5 meglepő érdekesség az autózás világából

Az autós világ oly sok érdekességet tartogat: írásunkban most 5, sokak számára meglepő információt osztunk meg: 

A brit autóipar és a világuralom

Könnyű lenne azt gondolni, hogy az autóipart mindig is a japán, német és amerikai márkák uralták. Napjainkban ez így is van, azonban volt olyan időszak, amikor a világ legtöbb autója brit márkák üzemeiben készült: igaz, ez az 1900-as évek legelején történt. Ahogy azóta oly sok minden, ez is kicsúszott az angolok kezéből, mára gyakorlatilag az összes brit gyártó külföldi tulajdonban van. 

A Bentley-k meg a tehenek

A legtöbb autóban a bőrülés napjainkban már nem hagyományos értelemben vett bőrből, hanem sokkal inkább darált bőrmaradékből, rostbőrből készül. Ennek oka elsősorban a költségek csökkentése, hiszen a beltéri kárpit így lényegesen olcsóbban elkészíthető. Nos, pont a költségcsökkentés az, amire nem szorul rá a Bentley, nem véletlen, hogy csúcsmodelljük, a Mulsanne gyártásához 14 tehénnyi valódi, első osztályú minőségű bőrt használnak fel.

Szemfülesek észrevehetik, hogy az érintőpad egyenesen a Mercedes-Benz modellekből érkezett

Az Aston Martin és a központi rendszer

Azt azért vélhetően még a legkevésbé autóőrültek is tudják, hogy egy fedélzeti rendszer kifejlesztése sok pénz és rengeteg munkaóra. Mivel a jó szoftver egyre inkább fontosabbá válik, ezért a kisebb autógyártóknak is lépniük kell. Ezek közé tartozik az Aston Martin is, aki néhány évvel ezelőtt úgy döntött, felhagy a saját rendszer készítésével és a fedélzeti rendszerüket inkább a Mercedes-től szerzik be. Azért ne gondoljuk, hogy egy az egyben átemelték a csillagosok megoldását, néhány változtatást eszközöltek rajta: változott a kinézet és a figyelmeztető hangok is. Érdekesség, hogy ez utóbbiaknál nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a felcsendülő dallamok angolosabbak legyenek az eredetieknél.

A Volvo és a fokozatok

A Volvo sokat tett azért, hogy a márkanév említésekor a biztonság jusson az emberek eszébe. Mégis, első autójuk, az ÖV 4 névre keresztel típus 1927-es debütálásakor akadt egy apró, cseppet sem biztonságos probléma: rosszul kötötték be a hátsó tengelyt, emiatt 4 hátra és egy előremeneti fokozata volt az autónak. Ez úgy derült ki, hogy a kész autót a sofőr berakta 1-esbe, ami elindult…hátra. A hibát szerencsére egy napon belül korrigálták: ezután mutatkozott be az autó a nagyközönség számára 1927 április 14-én. Érdekesség, hogy a Volvo a mai napig ezt a dátumot tartja a márka születési időpontjának.

A Pagani Zonda és a klímapanel

A Pagani Zonda a világ egyik leginkább vágyott autója: a gyönyörű, kézzel készült, 450 és 800 lóerő közötti teljesítménnyel árult hipersportautó minden egyes pontjából sugárzik a minőség. Ahogy azonban az kis példányszámban gyártott autóktól megszokott, a Zonda bizonyos alkatrészei más típusokból érkeznek. Ilyen például a klímapanel, amely egyenesen a Rover 45-ösből érkezett.