5 autó 400 ezer forintért

Van 5-600 ezer forintod, amiből autót kell venni? Ez azt jelenti, hogy legfeljebb 400 ezer forintért nézhetsz kocsit, a többit elviszi az átírás, eredetvizsga és vagyonszerzési illeték kifizetése illetve a vétel utáni szerviz. Bár sokan egyből a Suzuki Swiftet vagy az F Astrát ajánlják, a nagy kereslet és az „úgysem kell rá költeni” hozzáállás miatt sajnos ezen autók többsége már fél lábbal a bontóban van. Különösen veszélyes a korrózió, amely mindkét típust fokozottan érinti és ami a lehető legrosszabb egy öreg autónál: ha ugyanis elkezdődik a lakatosmunka és feltárulnak a csapdák, könnyen az autó vételára maradhat a lakatosnál. Vagyis érdemes olyat keresni, ami nem csupa rozsda, ráadásul kevésbé népszerű. Hiszen ha az adott típus nem olyan kelendő, úgy azonos összegért szebb példányt vihetünk haza. Ebben az írásban 5 ilyen autóról lesz szó: a lista összeállításakor fontos volt, hogy még túlságosan nem elavult, a lehetőségekhez képest biztonságos (így legalább három csillagos töréstesztű) és olcsón fenntartható autókat mutassunk be.

Fiat Punto 2

Kis pénzért autót keresőknek nehéz nem ajánlani a Punto 2-t: a formája még most sem rossz, normális a töréstesztje, olcsók hozzá az alkatrészek és a szinte minden utcasarkon találni belőle.  Az autó 1999-től egészen 2010-ig volt piacon, a legnagyobb változást pedig a 2003-as ráncfelvarrás jelentette. Ekkor a stílusos csíklámpákat nagy cicaszemekre cserélték, nyugodtan mondhatjuk, hogy kérdéses eredménnyel, a többség szerint ugyanis ezzel elrontották a formatervet. 400 ezer forintért persze még csíklámpás 2-es Puntokból lehet válogatni, a kínálat 80%-át ezek adják. Alapvetően elmondható, hogy érdemesebb egy korábbi, akár a széria elejéről származó, de megfelelően karbantartott darabot választani, hiszen sem biztonsági, sem felszereltségi szinten nem történt komolyabb módosítás a ráncfelvarrás során.

dywktkpturbxy9lywe5mmrizwjkmjjkmjuzn2y5mtixzgflnwziy2u1zc5qcgeslqmadm0cwm0buzmfzqmgzqhc.jpg

Mivel 400 ezer forintért így is a kínálat alsó harmadából válogathatunk, ezért különösen fontos a karosszéria állapota. Amíg ugyanis egy vezérlést vagy féktárcsát belátható összegből ki lehet cserélni, ha rohad a fél autó, gazdaságosan nem javítható. Az ajtók alja és a sárvédők mellett a küszöb alsó része, a hátsó doblemez és a küszöb találkozása is olyan, aminél bizony előfordulhat rozsda. Nagyon kell figyelni, hiszen egy látszólag rendezett autó is rozsdaboglya lehet, úgy, hogy elsőre nem is látod, ezért mindenképp alá kell nézni a kiszemelt példánynak!

Érdemes résen lenni a váltóknál is: 2001-ig a differenciálműben a fogaskoszorúk szegecseltek. Elég egy vadabb tulajdonos, hogy aztán a fogaskoszorú rögzítése elengedjen, amitől az elforog a difiházon, az erőátvitel pedig megszűnik.  Jobb tehát a 2001-es évjárattól nézelődni, vagy ha mindenképp 1999-es vagy 2000-es autót vennél akkor alaposan kipróbálni, hogy 1-2-es fokozatban érkezik-e kattogó hang a váltó felől.  Gyakoriak a Punto 2-eseknél a váltóbowden cserék is, mivel a bowden gömbfeje elöregszik, majd leesik. Az eredmény: hiába kavargatod a váltót, semmi nem történik. Bár ideiglenesen visszarakható a bowden, ha ez megtörtént, jobb mihamarabb cserélni, hiszen hamarosan újra előjön a probléma. Érdemes figyelni a futóműre is, különösen a féltengelyre. Ennek porvédője ugyanis hajlamos a kiszakadásra, ha pedig nem cserélik azonnal, a csuklónál rengeteg kosz jut a féltengelyre, ami így tönkremegy.

