5 híres márkanév születése

5 autómárka, amelyet mindannyian ismerünk, de nevük eredetét csak kevesen ismerjük. Most eláruljuk, hogyan született meg a Mazda, a Cadillac, a Volvo, a Rolls-Royce és a Toyota márkanév.

Mazda

A Mazda története az 1920-as évekig nyúlik vissza, a vállalat kezdetben szerszámgyártással foglalkozott. Az első években még szó sem volt Mazda névről, a Toyo Cork Kogyo Co., Ltd név alatt gyártották termékeiket. 1931-ben azonban bemutatták az első járművüket, egy háromkerekű motoros riskát, ez volt a Mazda Go.

mazda-front.png

A Mazda név a világ egyik legrégebbi vallásából, a perzsa zoroasztrizmusból ered, amelynek szimbóluma Ahura Mazdá főisten, akit a vallás hívei a világ uraként tisztelnek. Zoroaszer híveinek szent könyve, az Aveszta szerint Ahura Mazdá minden bölcsesség tudója, a világosság és egyúttal a fény istene is. A Toyo Kogyo vezetői úgy hitték, a Mazda márkanév segít abban, hogy a siker beragyogja új autóikat.

Cadillac

A Cadillac az Egyesült Államok egyik legöregebb autómárkája, 1902 óta készít prémium- és luxusautókat. A vállalatot Henry Leland, korábban a Ford-nál dolgozó szakember alapította.  A név maga a híres francia felfedezőnek, Antoine Laumet de La Mothe Cadillac-nek állít emléket.

cadillac_100453180_h.jpg

Cadillac 1701-ben, a Detroit folyó nyugati partján, a város ma ismert területén létesített erődöt, hogy aztán több évszázaddal később, ennek helyén megalakuljon a ma ismert Detroit, amely nemcsak a Cadilac márka otthona, de az amerikai autógyártás fellegvárának helyszíne is.

Volvo

A Volvo-t eredetileg 1911 májusában az SKF, a svéd golyóscsapágy-gyártó vállalat hozta létre, méghozzá azzal a céllal, hogy a Volvo név alatt árulják a komolyabb golyócsapágyaikat. A Volvo ugyanis a svéd “volvere” azaz a “gördülök” szóból ered. A márkanevet végül csak egészen rövid ideig használták, az SKF ugyanis úgy döntött, inkább minden terméküket az SKF márkanév alatt árulják.

volvo-logo_1.jpg

A Volvo név 1926 augusztusában éledt újra, ekkor döntött úgy az SKF értékesítési igazgatója, hogy mérnök kollégájával együtt elkészítenek 10 személygépjármű prototípust. Az első, már sorozatgyártott Volvo személygépjármű végül 1927. április 14-én hagyta el a göteborgi üzemet, ezt a napot tekintjük a vállalat hivatalos alapítási dátumának is.

Rolls-Royce

A Rolls-Royce a világ egyik legismertebb és legelismertebb autómárkája, gyakorlatilag nincs olyan pontja a bolygónak ahol ne hallották már volna a márkanevet.

rolls-royce_logo_1.jpg

A cég története 1906-ig nyúlik vissza, hiszen ebben az évben döntött úgy két angol üzletember, Henry Royce és Charles Rolls, hogy közösen elkészítik a világ legjobb autóit. Nyugodtan mondhatjuk, a terv sikerült.

Toyota

Akárcsak a Mazda, úgy a Toyota sem autógyártással kezdte, a japán gyártó eredetileg szövőszékeket gyártott, a gépjárművekkel csak 1933-ban kezdtek el foglalkozni. Kezdetben az autóikat is Toyoda név alatt dobták piacra, ez azonban rövidesen megváltozott: 1936-ban a gyár új logó alatt, Toyota márkanéven kezdte el típusait árulni.

toyota-logo_1.jpg

Ennek oka elsősorban az volt, hogy úgy gondolták, hogy a Toyota nevet a külföldiek jobban ki tudják ejteni, másodsorban pedig a Toyota név katakanákkal 8 vonással írható le, a nyolcas pedig az egyik legfontosabb szerencseszám a japán kultúrában.