10 karácsonyi ajándékötlet (nem csak) autórajongóknak!

Mindjárt itt a karácsony, ezért egyre többen állnak neki az ajándékvásárlásnak. Ha még nem tudod, mit vegyél autórajongó rokonodnak, párodnak vagy ismerősödnek, olvasd el cikkünket, hiszen 10 kategóriát mutatunk be, amelyek között szerintünk megtalálod az ideális ajándékot!

Autós termékek

Termékek, amelyek minden nap hasznosak lehetnek: az ülésfűtéstől a tolatóradarig:

Szivargyújtós ülésfűtés

Bár az ülésfűtés napjainkban már egyáltalán nem számít különlegesnek az újautók világában, azért lássuk be, a hazai autópark többségében nincs meg ez az extra. Ha az ember ilyet szeretne, két lehetősége van: elviszi egy szakműhelybe, ahol beszerelnek egy utólagos rendszert, amely gyakorlatilag észrevétlen – viszont nem túl olcsó.

86263bff-8bb5-44bc-9244-d02f589181da.jpeg

A másik megoldás pedig egy, az ülésre tehető fűtőlap, amely üléshuzatként funkcionál. Ezek többsége általában egy vagy maximum két fokozatot tud és nem nagy truváj a használatuk, simán, a szivargyújtóról működtethetők.

Fedélzeti kamera

Nem azt mondjuk, hogy elértük Oroszország szintjét, de tény, hogy közlekedési morálunk némi javításra szorul. Mivel bőven adódhat olyan közlekedési helyzet, ahol utólag nehéz bizonyítani, hogy ki hibázott, érdemes fedélzeti kamerával rögzíteni utunkat.

garmin-dashcam-6.jpg

A legolcsóbb darabok Full HD felbontásban rögzítenek, de akár 2K vagy 4K felbontású példányt is vásárolhatunk, utóbbit már elég sok pénzért. Viszont ami a felbontásnál sokkal fontosabb, az a felvett anyag minősége: érdemes különféle teszteket elolvasni a kiszemelt példánnyal kapcsolatban, mivel könnyen előfordulhat, hogy a kedvező ár pocsék minőséget takar. Ahogyan az is, hogy egy túlárazott darab helyett jobban jársz egy megfizethetőbb, jobb minőségű példánnyal.

Tolatóradar készlet

Hacsak nem egy Smarttal oldjuk meg a mindennapi közlekedést, akkor esélyes, hogy belefutunk centizgetésbe, a napi parkolgatások során. Pontosan ezekben a helyzetekben segít a tolatóradar, amely egyszerűen, pityegéssel adja a tudtunkra, meddig haladhatunk hátra.

banner-ultrazvuk-elektromagnit-parktronik-5.jpg

Egy tolatóradar szett egyszerű és gyors megoldás: van sima pittyegős és kijelzős is, utóbbi azt is mutatja, hol található az akadály és mennyit mehetünk még hátra. Létezik első-hátsó szett is, a 8 radart tartalmazó készlettel tényleg gyerekjáték a parkolás. Arra érdemes figyelni, hogy az ilyen készletekből érdemes minőségit választani, mivel ezekhez elérhető az esetleges javításukhoz szükséges alkatrész.

Nappali menetfény

2014 ősze óta minden új autóban megtaláljuk a nappali menetfényt, régebbi típusokból azonban sok esetben hiányzik. Pedig igazán hasznos, különösen ilyenkor, hiszen a téli időszakban sokat autózunk szürkületben. Természetesen a tompított fényszórót távolról sem helyettesíti a nappali menetfény, de a tapasztalat azt mutatja, hogy segít abban, hogy még akár nappal is jobban észre vegyek a közlekedőtársaink gépjárművünket.

0000c8af_80_09_78_5e.jpg

Fontos, hogy a nappali menetfény használata szabályokhoz kötött, így nem érdemes otthon kötözgetni: beszerelését kizárólag szakembernél javasoljuk, ő tudja, hova helyezheti a terméket és hogyan kell bekötnie, hogy csak lekapcsolt fényszóró esetén világítson.