fiat-punto-hatchback-3-drzwiowy-1290-4163_v1.jpg

Elektromos problémák természetesen minden öreg autónál előfordulhatnak, a Punto 2-nél mégis van néhány, jellegzetes probléma: az egyik a City Servo elhalálozása. A legrosszabb esetben egyáltalán nem működik a rásegítés, de olyannal is találkoztunk már, hogy egyik irányba működött, a másikba pedig nem. A modellfrissítés előtti Puntóknál még relével oldották meg a rendszer biztonsági áramtalanítását. Ahogy minden, idővel ezek is elhasználódnak: kezdődő szervomotor-relé hibára utal, ha időnként lekapcsol, majd egy újraindítás után újra működik a rásegítés.

Gyakori még ezeknél az autóknál a hátsó lámpák megzakkanása, ezt testelési problémákból adódó zárlat okozza. Mivel sokan nem foglalkoznak a problémával, ezért a zárlat miatt keletkező hőhatás miatt az érintkezők eldeformálódnak. Ezáltal a hátsó lámpák valóságos karácsonyfaként működnek, például a féklámpa „indexel”, a tolatólámpa pedig „fékez” stb.  Ha nem esik az eső, akkor is próbáld ki az ablaktörlőket: a rudazat ugyanis gyenge minőségű, ha kattog, akkor készülni kell a komplett cserére, hiszen idővel összeakad és ott maradsz a zuhogó esőben ablaktörlő nélkül.

fiat-punto-hatchback-5-drzwiowy-444-5522_v1.jpg

Motorok tekintetében leginkább az 1.2-es, 16 szelepes, 80 lovas ajánlható, a 8 szelepes, 60 lovas maximum városi közlekedésre elég, nagy tempónál már kevéske. A 60 lóerősnél figyelni kell a hengerfejtömítésre, ez ugyanis hajlamos átégni, így a vétel után, vezérléscserekor ezt is érdemes kicserélni. Gázolajos erőforrások közül ennyi pénzért az 1.9-es dízel az ajánlott, amely 60 lóerősként szívó, 80 lóerővel pedig turbósként is elérhető volt. Nyilván, ha a megbízhatóság a fontos, előbbit kell keresni, de utóbbi élhetőbb.

Renault Megane 1

1995-től egészen 2003-ig árulta a Renault a Megane 1. generációját, amelyet 1999-ben frissítettek, 400 ezer forint körül már bőven találunk ilyet. A francia gyártó apait-anyait beleadott a típusba, így a korszakhoz képest kényelmes beltér, jó menetkomfort és természetesen számos extra jellemezte a típust. Persze ez utóbbi egyben az 1. generációs Megane hátránya is: bizony a típusnál előfordulhatnak elektromos anomáliák, így rossz ajtónyitás-érzékelőre, elsötétülő, majd feléledő műszerfalra és rakoncátlankodó rádióra is számítani lehet.

megane1kombi.jpg

Amíg ezek azonban nem teszik mozgásképtelenné a járművet, a felső holtpont jeladó hibája igen. Ez igazi nép-Megane betegség, szinte mindegyiknél előjön, vagy jött már. Legalább ennyire gyakori a gyújtótrafó illetve a fojtószelep hiba, így érdemes rákérdezni, hátha a közelmúltban cserélték a kérdéses alkatrészeket. Érzékeny pontja ezeknek az autóknak a hűtőfolyadék-szivattyú is, ha vezérléscserére kerül a sor, ebből is ajánlott újat vásárolni.  Általánosan elmondható, hogy műszakilag egy folyamatosan karbantartott példány azért még ilyen korban sem válik pénznyelővé, különösen, ha a széria végéről választunk.

Már csak azért is érdemes a 99-es frissítés után gyártott Megane-okat keresni, mert innentől galvanizált karosszériával készült a típus. Ez azt jelenti, hogy többségében azoknál az autóknál harapódzott el a rozsda, amiket csúnyán összetörtek és szakszerűtlenül javítottak, vagy esetleg Ausztria illetve Németország útjain használták őket, ahol sokáig nagyon durván sózták az utakat, így károsítva az ott használt autókat. Ebből a szempontból az olasz-francia importautók jobb állapotban vannak, de persze ha egy mód van rá, törekedj egy végig itthon használt autóra. Amíg azonban a karosszéria állja az idő próbáját, a beltér kevésbé: málló kormány, szegmenshibás kijelzők, vagy letörő kapcsolók előfordulhatnak.

megane1belter.jpg

Ha kicsit kopottas is a beltér, így is van miért a Megane-t választani: 400 ezerért 2 légzsákos, 4 csillagos töréstesztű autóból azért olyan sok nincs, így ha egy kicsit is számít a biztonság, jól jársz a típussal, persze, ha szakszerűen javították és nem három autóból hegesztették össze a kiszemelt példányt.

