10 tipp, hogy autód kevesebbet fogyasszon!

Az autó fogyasztásának csökkentése az elmúlt évtizedekben egyre nagyobb szerepet kapott, hiszen manapság lényegesen többet fizetünk egy liter benzinért, mint tettük azt 20 évvel ezelőtt. Az autógyártók ezért mindent megtesznek, így egy mai autó annak ellenére fogyaszt kevesebbet egy 90-es években készült típusnál, hogy biztonságosabb, gyorsabb és kényelmesebb is. Ahhoz azonban, hogy igazán jó eredményeket érhessünk el, nemcsak modern autóra, de megfontolt vezetési technikákra is szükség van.  Mostani írásunkban ezért összegyűjtöttünk 10 olyan tippet, amiket betartva literekkel csökkenthet egy autó fogyasztása!

0. A különféle fogyasztáscsökkentő hablatyokról

Szivargyújtóba helyezhető fogyasztáscsökkentő? Esetleg speciális mágnesgyűrű ami literekkel csökkenti a fogyasztást? Nos, ezek pontosan abba a kategóriába tartoznak, mint a mozgás nélküli testedzés azaz jól hangzanak, de semmi sem igaz belőlük. Amennyiben ilyesmit próbálnak rádsózni, kerüld messzire, maximum a placebó az, ami miatt azt érzed, nyertél valamit.

1. Nem kell melegíteni

Bár sokan előszeretettel melegítik álló helyzetben a járművüket, még a fagyos téli reggeleken sem érdemes ezzel sokáig foglalkozni, nemhogy most, az egyre melegebb időkben. Épp ezért, legfeljebb fél percig (amíg a biztonsági övet bekötöd, elhelyezkedsz, stb.) melegítsd állva az autód, utána indulhatsz is! Ennek oka, hogy az autó motorját úgy alakították ki, hogy menet közben melegedjen be, azaz  álló helyzetben ez lényegesen tovább tart ez a folyamat. Ami még kiemelten fontos, hogy a bemelegedési szakaszban ne pörgesd túl az erőforrást. Egy benzines típusnál legfeljebb percenként 3000-es fordulaton üzemeljen a motor, míg dízel járműveknél 2000/perc legyen a maximum fordulat.

gas-pedal-hard-push-down_2a85a829eebfbe19.jpg

2. Gyorsulj megfelelően

Ha gyorsítasz a járművel, azt ne hosszan tedd! Sokkal takarékosabb, ha a folyamatos kis gáz helyett fél-vagy ¾-ig nyomott gázpedállal éred el a kívánt sebességet, majd ezután azzal a tempóval haladsz tovább az úton.

3. A váltó a barátod

Azt mindenki élvezi, ha az autója „jó erőben van” és hirtelen nagyot gyorsul. Sokan ezért magas fordulaton tartják a motort, hogy az mindig ugrásra kész legyen. Ennek azonban ára van, ami értelemszerűen a fogyasztásnál jelentkezik. Ne feledd, a váltó jó barátod, ezért, ha spórolni akarsz az utad során, a lehető leghamarabb válts fel magasabb fordulatra. A mai típusok általában már 1500-as fordulaton megfelelően használhatóak, így ha csak nem te vagy a Schumacher, nyugodtan kapcsolj fel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár már városban is felkapcsolhatsz ötödikbe, az autód elviseli majd.

551acebacf129.jpg

4. Fékezz okosan

Kétségtelen tény, hogy néha az emberben eltörik valami és legszívesebben nyélgázon végig autózná az egész várost. Ez azonban aligha kivitelezhető, így jobban jársz akkor, ha megfelelően, a követési távolságokat betartva haladsz utadon. Ehhez hozzátartozik az előrelátó fékezés is, így ahelyett, hogy a lámpa előtt satufékkel állsz meg, inkább a megfelelő követési távolságot betartva fokozatosan, motorfékkel mérsékeld az autód sebességét. Persze nem arról van szó, hogy a forgalmat feltartva, lassan közelíts a lámpa felé, de tény, hogy nincs szükség a sietségre. Ha egy kis szerencséd van, pont vált a lámpa és lendületből haladhatsz tovább.