FM-transmitter

Annak ellenére, hogy az autóban történő zenehallgatás már elég régóta teljesen megszokott dolognak számít, az autógyártók meglepően lassan reagáltak a technológia változásra, már ami az MP3 lejátszók, majd az okostelefonok elterjedését illeti. Így fordulhat elő, hogy könnyen találkozhatunk olyan, akárcsak 5-6 éves autókkal, amelyekben a CD lejátszón és az FM-rádión kívül semmilyen más zenehallgatási mód nincs gyárilag, még egy egyszerű AUX-csatlakozóra sem futotta.

3_rzt4ml.png

Kézenfekvő lehet a fejegység cseréje, de sok esetben már ez sem opció, mivel vagy bizonyos funkciókat csak onnan érhetünk el, vagy az új rádió egyszerűen nem illene bele az összképbe.  Ilyenkor jó és megfizethető megoldás egy szivargyújtóba tehető, Bluetooth-os FM-transmitter, amire vezeték nélkül rácsatlakoztathatjuk telefonunkat, majd a megfelelő frekvenciát beállítva autórádiónkon hallgathatjuk a muzsikát. Jó hír, hogy ezek többsége USB-töltőként is funkcionál, így miközben zenét hallgatunk, telefonunk is feltölthetjük.

Autós ajándéktárgyak

Nem kizárólag hagyományos kütyük, de érdekes, autózáshoz kapcsolódó ajándékokból is van pár:

Autós naptár

Ha autós ajándék, nem mehetünk el szó nélkül a fali vagy asztali naptárak mellett, amelyek különféle témakörök szerint készülnek: vannak, ahol a klasszikus járgányok vagy szemkápráztató autócsodák kapják a főszerepet, máskor inkább a lányokra helyeződik a hangsúly.

cartars.jpg

Ez utóbbiak különösen sokszor kötnek ki valamilyen műhely falán, így ha rokonod/barátod gyakran bütyköl a műhelyében/garázsában és feldobnád a sivár falakat, jó ötlet lehet egy ilyen naptár!

Autómodell

Ha olyat ajándékoznál meg, aki rajong saját autójáért vagy esetleg egy konkrét álomautóért, jó ötlet lehet egy, a típussal megegyező modellautó, amit később egy számára fontos helyre tehet.

model-car-1200x627_1.jpg

Ártól függően igen komoly modellautók léteznek: nem elég, hogy akár valósághű másolata is lehet az eredetinek, de van olyan, amelynek nemcsak ajtajai, de motortere és csomagtartója is nyitható illetve kereke is elfordítható.

Autóápolási készlet

Ha látványos ajándékot szeretnél, jó ötlet lehet egy autóápolási készlet. Ha nem is maga az ajándék lesz a feltűnő, a végeredmény magáért beszél majd: egy ilyen készlet mindent tartalmaz, amire egy szükség lehet egy alapos autótisztításhoz.

autoglym-clay-kit-4-1000x1000.jpg

Vax, mosószer, üvegtisztítószer, törlőkendő és szivacs szinte minden esetben megtalálható ezekben a szettekben.

Autós ruhák/kiegészítők

Szinte nincs olyan autógyártó, aki ne kínálna valamilyen ruházati terméket: egy-egy pólótól kezdve a komplett ruhakollekciókig igazán sokszínű a paletta.

drg003901_56410_1528248633.jpg

Ha ismerősöd sokat szerel érdemes lehet szerelőruhákon is elgondolkodni, ezekből is van pár, a kardigánoktól a cipőkig.

img_8681_polar_01.jpg

A ruhák mellett napjainkban telefontokok, pénztárcák és más hasznos kiegészítők is elérhetők az autógyártók és az autós ajándékokkal foglalkozó áruházak kínálatában, így a választék hatalmas.

Autós játék

Nem mehetünk el szó nélkül az autóversenyzős játékok mellett sem: ezek, a PC-re, Xbox-ra és Playstation-re elérhető címek garantált, hosszútávú szórakozást jelentenek minden autórajongó számára.

van_remeny_egy_playstation_4es_gran_turismo_6ra_1.jpg

Vannak inkább szimulátorhoz hasonló, a valódi autóversenyzés élményét nyújtó játékok és olyanok is, amelyek gyakran a fizikát hátrahagyva igazi kikapcsolódást jelentenek. Korábban már bemutattunk 5 címet, ha érdekel, szerintünk melyek a legjobb játékok, kattints ide.