10 dolog ami legyen az autódban télen – nem csak havas időben!

Már többször is foglalkoztunk autónk téli felkészítésével itt a Cartárson. Olvashattál arról, hogyan készítsd fel autód télre és arról is, hogy mi az az 5 hiba, amit a legtöbben elkövetnek ebben az időszakban.  Ezúttal azt mutatjuk meg, mi az a 10 dolog, amit minden autósnak érdemes az autójában vagy épp magánál tartania télvíz idején. Figyelem, az alábbi dolgok nem feltétlenül csak havas időben hasznosak, így hasznukat veheted akár egy külföldi út vagy épp egy fagyos reggel során:

Ez legyen a motortérben:

basic-car-maintenance-tips-shutterstock-79374502.jpg

Téli szélvédő mosó

Sajnos még most sem egyedi jelenség, hogy egyes autótulajdonosok nem cserélnek ablakmosó folyadékot. Rendben ,egy fűtött garázsban álló autóval a közelmúltig azért megelőzhető volt a probléma, de most, hogy gyakran van mínuszban a hőmérő higanyszála, már a halaszthatatlan teendők között van a téli folyadék betöltése. Amennyiben ez elmarad, jobb esetben csak a tartály reped szét, rosszabb esetben az ablakmosó-folyadék szivattyúját is leégeti.

Megfelelő hűtőfolyadék

Szerencsére egyre kevésbé gyakori, hogy valaki csap-vagy desztillált vízzel tölti fel a hűtőrendszert, de azért nem árt szólni: ha nem hűtőfolyadék van az autónkban, azzal télen komoly motorkárt kockáztatunk. Fontos tudni, hogy nem szabad akármit betölteni a modern autókba, így mindig követnünk kell a gyártó előírását, vagyis például egy Volkswagen esetén ha gyárilag G12-vel töltötték fel a rendszert nekünk is ahhoz kell ragaszkodnunk. Ugyanez igaz más márkákra is, minden autó gépkönyvében fel van tüntetve az ideális folyadék.  Ezek legtöbb esetben -32 fokig megfelelőek. Amennyiben nem vagy biztos a hűtőfolyadék fagyáspontjában, úgy gurulj be egy közeli benzinkútra, ott megmérik neked.

Ezeket érdemes a csomagtérben tartani

holanc.jpg

Hólánc

Nálunk ugyan nincs szükség arra, hogy hólánc legyen az autóban, azonban télies útviszonyok között Európa több országában is kötelező. Ezért amennyiben az elkövetkező időszakban Ausztriába, Németországba, Franciaországba vagy épp Csehországba indulsz, feltétlenül tegyél egyet a csomagtartóba, ellenkező esetben ugyanis könnyen megbüntethet a rendőr, ráadásul akkor aztán tényleg venned kell egyet. Egyúttal arra is felhívnánk a figyelmed, hogy ugyan sok országban nem kötelező a téli gumi, de például Németországban 40 eurós büntetést kaphatsz azért, ha észreveszi a rendőr. Tehát, ha külföld akkor téli gumi + hólánc!

Hóseprű

Nyilván ez azért egy fokkal magától értetődőbb, mint a hólánc, hiszen ki az, akinek kedve van reggel a saját kezével havat söprögetni. Egy egyszerű, jégkaparóval kombinált hóseprű minden ilyen problémára megoldást jelent, hiszen nemcsak gyorsan eltűntetheted a kocsi tetejéről a havat, de egy kis izommunkával még a jeget is leszedheted. Igaz, ez utóbbihoz ajánlott egy:

180202581_6220f7180f.jpg

Jégoldó

Az üvegek jégpáncélból való kiszabadítása néha embert próbáló feladat, különösen akkor, ha több napig fagy, mi pedig nem használjuk a kocsinkat. Ilyenkor sok esetben nem marad más megoldás, mint egy jégoldó használata. Ebből lehet pumpásat vagy spray típusút kapni, ez utóbbiakra sok esetben jégkaparót is szerelnek, így igazi kettő az egyben megoldást jelentenek.

Vontatókötél

Amennyiben felkészítetted az autód, nagy gond azért nem érhet télen. Ez viszont nem azt jelenti, hogy egy ismerősödnek nem lehet szükséges segítségre. Ilyenkor jön jól ha van a kocsidban egy vontatókötél. Arról nem is beszélve, hogy például egy út során veled is megeshet, hogy a letakarított utat elhagyva esetleg valahol elakadsz, ilyenkor sem hátrány, ha egy arra járó gyorsan ki tud húzni.

506036_image0.jpg

Indítókábel

Akárcsak a vontatókötél, úgy az indítókábel, vagy ahogyan a köznyelv hívja, a  „bikakábel” is olyan, hogy jó esetben csak egyszer kell, de akkor nagyon! Mivel igazán nem kerül sokba, ezért feltétlenül javasoljuk, hogy szerezz be egyet. Akár egy véletlenül rajta felejtett világítás miatt neked lesz rá szükséged, akár egy barátod kerül szorul helyzetbe, a bikakábellel gyorsan fel tudjátok éleszteni a saját vagy ismerősöd autóját. Ha nem tudod, hogyan kell bikázni, javasoljuk, hogy nézd meg autód kézikönyvét, a legtöbb modellben feltüntetik, hogy hogyan lehet egyszerűen elvégezni ezt a feladatot.

Szélvédő takaró

Sokan nem használnak ilyet, pedig egy fagyos reggelen sok könnyebbséget okozhat, ha nem kell hosszú ideig kaparni a szélvédőről a jeget. Neked nem kell mást tenni, mint előző este feltenni a szélvédőre a takarót, reggel pedig egy gyors mozdulat és máris egy tiszta, fagymentes szélvédőn nézhetsz ki a kocsidból. Persze azért a többi üveget továbbra is le kell takarítani J

Amik még jól jöhetnek

chi_man_locking_not_stealing_from_cars_20141227_1.jpg

Zároldó

A nem távirányítású központi zárral szerelt autóknál feltétlenül érdemes magadnál tartani zároldót, mivel ezzel pillanatok alatt kiolvaszthatod a jégcsapdába került zárat. Bár nem baj, ha ebből teszel egy tartalékot a csomagtértartóba, nagy fagyok esetén érdemes magadnál tartani, mivel könnyen előfordulhat, hogy nem tudod kiszabadítani a jégoldót, mert befagyott a zár.

Ülésfűtés

Nem mondjuk, hogy nem lehet élni nélküle, de 10 ezer forintnál olcsóbban kevés dolog teheti kényelmesebbé a téli autózást. Egy szivargyújtóra dugható ülésfűtéssel ugyanis pillanatok alatt javul az ember komfort érzete és már akkor is jól érzi magát az utastérben, amikor az autó fűtése még nem áll a helyzet magaslatán. Arról nem is beszélve, hogy azoknak is jó szolgálatot tesz, akik hajlamosak a felfázásra, hiszen egy ilyen eszköz 20-30 másodperc alatt kellemes meleget varázsol az ülésekre.