8 kérdés (és válasz) a vezérműszíj cseréjéről!

Az szinte mindenkinek, még az autók iránt oly kevéssé érdeklődő embereknek is egyértelmű, hogy időszakos olajcserére szükség van. Azonban van egy másik fontos karbantartás, amely legalább ennyire fontos, ha sokáig egészségben akarjuk tudni gépjárművünk erőforrását: a vezérlés cseréje. Ebben az írásban most 8, ezzel kapcsolatos gyakori kérdésre adunk választ: 

Mi az a vezérlés?

A leggyakrabban a vezérlés kifejezés alatt egyértelműen azokat az alkatrészeket értjük, amelyek segítenek a hajtás eljuttatásában a főtengelytől a vezérműtengelyig. Ha ezek az alkatrészek nincsenek, járművünk mozgásképtelen: ahhoz tehát, hogy a főtengely forgómozgása megérkezzen a vezérműtengelyhez, közbülső alkatrészekre van szükség.

Milyen típusú vezérlések vannak?

Attól függően, hogy a fejlesztés során mi mellett döntenek a szakemberek, egy autó motorházteteje alatt találkozhatunk láncos, illetve szíjas vezérléssel is. Előbbi előnye, hogy elméletileg akár a motor teljes élettartamára jó lehet (bár a tapasztalatok manapság már gyakran mást mutatnak), utóbbi pedig csendesebben üzemel és a cseréje is olcsóbb. Az, hogy egy motorban hány szíj vagy épp lánc található, nagyban függ annak kialakításától: egyes, nagyköbcentis autóknál például három vezérműszíjat is találhatunk. 

Miért kell cserélni?

Azért, mert ezek az alkatrészek kopnak. Egyszerűen fogalmazva, a folyamatosan forgó görgők és az ezekhez feszített szíj idővel elkopik, nem működik megfelelően. Sőt, a veszély igazából nem is abban van, ha nem működik megfelelően, hanem épp abban, ha már tönkremegy: ha egy görgő megszorul, a szíj elszakad, ilyenkor a motor felső holtpontjánál járó dugattyúk összeérhetnek a szelepekkel. Ilyenkor sérülnek a nyitott szelepek, a himbák és a dugattyútetők is – a kár akár több százezer forint is lehet. De ugyanígy gond lehet a vízpumpával is, sok autónál ugyanis ennek a hajtását is a vezérlés szabályozza.

Mikor kell ezeket kicserélni?

Erre sincs általános előírás, lévén az autógyártók szabályozzák, hogy egyes motortípusaik vezérlésénél mi lesz a csereintervallum. Bár az elmúlt évtizedekben folyamatosan nőtt a megtehető kilométerek száma, azért 200-250 ezernél tovább így sem merészkedtek a gyártók. A legtöbb esetben valahol a 100-200 ezer kilométeres futásteljesítmény között adják meg az vezérműszíj-csereintervallumát. Fontos, hogy nemcsak a megtett kilométer, de az év is számít: ha 5 év vagy 150 ezer van megadva, akkor az előírásokat betartva 5 év után akkor is le kell cserélni, ha az autóval csak 40 ezer kilométert tettél meg.

Kicserélhetem én magam is?

Mivel a motor egészsége szempontjából kiemelten fontos a vezérlés helyes cseréje és egy olajcseréhez képest igen sokféle hibalehetőség is létezik, mi azt javasoljuk, hogy inkább fordulj szakemberhez. A GarVisoron a közeledben választhatsz egy megbízható szerelőt, aki precízen elvégzi ezt az igen fontos feladatot. 

Milyen alkatrészeket kell kicserélni?

Egy átlagos vezérléscsere alkalmával kicserélik magát a vezérműszíjat, az azt meghajtó görgőket, illetve -amennyiben annak hajtásáért a vezérműszíj felel- a vízpumpát is. Érdemes ilyenkor a hosszbordás szíjat és annak feszítőjét is cserélni, illetve változó szelepvezérléssel szerelt járműveknél a vezérmű bordáskerekeket is ellenőrizni és szükség esetén azokból is újat vásárolni. Amennyiben nem egyesével szeretnéd összeválogatni az alkatrészeket, úgy beszerezhetsz egy készletet is.

Érdemes készletet vásárolnom?

Egyszerűen fogalmazva: igen. Hiszen ezáltal a legfontosabb alkatrészeket, így a szíjat, a görgőket és a vízpumpát egyetlen készletben is megvásárolhatod. Itt nem kell aggódni, hogy valami nem lesz jó, ha alvázszám alapján az autódhoz való az adott készlet, akkor abban a legfontosabb, szükséges alkatrészeket megtalálod.

Milyen gyártó készletét érdemes megvásárolni?

Általánosan elmondható, hogy napjainkban a hivatalos helyeken megtalálható, neves gyártóktól származó, garanciával árusított készletek megbízhatónak számítanak. Amennyiben elvesznél az óriási kínálatban és nem szeretnél sokáig gondolkodni, mi bátran ajánljuk a Bárdi Autó kínálatában megtalálható Dayco vezérműszíj-készleteit, amelyek a gyári alkatrészek minőségét nyújtják, elérhető áron.