5. Ne hajts a szükségesnél gyorsabban

A gyorshajtás amúgy is komoly büntetéseket vonhat maga után, tehát nem meglepő, hogy mi sem támogatjuk ezt a fajta vezetési stílust. Azonban ez nem azt jelenti, hogy a csigatempó a jó, sőt, épp ellenkezőleg, a sebesség megfelelő megválasztása kulcsfontosságú az utazás során, így még véletlenül sem tanácsoljuk, hogy 50-es táblánál 30-cal közlekedj. A megengedett sebesség betartása egyedül az autópályákon lehet kivétel, itt ugyanis literekben mérhető különbség van aközött, hogy 100 kilométer/órával vagy 130 kilométer/órával haladsz. Épp ezért, ha nem sietsz érdemes alacsonyabb sebességet választani, így az utad során akár 1000 forintot is megspórolhatsz!

check_your_pressure.jpg

6. Figyelj a guminyomásra!

Egy autó menetstabilitása szempontjából kiemelten fontos a helyes guminyomás. Erről az adatokat a leggyakrabban a tanksapka belső oldalán találod meg, így javasoljuk, hogy mielőbb ellenőrizd ezeket az értékeket a legközelebbi benzinkúton! Az elégtelen guminyomás miatt ugyanis romlik az jármű úttartása, így vészhelyzetben akár az autó irányítását is elvesztheti a sofőr. Emellett csökken a kanyarstabilitás és a kormányozhatóság is, a gumik állapotának romlásáról nem is beszélve. Szintén káros a túl magas guminyomás is, mivel ilyenkor az abroncsok nem érintkeznek optimálisan az úttal. Ezáltal csökken a biztonság és megnő a fékút is.

7. Széles kerekek? Csak, ha nagyon muszáj!

Nem vitatjuk, hogy az autód tetszetős kinézete fontos számodra, de tudd, hogy ez magasabb fogyasztással is járhat! Amennyiben ugyanis a megszokottnál szélesebb kerekeket teszel autód alá, a nagyobb tapadási felületnek köszönhetően a fogyasztás is megnő.

92d0e91deb459f8a2a58c9c7b3580c9a_weight-reduction-bro-yet-again-car-weight-reduction-meme_610-427.png

8. Le a felesleges elemekkel

Szép, szép egy nagy szárny az autó hátulján (bár ez inkább ízlés kérdése), így sokan döntenek úgy, hogy utólagos elemekkel díszítik autójukat. Azonban a modern, nagy aerodinamikai munkával kialakított járművek esetén a plusz elemek csak nehezítik a levegő életét, amelyet végső soron a benzinkúton fizetünk meg. Ehhez tartozik a tetőcsomagtartók témaköre is, ezeket, hacsak tényleg nincs rájuk szükség, érdemes leszerelni, így akár fél-1 literes fogyasztáscsökkenés is elérhető autópályás haladás során.

9. Ne vigyél magaddal olyasmit, amire nincs szükséged

Ugyan elsősorban a sportos járműveknél kerül szóba, ám minden típusnál egyaránt fontos a megfelelő súly. Bár az autó kialakítása és annak önsúlya a gyártón múlik, azért te is sokat tehetsz azért, hogy a kocsid a lehető leghatékonyabban üzemeljen. Ne tárolj felesleges kacatokat a csomagtérben, hiszen néhány szerszám, doboz vagy más, súlyos berendezés hosszú távon több tízezer forintot vehet ki a pénztárcádból!

air-conditioning-2.jpg

10. Okosan a légkondicionálóval

A nyári forróságban elengedhetetlen a légkondicionáló. Ennek a hasznos berendezésnek azonban ára van, méghozzá a 100 kilométerenként fél-1 literes fogyasztásnövekedés. Ugyan a modern, automata klímával rendelkező járművek a belső hőmérsékletnek megfelelően akár hosszabb időre is lekapcsolják a kompresszort, a régebbi, manuális berendezéssel felszerelt típusoknál szinte folyamatosan üzemel ez az alkatrész.  Rövid utakon, ahol maximum csak néhány percig üzemelhet a légkondicionáló, esélytelen az utastér lehűtése, ezért ilyenkor inkább az ablak lehúzásával próbálj meg hűteni. Arról nem is beszélve, hogy ezzel a klímarendszert is megkíméled, így a károkozók sem terjednek el és a kellemetlen szagokat is megelőzöd.