10 dolog, amit érdemes beszerezned, ha otthon autót szerelnél

Csillagcsavarhúzó, kalapács, fogó: szerszámok, amelyek minden háztartásban megtalálhatók. Ahhoz azonban, hogy autónkhoz hozzá tudjunk nyúlni, többre lesz szükség. Ezért most mutatunk 10 olyan terméket, amelyek közül érdemes vásárolnod, ha saját magad is javítanád autódat:

Elektromos ütvecsavarozó

„Próbálj meg lazítani” – szólhat az egyszeri kérés kerékkulccsal a kezükben a berohadt kerékcsavarokhoz. Hiszen időnként mindenkinek szüksége van egy kis pihenésre, úgy a csavaroknak sem árt, ha lazulnak egy kicsit. De ha nem jönnek ki, akkor nem jönnek ki… Ilyenkor jön jól a segítség!

pol_pl_elektryczny-klucz-udarowy-1-2-450w-450nm-10012987_4.jpg

Erre találták ki az ütvecsavarozókat. A dízelesek már jól tudják, hogy a nyomaték az isten, nos ez különösen igaz az ütvecsavarozókra, amelyek több, mint száz Nm-rel választják el a csavart a kerékagytól vagy épp szorítják rá.  Egy ilyen eszköz 30 ezer forinttól érhető el, már az elérhető árú darabok is megfelelők hobbiszerelőknek.

Dugókulcs készlet

Bár cikkünk alapvetően az autószereléshez szükséges dolgokról szól, egy dugókulcs készlet gyakorlatilag bármilyen, otthoni szereléshez jól jöhet, sőt úgy is mondhatnánk, hogy alapvető. Hobbiszerelőknek elegendő lehet egy olyan alapkészlet, amely egy racsnis hajtószár illetve egy-vagy két toldat mellet a nagyobb csavarok meghúzására ideális  T-szárat és természetesen a dugókat tartalmazza. Aki minden eshetőségre fel akar készülni, választhat komolyabb készletet, akár 60-120 darabos dugókulcs-készlet is elérhető.

Akkumulátor töltő vagy indító

Főleg hobbiautósoknál fordulhat elő, hogy a hosszú ideig pihentetett autó nem indul, hiszen lemerült az akkumulátora. Erre többféleképpen is fel lehet készülni: választhatunk egy akkumulátor töltőt, amely rendesen feltölti az akkumulátort, így maximális kapacitással vághatunk neki utunknak.

550-1745.png

De gyors és hatékony megoldást jelenthet egy akkumulátor-indító is, amely ad annyi töltést, hogy beinduljon a gépjármű, a feladat oroszlánrésze azonban ilyenkor a generátorra hárul. Ráadásul ez utóbbi máskor is jól jöhet, akár ismerősöket is kihúzhatunk a slamasztikából.

i1kpwsgjspyhvr67tx7j.jpg

Krokodil emelő

Ha valaki nem olyan szerencsés, hogy legyen egy megfelelő aknája, egy emelő elengedhetetlen ahhoz, hogy az autó alá férjen. Időszakos szereléshez tökéletesek a krokodilemelők, amelyekkel pillanatok alatt felemelhetjük autónkat. Egy, átlagos személyautót pikk-pakk a földtől elválasztó krokodilemelő 20-30 ezer forintból megvan, tehát nem kell érte feltörni a családi malacperselyt.

Indukciós hevítő

Berohadt a csavar és már a csavarlazító sem segít? Erre is van hatékony megoldás, méghozzá egy indukciós hevítő képében. Az eszköz működése során, az indukciós elektromágneses mező segítségével az egymásba korrodált részek egyikét melegíti.

A hőtágulás megszakítja a rozsdás kötést és a hevítés után szétválaszthatók a munkadarabok. A feladat tehát igen gyorsan elvégezhető: az eszköz alig 30 másodperc alatt felhevíti a kiszedni kívánt csavart. Ráadásul rendkívül szűk helyen is használható és nem okoz sérülést a környező alkatrészeken.

Multiméter

Biztosan jó a generátor? Kábelszakadás, vagy más gond miatt nem ég a belső világítás? – Ilyen és ezernyi ehhez hasonló kérdésben segíthet a multiméter, amely a nevéhez méltóan többféle mérésre alkalmas. Még a legolcsóbb darabokkal is mérhetünk feszültséget, ellenállást és áramot, a komolyabbak kapacitás és frekvenciamérésre és például folytonosságvizsgálatra is.  Ha kábel megszakítása nélkül kívánunk átfolyó áramot mérni, akkor pedig egy lakatfogós multiméter a mi választásunk.

Torx csavarhúzó készlet

Sok mai autón egy ajtókárpitot nem lehet leszedni torx csavarhúzó nélkül, úgyhogy egy torx csavarhúzókészlet is a kötelező dolgok közé tartozik.

oxfp-636882588598934034_04490l_big.png

Mivel a többi csavarhoz hasonlóan a torxcsavarok esetén is esélyes, hogy nem egy, hanem legalább 2-3 féle méretben találhatók meg az autóban, ezért ne csak egy csavarhúzót vásárolj, jobb készletben gondolkodni.

Olajszűrő leszedő

Aki próbált már „szakszerűen” becsavart olajszűrőt kiszedni, az tudja, hogy az azért nem mindig egyszerű. Azért, hogy nekünk ne kelljen kókányolni és kényelmesen ki tudjuk szedni az elhasznált alkatrészt, érdemes magunknál tartani egy olajszűrő leszedőt. Hobbiszerelőknek, akik évente 1-2 alkalommal cserélnek olajat, bőven elegendő egy szíjas olajszűrő leszedő is, de ha esetleg komolyabban foglalkozol ezzel a témakörrel és a sajátod mellett más autóval is foglalkozol, ajánlott lehet egy olajszűrő-leszedő készlet, amelyben több mérethez ideális adapterek találhatók, így pillanatok alatt eltávolíthatod a szűrőt.

Hibakód olvasó

Szinte minden, 2000 után gyártott autóhoz elkél egy hibakód-olvasó, legalábbis ha a felvillanó hibajelzések pontos okát szeretnénk megtalálni. Már a belépőszintű darabok is alkalmasak a pontos hibakód kijelzésére és az általános jelzések törlésére is.

launchdiag.png

Egy minőségi, a legszükségesebb jelzések kiolvasására szolgáló hibakódolvasó körülbelül 15 ezer forint.  Az ABS, ESP rendszer működéséhez vagy épp légzsákkal kapcsolatos hibakódok törlésére alkalmas példányok már borsosabb árkategóriát jelentenek, ha ilyet szeretnél, legalább 60-70 ezer forintot kell kifizetned.

Szerelőlámpa

Ha csak nappal óhajtasz szerelni, vagy esetleg van profin megvilágított garázsod, akkor erre nem feltétlenül van szükséged. Minden más esetben ajánlott egy szerelőlámpa beszerzése: már egy 2-3 ezer forintos ceruzalámpa is sokat segíthet az éjszakába nyúló szerelések során, de a komolyabb, LED-es, nagy fényerejű darabok is megállnak 15-20 ezer forintból. Mi leginkább egy LED-eset ajánljunk magas fényerejük és vezeték nélküli használhatóságuk miatt. Ugyan időnként szükségük van töltésre, de amíg világítanak, bárhova teheted és attól sem kell tartani, hogy esetleg lerántod a kábelt.