Az erőforrások közül a kínálat többségét az 1999-es frissítéskor megjelent 16 szelepes 1.4-es és 1.6-os motorok adják, 1.8-as és kétliteres kivitelből ekkora összegért elvétve találunk, azok a példányok pedig általánosan elhasználtabbak. Alapvetően az 1.4-es és 1.6-os is megbízható, igaz, a kisebb motornál a Sagem gyújtótrafók nem igazán a strapabírásukról híresek, előbb-vagy utóbb garantáltan cserére szorulnak és nem is gyárit, hanem minőségi utángyártottat érdemes vásárolni.

megane1kombi2.jpg

Ha mindenképp dízel kell, akkor a legjobban az F8Q motorkódú 1.9-es szívódízellel jársz. Ezt 2000 szeptemberéig gyártották, és bár tippünk alapján a legtöbben – órától függetlenül – benne van vagy 7-800 ezer kilométer, megbízhatónak számít. Nem rosszak a későbbi 1.9 dTi-k vagy 1.9 dCi-k sem, de ezek a közvetlen befecskendezéses motorok lényegesen drágábbak lehetnek, ha beüt a krach. Főleg az utóbbi, hiszen ez már a common-rail korszak gyermeke.

Peugeot 306

Ha már a Megane szóba került, nem mehetünk el a másik francia kompakt, a Peugeot 306 mellett sem. Érdekes, hogy míg Megane-t vagy Puntót azért viszonylag sokan keresnek ebben az árkategóriában, a 306-osok nem egy esetben sokáig kelletik magukat a használt autós portálokon. Pedig ez a típus igazi „jolly joker”, hiszen lényegesen megbízhatóbb, mint ahogyan azt a híre alapján gondolná az ember.

peugeot_306_hatchback_5-drzwiowy_193_566_head.jpg

Egy magyarországi, nem két autóból összerakott darab még ilyen korban sem rozsdásodik vészesen, pedig a legutolsó darabok is 2001-ben készültek. Meglepő, de extrák tekintetében sem áll rosszul a 306: ha egy kicsi szerencséd van, simán találhatsz egy 2 légzsákos, klímás, elektromos ablakos, szervokormányos példányt, amely ésszerű keretek között karbantartható.

Motorikusan kiváló döntés mindkét 8 szelepes 1.6-os, amely 88 vagy később 98 lóerejével még klímával is elfogadhatóan mozgatja a bódét. Az 1.4-es 75 lóerős épp elegendő teljesítményt nyújt, ennél viszont többen panaszkodnak a Sagem motorvezérlő elhalálozására.

peugeot-306-interior-1.jpg

Érdemes helyette Magneti Marellit vásárolni, ahogyan a Sagem gyújtótrafókat is ajánlott lecserélni, hiszen akárcsak a Renault Megane-nál, úgy a Peugeot 306-nál is gyakori, hogy tönkremennek. Hiába, ilyenkor látszik, hogy egy autó megbízhatóságánál mennyit jelent az alkatrészbeszállító. Előfordulhat még, hogy az ajtóátvezető kábelek megtörnek, ettől pedig a központi zár megbolondul, de más kontakthibák is okozhatnak kellemetlen perceket a tulajdonosoknak. Van, akinek a szellőző ventillátor adja fel a harcot, másnál az indexkapcsoló megy tönkre.

A gázolajos erőforrások közül az örvénykamrás 1.9-es dízelek ajánlhatók a leginkább, de mivel nagy eséllyel bennük van már a világ összes kilométere, nem árt résen lenni. A tulajdonosok hengerfej-repedésről, illetve elszakadó vezérműszíjakról számolnak be. Mivel egy-egy ilyen művelet gyakran az autó értékének jelentős részét teszi ki, nem meglepő, hogy sokan ahelyett, hogy költenének rá, inkább eladják, a következő tulajnál pedig rövidesen jöhet egy nagyobb motorgenerál. Épp ezért inkább csak akkor dönts ilyen dízel mellett, ha bizonyítható, hogy rendszeresen karbantartották. Erősebbek, de még kényesebbek a 2.0 HDi-k, a common-rail dízelmotorok, így itt is csak a folyamatosan karbantartottak az ajánlottak.

