3+1 hiba, amit olajcserénél elkövethetsz!

Sok évtizeddel ezelőtt teljesen megszokott dolog volt otthon bütykölni a család autóját. Aztán ahogy egyre modernebbek lettek a járművek, már csak megfelelő szakképzettséggel lehet a javításokat elvégezni. A számtalan karbantartási művelet közül talán a legegyszerűbbnek számít az olajcsere. Ennek ellenére számos vita kering róla, hogy mikor és hogyan szükséges ezt végrehajtani.

Márpedig az olajcsere egy nagyon fontos és rendszeresen szükséges teendő. Hogy miért? Bármilyen belsőégésű motorral szerelt járműnél a motorolaj nélkülözhetetlen hozzávaló a hibátlan működés szempontjából. Biztosítja a fém és más felületek közötti kenést, védi az alkatrészeket a túlmelegedéstől és a kopástól. A különböző szennyeződéseket az olajszűrőhöz továbbítja, amivel ugyancsak védi a motort. Ám az idő előrehaladtával az olaj tulajdonságai fokozatosan romlanak és egyre kevésbé képes ellátni a feladatát. Ha a fentieket szeretnénk megelőzni, szükség van az időszakos olajcserére.

Jelen cikkben nem magára a motorolajra, hanem a csere során lehetséges hibákra hívnánk fel a figyelmet. Ezek a látszólag apróságok felesleges kényelmetlenséget vagy akár meghibásodást is okozhatnak, így érdemes odafigyelni rájuk. Első körben nézzük meg az autónk felhasználói kézikönyvét. Ebben megtaláljuk, pontosan milyen specifikációjú és mennyiségű olaj szükséges a motorba. A motor hosszútávú megbízható működése érdekében ezeket pontosan tartsuk is be! Nagyobb mértékű olajfogyasztás észlelésénél minél hamarabb járjunk utána a hiba okának. Ez a pénztárcánkat is kíméli, mivel az olaj elfolyása számos problémát eredményezhet. Vegyük hát sorba a hibákat, amelyeket olajcserénél elkövethetünk!

1. olajleeresztő csavar és tömítés

Egy egész apró, ám annál fontosabb alkatrész, amelynek komoly szerepe van. A tömítés feladata, hogy az olaj bent maradjon az olajteknőben és ne szivárogjon el. Ezek a tömítések csak egyszer használhatók, ezért, ha a leeresztő csavart bármilyen okból ki kell venni, minden esetben új tömítést kell használni. Szó szerint filléres alkatrészről van szó, mégis, ha nem figyelünk rá, a motorolaj egyszerűen elszivárog. Ez pedig akár motorcserét eredményező, súlyos károsodást és komoly kiadást okozhat. A tömítés sok esetben önmagában, de csavarral együtt is megvásárolható, utóbbit például a febi kínálatában is találunk. A csavar cseréjére elsősorban akkor lehet szükség, ha a feje vagy a menet megsérül. A ki- és becsavarásnál vigyázzunk, mert ha az olajteknő menete tönkremegy, az hosszabb javítást igényel.

2. olajszűrő cseréje

Az olaj minél hosszabb élettartama érdekében szükség van olajszűrőre is, ami természetesen ugyanúgy nem örök életű, ezért cserélni kell. Alapvetően kétféle kialakítású szűrővel találkozhatunk. Az egyik a betétes, itt a szűrőbetétet a szűrházba kell behelyezni, ez és a lezáró fedél legtöbbször műanyagból készül. Bánjunk vele óvatosan, mert ha elreped, eltörik, az szivárgást okoz és a cseréje plusz kiadást és bosszúságot jelent. Fémházas szűrők esetén a régi leszerelése után ajánlott megtisztítani a helyét, különösen a tömítésre felfekvő felületet. Az új szűrő felhelyezése előtt a rajta lévő tömítést egy kevés friss olajjal kenjük meg, majd ezután csavarjuk fel a helyére. Figyeljünk a pontos illeszkedésre és a menetre, ne erőltessük a helyére. Miután kézzel óvatosan becsavartuk, a megfelelő célszerszámmal húzzuk meg, a szükséges nyomatékot általában a szűrőn is jelzik. Sőt, a számos autógyártó beszállítójaként ismert, kiemelkedő minőségű Mann-Filter fémházas olajszűrők még egy rajzos felszerelési segédletet is tartalmaznak.

