mérföldes tempót, bekapcsolja a Fluxus Kondenzátort és már repesszen is vissza 1955-be.

1. 1964 Aston Martin DB5, Goldfinger

au003-aston-martin-db5-bond.jpg

Őfelsége kedvenc titkos ügynökének mindenből a legjobb jár. Mindig gyönyörű nők veszik körül, király kütyükkel harcol a gonosz ellen és mindig fantasztikus autókkal furikázik. Említhetnénk a tengeralattjáróvá alakuló Lotus Espritet (amit Roger Moore vezetett a Kém, aki szeretett engem című filmben, és amiről itt olvashattok egy kicsit), vagy a BMW Z8-ast, ám minden Bond autó alfája és omegája az Aston Martin DB5-ös, amit a 007-es a Goldfingerben és a Tűzgolyóban vezet. Ez a kocsi már a különleges felszerelés nélkül is egy igazi mestermű. De valószínűleg a számtalan kémcucc az, ami a világ egyik – ha nem a – legkedveltebb filmes verdájává teszi: golyóálló szélvédő, beépített géppuska, katapult ülés, és a mai GPS-ek ősatyja. Naná, hogy le sem tudja vakarni a nőket, ha ilyen verdával furikázik.