30614.jpg

Motortól függetlenül, a 206-os Peugeothoz hasonlóan a 306-os kényes pontja a hátsó futómű. A torziós rendszerű megoldásnál a torziós rugók okozzák a problémát, ezeknek ugyanis a tűgörgős csapágyai elfáradnak, a kerék pedig bedől. Ezt egyszerűen úgy veheted észre, hogy az autó mögé guggolsz és ha a kerekek befele dőlnek, akkor felújításra van szükség, ennek ára körülbelül 80 ezer forint szakszervizben.

Citroën Xsara

A Citroën nagy reményeket fűzött a Xsarahoz, amivel a nem túl emlékezetes ZX utódjaként léptek piacra. Az autó minden ponton felülmúlta elődjét: divatosabb, kényelmesebb és felszereltebb lett. Emellett többféle kivitelt is gyártottak, a stílusos háromajtós mellett volt ötajtós és kombi is. Hovatovább, még látványos reklámkampányt is készítettek, a típus arca pedig Claudia Schiffer lett.  Ebben az írásban most főképp az 2000-es modellfrissítésen átesett autókkal foglalkozunk, mivel ezeknél már sikerült kiküszöbölni a korai daraboknál jellemző minőségi problémák többségét.

citroen-xsara-2028_13.jpg

Mivel a 90-es évek végén megjelent PSA-termékről van szó, nem kell meglepődni, hogy motorikusan rendkívül hasonlóak a tapasztalatok, mint a már említett Peugeot 306-ossal. Az 1.4-es 75 lóerős, belépőszintű motornál a tönkremenő motorvezérlő és a gyújtótrafó okozhat kellemetlen perceket és drága javítási költséget, de találkoztunk már több hengerfejes példánnyal is. Épp ezért jobb döntés a 110 lóerős, 16 szelepes 1.6-os, amely ahogy a konszerntárs, úgy a Citroën esetén is érzékeny a megfelelő gyújtógyertyákra.

Meglepő, de a hirdetések alapján a 306-osoknál még egy kategóriával lelakottabbak a dízelek, így nyugodt szívvel itt is csak a szívó- és turbós kivitelben is létezett 1.9-est mernénk javasolni, de azokat is csak úgy, ha egy szerelő alaposan megnézi.

citroenxsara-2028_5.jpg

Csalóka lehet a kilométerfutás, hiszen aligha hihető, hogy egy 18-20 éves dízel autóban kevesebb van, mint a nála kettő generációval újabb, fiatal cégesként leadott utódjában. Kulturáltabbak, de kényesebbek az 1.4-es és kétliteres, common-rail dízelmotorok, ebben az árkategóriában ezeknek csak a legelhanyagoltabb példányai találhatók meg, így mi inkább kerülnénk őket.

Ennek a típusnak is érzékeny pontja a hátsó, torziós futómű, így érdemes résen lenni: ha a hátsó kerekek bedőlnek, akkor készülni kell a felújításra. Ha nem is ennyire problémás műszakilag, de zavaró az indexkar meghibásodása, ami vagy össze-vissza indexelésben, vagy annak teljes hiányában csúcsosodik ki. Ha nézed a hirdetéseket, feltűnhet, hogy sok Xsaranak hiányzik egy- vagy több külső kilincse, ez tervezési hiba, jó minőségű utángyártott alkatrésszel hamar orvosolható.

citroen-xsara-2028_6.jpg

Előfordulhat még légzsákhiba-jelzés is, ilyenkor nem kell megijedni, nem maga a légzsák ment tönkre, hanem az egyik ülés alatt szétjött vagy kontaktos lett a légzsák átvezető. Ilyenkor vagy új csatlakozókat forrasztanak fel, vagy direktben kötik össze a kábeleket, hogy megelőzzék a későbbi széthullást. Előfordul a fűtőradiátor tönkremenetele is, így a kiszemelt autónál feltétlenül tapogasd meg az utasülés előtti lábteret, lehetőleg olyan helyen, ahova cipő nem érhet (például a műszerfal alatt). Ha vizes, nagy az esély rá, hogy a radiátor felől jön.