3. levegőszűrő cseréje

Szó szerinti értelemben az olajcsere a kenőanyag és az olajszűrő cseréjét jelenti, ám erősen ajánlott a levegőszűrőt is ilyenkor cserélni. A levegőszűrő szintén fontos a motor működése szempontjából, hiszen a kellően tiszta és megfelelő mennyiségű levegő szükséges a megfelelő égéshez. Ez pedig az autónk dinamikáját, fogyasztását és sok mást is befolyásolja. A szűrő cseréje az esetek többségében igen egyszerű. Csupán a légszűrőház patentjeit, esetleg csavarjait kell eltávolítani és máris kivehetjük a régi szűrőt. Ekkor azonban nézzünk bele a házba, ha ott szennyeződést vagy lerakódást látunk, azt tisztítsuk meg. Vigyázzunk, hogy a szűrő utáni légcsatornába ne jusson a koszból. A megtisztított házba már behelyezhetjük az új szűrőt, például a minőségi német gyártó Hengst kínálatából. Elrontani szinte lehetetlen, a szűrő gumi tömítőpereme és az aszimmetrikus kialakítás is segítségünkre van. Végül csak a szűrőház fedelét kell visszatenni, ahol ugyancsak figyelni kell a pontos illeszkedésre és a patentek vagy csavarok megfelelő rögzítésére.

+1 pollenszűrő cseréje

A tiszta levegő nem csak a motor, hanem az autóban ülők számára is fontos. Ezt az utastéri levegőszűrő, ismertebb nevén a pollenszűrő biztosítja. A cserét ugyancsak érdemes összekötni az olajcserével, de évente mindenképp tegyük ezt meg. Ezt a szűrőt általában nem a motortér, hanem az utastér felől találjuk meg, típustól függően viszonylag gyorsan elvégezhetjük a cseréjét. Fontos, hogy a pollenszűrő állapota jelentősen befolyásolja a klímaberendezés hatásosságát, télen és nyáron egyaránt. Ebből a szűrőből több fajta is létezik, érdemes megfontolni, hogy melyiket vásároljuk meg. A prémium minőségű, mégis kedvező árú Würtemberg pollenszűrők esetén háromfajta kivitelt is találunk szinte az összes típushoz. A klasszikus hagyományos változaton felül az aktív szenes szűrő elsősorban a városban sokat autózók számára lehet hasznos. Ez jobb szag- és finomrészecske megkötési képességgel bír a normál szűrőhöz képest. Akik virágpor vagy más allergiát okozó anyagokra érzékenyek, azok számára az antiallergén szűrő sokat javíthat az utazási komforton.

A felsoroltakból is látszik, hogy egy egyszerűnek tűnő olajcserénél is elkövethetünk olyan hibákat, amelyek bosszúságot vagy extra kiadást jelenthetnek. Fontos, hogy ha nem vagyunk teljesen biztosak a folyamatokban, illetve ha nincsenek megfelelő eszközeink, célszerszámaink, akkor bízzuk inkább szakemberre a műveletet. A megfelelően felszerelt, szakszerű munkát végző műhelyekben gyorsan, problémamentesen végrehajtják az olajcserét. Sőt, ilyenkor egyéb átvizsgálásokra, javításokra is lehetőség van. A minőségi szakszervizt csupán néhány kattintással megkereshetjük a Garvisor.com közösségi szervizkereső és értékelő oldalon.