A készülék, ami a vírusokat is elpusztítja!

Nem is olyan régen mutattuk be a KS-Tools népszerű ózonos légtisztítóját: a készülék segítségével hatékonyan tisztítható egy autó vagy egy kisebb szoba légtere. Az írás nagy sikert aratott, ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes egy komolyabb berendezést is próbára tenni. Ezúttal a Würtemberg ózongenerátorát próbáltuk ki, amely képes akár egy műhely teljes fertőtlenítésére is.

Az ózongenerátorokról

Ha az ember az elmúlt hónapokban az interneten olvasgatott, akarva-akaratlanul is találkozott az ózongenerátor kifejezéssel: legyen szó akár a mentőautók sterilizálásáról, egy használtautó eladás előtti fertőtlenítésről vagy éppen egy irodaépület, esetleg szerviz tisztántartásáról, ennek kapcsán rengeteg írásban került szóba az ózonos fertőtlenítés. De mi is ez valójában? Nos, az ózongenerátor nem más, mint egy olyan készülék, amely ózont bocsájt ki és így fertőtleníti a környezetét.Az ózongenerátor csendes kisülés elvén működik. A beépített ózonkazetta segítségével a levegőben található oxigént ionizálja és ózonná alakítja. Az ózon nem más, mint egy instabil három atomos oxigénmolekula (innen a jelölése is: O3) amely azonnal O2-re és reagens nascensz oxigénre bomlik. Szúrós szagú, erősen oxidáló hatású, rendkívül mérgező gáz. Az atomi oxidáló hatás erejével elpusztítja a baktériumokat, a vírusokat, a gombákat és az egyéb mikroorganizmusokat a környezetében. Hatékonyságát jól mutatja, hogy a klórnál akár 3000-szer hatékonyabb is lehet a fertőtlenítő hatása.

ozone-and-oxygen-image.jpg

A Würtemberg ózongenerátor úgy semlegesíti a káros anyagokat és a kórokozókat, hogy közben nincs szükség vegyszerek használatára, csupán csak az ózon erejét használja a fertőtlenítéshez. A készülék üzemeltetése így igen gazdaságos. Természetesen a kombinált ózonos és vegyszeres tisztítás az egyik leghatékonyabb fertőtlenítési módszer.

Az ózon mérgező, tehát szigorúan tilos egy légtérben tartózkodni a bekapcsolt készülékkel! Működés közben zárva kell tartani a kezelés alatt álló helyiséget! Sőt, belépni sem tanácsos egyből: a Würtemberg készülék használati útmutatójában felhívják a figyelmet, hogy a tisztítás után további 40 percig szellőztessünk és ne tartózkodjunk abban a helyiségben, ahol a berendezés dolgozott.

Hol hasznos egy ilyen készülék?

Ahogyan már említettük, működése közben fertőtleníti a környezetét. Erre pedig gyakorlatilag bárhol szükség lehet.

_am72443.jpg

Egy ilyen berendezést leggyakrabban autókban és irodákban, műhelyekben használnak: vagyis olyan helyeken, ahol sokan, sokszor tartózkodnak. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a Mentőszolgálat, a Rendőrség, és a Közösségi közlekedés járműveit is ózonos fertőtlenítéssel tisztítják országszerte. De például kocsmákban, éttermekben, irodaházakban, iskolákban, idős otthonokban vagy épp taxiknál is jól jöhet egy ózongenerátor.

_am72398.jpg

Ezen felül minden olyan helyiségben is érdemes alkalmazni, ahol kellemetlen szagok vannak, vagy akár penész vagy gomba van a falakon. Sőt, akkor is jól jöhet az ózon ereje, ha például bejut a víz az épületbe vagy az autóba: ilyenkor hatékonyan fertőtleníthetjük a bekerülő baktériumoktól az utasteret és ezáltal a kellemetlen, állott szag is eltűnhet.

Hogyan kell használni?

Jó hír, hogy egy ilyen készülék használata egyáltalán nem bonyolult. Úgy is mondhatjuk, hogy az előkészítés hosszabb időt vesz igénybe, mint maga a beállítás: a legfontosabb, hogy megbizonyosodjunk, senki nem tartózkodik az adott helyiségben (sem ember, sem állat), ezután bedugjuk a konnektorba az eszközt, majd beállítjuk az időzítőt. Egy fertőtlenítési folyamat legalább 15, legfeljebb pedig 120 perc lehet – előbbi nyilvánvalóan egy kisautó, utóbbi pedig akár egy műhely területén történő fertőtlenítésnél alkalmazható.  A Würtemberg újdonsága ezután munkához lát.

wurtiautoban.png

A 100 W teljesítményű ózongenerátoron percenként 3 köbméternyi levegő halad át, eközben pedig óránként 10 g/h ózonmennyiség előállítására képes és alig 40 db-es zajszinten dolgozik – egyszerűen fogalmazva csendesen és hatékonyan végzi a feladatát. Pozitívum, hogy könnyű mozgatni: a tetején lévő fogantyúval bárhova magunkkal vihetjük, ráadásul a súlya sem vészes: alig 2,6 kg-ot nyom a mérlegen.

Az ózongenerálás egy beépített kerámialap segítségével történik, ennek élettartama pedig 6000 óra – magyarul évekig gond nélkül használható a Würtemberg ózongenerátor. De ha valamiért mégis úgy adódna, hogy a kerámialap az élettartama végére ér és a készülék hatékonysága romlik, akkor is lehet újat vásárolni a Bárdi Autó kirendeltségein és webáruházában.

wurt9cf00069_kof2.jpg

Kinek érdemes ilyet vásárolnia?

Jogosan merülhet fel a kérdés: mégis kinek van szüksége egy ilyen berendezésre? Leginkább olyanoknak, akik üzleti célból, például egy klímatisztító-szolgáltatás keretében használnának ózongenerátort vagy épp azoknak, akik nagyobb telephellyel, irodákkal rendelkeznek és ezek tisztántartása fontos a számukra.

Mindenki másnak, akik rendszeres kezeléssel baktérium és vírusmentes környezetet szeretnének, esetleg párás, vizes helyen laknak és meg akarják előzni, hogy megtelepedjenek lakhelyükön a veszélyes gombák és a penész. A Würtemberg újdonságának nagy előnye az is, hogy készletről elérhető: sok konkurens modellel ellentétben ezt ugyanis jelenleg is meg lehet vásárolni, méghozzá a kategóriájában kedvező áron.

(A cikk a Bárdi Autó támogatásával készült el.)