Skoda Fabia

Nagy lépés volt a Felicia után a Fabia, nem véletlen, hogy a cseh gyártó valósággal bankot robbantott: a mai napig a legnépszerűbb kisautójuk a Fabia első generációja, amelyből szép számmal válogathatunk a használt piacon is. 400 ezer forint körül egyértelműen a legidősebb/legfapadosabb Fabiák vannak, de így is ki lehet fogni egy még pár évig jól használható példányt. Extrák helyett tehát érdemes azokra az előnyökre koncentrálni, amelyek minden Fabiában megvannak: így a kategóriatársakhoz képest tágas beltérre, a jó szerelhetőségre, a megfizethető alkatrészekre és jó biztonságra és a még ma sem elavult utastérre.

skodfabia2_750_500_70.jpg

400 ezer forint körül a legtöbb Fabia vagy az ősi Skoda-blokk, a 60 vagy 68 lóerős 1.4 MPI illetve a 2002-ben bevezetett 54 illetve 64 lóerősként létező HTP (High Torque Power= nagy nyomaték teljesítmény :D:D:D) motorral érhető el. A négyhengeres 1.4-es megbízhatónak számít, de azért nem árt résen lenni: egyes – jellemzően elhasználtabb – példányoknál fokozottan előfordulhat, hogy hengerfejessé válik a motor. Ezért ha ilyen, 1.4-es Fabiát nézel, feltétlenül nézz bele a kiegyenlítőtartályba. Ha koszos, esélyes, hogy a sérült hengerfej-tömítés miatt motorolaj került a hűtővízbe. Emellett az olajszintet is vizsgáld meg, plusz az olajbetöltő sapka levétele is ajánlott: ha habos vagy krémszínű trutyi van a kupakon, az nagy eséllyel hengerfejtömítés-problémára utal.

A városban 8-9 litert is fogyasztó 1.4-es utódjaként lépett piacra az alacsonyabb fogyasztású, háromhengeres HTP-család, amely 6 szelepesként 54, 12 szelepesként pedig 64 lóerős. Egyik sem tépi fel az aszfaltot, de visszafogott közlekedésre alkalmasak. Mindkét verzió láncos, erre pedig nem árt figyelni: sajnos – főleg a korai évjáratoknál – átugorhat vagy a legrosszabb esetben el is szakadhat a lánc, ezért legyél résen a próba során: jelezd, hogy te hallani szeretnéd, ahogyan hideg motornál indul az autó! Ha ugyanis csattogva kel életre a kis motor, akkor lehet készülni egy vezérlés-cserével, ez pedig 60-80 ezer forint is lehet, ami ebben az árkategóriában komoly alkualap.

skoda-fabia-2000-1280-21.jpg

A HTP-erőforrások további gyenge pontja a gyújtótrafó: nem bírják jól a hőterhelést, így előfordul, hogy egy autópályás-etap után mennek tönkre. Szerencsére hengerenként külön cserélhetők, de mivel háromhengeres motorról van szó, ha egy elromlik az autó önerőből már nem nagyon megy sehova, így, ha gyakran mész távolabb az otthonodtól és nem csak a környéken való mászkálásra kell az autó, érdemes kicserélni a gyújtótrafókat, hogy ne érjen meglepetés.

Nem érdemes a 100 lóerős 1.4-esre vágyakozni, hiszen ennek olcsó árát elsősorban az adja, hogy a maximális teljesítményéhez 98-as oktánszámú üzemanyag kell bele, ha 95-öst tankolsz, körülbelül úgy megy majd, mintha 75 lóerős lenne, cserébe többet eszik annál. A BBZ motorkódú erőforrások ráadásul fokozott olajfogyasztók is, a folyamatos utántöltés pedig további plusz költség.

Dízelek közül mindegyik megbízhatónak számít, de ekkora összegért sajnos kevés is van és azok is igencsak lelakottak. Ha mégis gázolajosat szeretnél, az 1.9-es szívódízelt válaszd, ezek egyszerűek és olcsón karbantarthatók, de többségük bizony már lefutotta a Föld-Hold távolságot, esélyesen többször is.

fdv42f0d0_b_0011.jpg

A Fabiák karosszériája szerencsére nem hajlamos a rozsdára, ha felütötte a fejét a korrózió, annak vagy osztrák előélet vagy pedig egy rosszul megjavított korábbi törés az oka. A beltér is tartós, itt leginkább az eltörő szellőzőrostélyok, illetve az eltörő ablakmechanika okoz problémát. Ez utóbbi jobb esetben csak akkor történik, amikor leengeded az ablakot, rosszabb esetben menet közben, a semmiből csapódik le – és törik szilánkosra – az oldalsó-üvegek egyike. Ez a hiba csak az elektromos ablakos autókat érinti, így ha nem akarsz vele vesződni, kurblisat keress. Kevésbé kényelmes, de tartósabb.

Előfordul még, hogy elhalálozik a fűtőmotor előtét-ellenállása, ilyenkor csak 4-es állásban jön levegő a rostélyokból, de a szervokormányt (már ha van az autóban), sem árt alaposan kipróbálni, ezek is feladhatják a harcot.  Ha nem fontosak az extrák, mi egy Eco kivitelt néznénk meg: ez az echte-fapad, semmi sincs benne a motoron, karosszérián és 4 ülésen kívül, a szervokormány és a kesztyűtartó-fedél is hiányzik. Viszont mivel elég gyéren felszerelt, nem is keresik annyira, így egy szépet is ki lehet fogni belőle.

Itt pedig elolvashatod a korábbi cikkeinkben már bemutatott 4 szempontot, amelyeket mindenképp érdemes figyelembe venni, akármelyik típus után is érdeklődj:

Szempontok, amikre mindegyik autó esetén figyelj oda a vásárlás előtt:

Megbízható helyről vásárolj 

Már a keresgélés során figyelj arra, hogy megbízható, évek óta létező kereskedőtől válassz autót. Sajnos sokan pórul jártak már azzal, hogy telephely nélküli, a szó legrosszabb értelmében nepper kínálatából választottak, akinél nemcsak, hogy a jogszabály által kötelezett szavatosságot nem lehet érvényesíteni, de felhívni sem lehet, hiszen a vásárlás után törölte a telefonszámát.

Sajnos sokan trükköznek azzal is, hogy a külföldről érkezett autót papíron a német/olasz tulajdonos adja el. Mindezt úgy oldják meg, hogy kint, a vásárláskor nem töltik ki a saját részüket, majd itthon a bepalizott vásárló adatait írják be. Az eredmény? Szavatosság nuku, felelősségre-vonhatóság nuku, a becsapott vevő meg futhat a pénze után.

Kereskedő vagy magánszemély? Ide kattintva tudhatsz meg többet arról, honnan érdemes autót venni!

Olyat vásárolj, amit fenn is tudsz tartani

Szép dolog a szerelem, de ha az általad kiszemelt kocsi fenntartása meghaladja a lehetőségeid, az álomból rövid idő alatt rémálom lesz. Vásárlás előtt ezért tájékozódj, kérdezd meg a szerelőd, illetve nézz körbe például a Bárdi Autó webshopjában is, hiszen így gyorsan képet kaphatsz arról, hogy egy-egy alkatrész mennyibe kerül.

Ha kíváncsi vagy, mik azok a költségek, amikkel minden autó vásárlása után számolni kell, ide kattintva olvasd el az erről szóló cikkemet.

Ne a kínálat aljáról vásárolj

Aki böngészte már a használtautós oldalak kínálatát, rövid idő alatt arra a következtetésre jut, hogy az olcsóbb modelleket érdemes elkerülni. Ennek oka egyszerű, a piac igen kegyetlenül áraz, ha valami nagyon olcsó, annak oka van. Ha van 10 elérhető autó, én legalább az 5-iknél kezdeném el a nézelődést! Az ennél olcsóbbaknál ugyanis nagy eséllyel van annyi költeni való, hogy a végén egy drágább, később jobban is eladható autó árát éri el a szervizszámla.

Ne kilométert, állapotot nézz!

Ne legyenek illúzióid, az autókat használatra veszik. Persze néha előfordul, hogy egy járgányban 10 évesen van 20 ezer kilométer, de azért ez igen ritka. Óvakodj a visszatekert autóktól, ezért a keresés során nézd meg, hogy hogyan alakul a kínálat átlagos futásteljesítménye. Ha pedig azt látod, hogy mondjuk a 250 ezer kilométeres futásteljesítményű autók között ott egy 80 ezres, kezdhetsz gyanakodni. Ne feledd, egy ellenőrizhető, nagyobb futású autó többet ér egy bizonytalan, alig futottnál!

Esetleg más kategóriában keresgélsz?

A legjobb alsó-középkategóriás autók, amire nem gondoltál! 

Síelni indul a család? Fiatal 4×4-es kombik 4 millióig

Olcsón fenntartható egyterűek 1 millió forintig